Τα νησιά της Ελλάδας επιστρέφουν «εύκολα» στο επίκεντρο τουριστικών αλλά και επεκτατικών βλέψεων, όπως επιβεβαιώνεται κάθε τόσο από μεσίτες αλλά και από κάποιους «εργολάβους οικοδόμησης πατρίδας»: Ο πανταχόθεν βουλιμικός υπερτουρισμός από τη μια, η εκ της γείτονος βουλιμική «γαλάζια πατρίδα» από την άλλη. Που σαν άλλη Ατλαντίδα, όχι ουτοπική όπως εκείνη αλλά εν τόπω, αναδύθηκε ξαφνικά για να ταράξει τα νερά του Αιγαίου. Και μπήκε ως διδακτέα ύλη στα τουρκικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης.
Επιστρέφουν «εύκολα» τα νησιά μας, αλλά και επικίνδυνα, αν σκεφτούμε το άρθρο 6 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου περί Τουρισμού και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σε επερώτησή του ο βουλευτής κ. Παρασκευαΐδης (https://slpress.gr/news/erotisi-tou-vouleftou-tou-pasok-paraskevaidi-gia-ta-kiriarxika-dikaiomata-sto-aigaio/) θεωρεί ότι εκτός των άλλων σε αυτό συγχέονται επικίνδυνα οι έννοιες του βράχου και της βραχονησίδας αφήνοντας περιθώρια για τις διεκδικήσεις των αμφίθυμων γειτόνων μας σε αυτές όπως και στα ελληνικά νησιά.
Επιστρέφουν «εύκολα» τα νησιά μας, γιατί ζητήματα διεκδίκησης κυριαρχίας με διάφορες μορφές επανέρχονται κάθε τόσο από τους γείτονες. Και επικίνδυνα, διότι η συνεχής προπαγανδιστική και στερεοτυπική αναφορά εκείνων στα ζητήματα του Αιγαίου υπάρχει κίνδυνος, όπως έχει συμβεί με την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, να μας οδηγήσει στον εθισμό, στην απάθεια και στην τάση να λυθούν όλα όπως όπως για να ξεμπλέκουμε.
Ενα ανοίκειο επιχείρημα καιροφυλακτεί και πάλι εν όψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων: ελληνικά νησιά που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, λένε, πρέπει να θεωρούνται προέκταση του τουρκικού εδάφους. Και κοιτούν με νόημα προς το Καστελόριζο.
Το σλόγκαν ότι η «γεωγραφική εγγύτητα» δικαιώνει κυριαρχικά δικαιώματα, καταργεί κάθε έννοια δικαίου, αφήνει ανθρώπους και λαούς έρμαιο σε ένα γεωγραφικό «κισμέτ». Αν δεχόμασταν ότι η εγγύτητα δικαιώνει τους θιασώτες της κατάκτησης «ζωτικού χώρου», τότε αυτό θα ίσχυε όχι μόνον για νησιωτικές αλλά και για ηπειρωτικές περιοχές. Οπως συνέβη όταν η Γερμανία του Χίτλερ κατέλαβε άλλη μια φορά στον Β' Παγκόσμιο τις «εγγύτατες» Αλσατία και Λορένη, από τις οποίες αποχώρησε μετά την ήττα της. Η γεωγραφική εγγύτητα αποκαλύπτει την τραγική οικειότητα του ανοίκειου. Το βλέπουμε σήμερα στη γενοκτονία που επιτελείται στην Παλαιστίνη.
Οι τουρκικές δηλώσεις περί εγγύτητας για τα νησιά μας πείθουν ότι αυτά έχουν ανάγκη πολιτικής, οικονομικής και κάθε άλλης προστασίας. Αλλά πριν απ’ όλα ζωής. Οχι μόνο το καλοκαίρι. Τα νησιά του Αιγαίου μπορούν να δώσουν ζωή στη χώρα μας που έχει υποστεί άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση. Να δώσουν άσυλο δημιουργίας σε νέους ανθρώπους. Ετσι που αναδύονται κάθε ανατολή, σιωπηλοί φρουροί ενός πολιτισμού που έρχεται από μακριά. Και που οφείλουμε να τον φανταζόμαστε στο μέλλον.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας