• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 31.6°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 32.1°C
  4 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 26.3°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 29.9°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.0°C / 28.8°C
  3 BF
  36%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 27.9°C
  1 BF
  30%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  0 BF
  24%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 25.5°C / 32.2°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.8°C
  5 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.8°C
  2 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  3 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 29.7°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καίγοντας την αλήθεια

 • A-
 • A+

«Να κάψεις, δεν σημαίνει πως διαψεύδεις» δήλωσε ο Τζορντάνο Μπρούνο πάνω στην πυρά της Ιεράς Εξέτασης στις 17 Φεβρουαρίου 1600, έπειτα από δίκη που ξεκίνησε με βαρύ κατηγορητήριο σαν σήμερα το μακρινό (;) 1593. Ο Μπρούνο εξώθησε στα άκρα την ηλιοκεντρική θεωρία που είχε διατυπώσει ο Κοπέρνικος 50 χρόνια νωρίτερα (1543), τοποθετώντας στο κέντρο του Κόσμου τον Ηλιο, με τα υπόλοιπα μέχρι τότε γνωστά ουράνια σώματα, μεταξύ των οποίων και η Γη, να κινούνται σε κυκλικές τροχιές γύρω του.

Αυτή η κοπερνίκεια αντιστροφή στον χώρο της Αστρονομίας είχε ήδη ταράξει τα νερά καθώς ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με όλα όσα υποστήριζε η Καθολική Εκκλησία η οποία τοποθετούσε τον πλανήτη μας στο κέντρο της θεϊκής Δημιουργίας. Επιπρόσθετα, ο Μπρούνο κατάφερε να αναγνωρίσει ότι ο Ηλιος είναι ένα από τα απειράριθμα άστρα που φωτίζουν το στερέωμα, συμπεραίνοντας ότι όπως ο δικός μας Ηλιος έχει τους δικούς του πλανήτες, έτσι και όλα τα υπόλοιπα άστρα που διακρίνουμε κάθε βράδυ στον αστροφώτιστο ουρανό, διαθέτουν και αυτά τους δικούς τους πλανήτες. Κατέρριπτε έτσι την ήδη πολύ προωθημένη και ρηξικέλευθη ηλιοκεντρική θέση του Κοπέρνικου: για τον Μπρούνο δεν υφίσταται καν η έννοια του κέντρου του Κόσμου, καθώς αυτός εκτείνεται στο άπειρο, προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς να νοείται κάποιου είδους περίμετρος, άρα και κέντρο του.

Η πρόσκληση προς την εδραία άποψη της Καθολικής Εκκλησίας ήταν πολύ μεγάλη για να μείνει αναπάντητη. Ο Μπρούνο αναγκάστηκε να διαφύγει περιοδεύοντας για χρόνια σε μερικές από τις τότε σημαντικότερες χώρες της Ευρώπης (Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία, όπου και ανάλαβε ακαδημαϊκά καθήκοντα στη Λιόν, την Τουλούζη και μετέπειτα στο Παρίσι). Με την επιστροφή του στη Βενετία συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Ρώμη όπου παρέμεινε έγκλειστος, απομονωμένος και βασανιζόμενος επί σχεδόν οκτώ χρόνια.

Ωστόσο, δεν αποκήρυξε τα «πιστεύω» του. Στην πυρά καταδικάστηκε από ένα Ιησουίτη ιεροεξεταστή, τον Καρδινάλιο Ρομπέρτο Μπελαρμίνο, ο οποίος με την ίδια ευκολία είχε καταδικάσει νωρίτερα τον Κοπέρνικο αλλά και τον Γαλιλαίο μετέπειτα, το 1615. Μάλιστα, επισφράγισε την καταδίκη του Γαλιλαίου λέγοντας πως «ο ισχυρισμός ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ηλιο είναι το ίδιο εξωφρενικός με τον ισχυρισμό ότι ο Ιησούς δεν γεννήθηκε από μία παρθένο». Ο Μπελαρμίνο αγιοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία το 1930. Ο Μπρούνο κάηκε μεν στην πυρά, αλλά η άποψή του ότι «ο Χρόνος είναι ο πατέρας της αλήθειας» δικαιώθηκε και με τη δική του τραγική περίπτωση.

Πόσο απέχουμε απ’ όλα αυτά; Ενας χιονιάς έκαψε την αναλήθεια (τους).

*(Ph.D.)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κινητά στοιχεία
Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος γεννήθηκε μάλλον το 1397 στο Μάιντς της Γερμανίας και περίπου το 1430 εγκαταστάθηκε στο Στρασβούργο, ασχολούμενος με τη μεταλλουργία και τη χρυσοχοΐα, όντας μέλος της αντίστοιχης...
Κινητά στοιχεία
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο πόνος της ειρήνης
Η ειρήνη που παραδίδει σαν αποστολή στους μαθητές του ο Χριστός δεν είναι, μας λέει ο Ελιοτ μέσα από το επιθανάτιο κήρυγμα του Θωμά, εγγύηση ηρεμίας και απόστασης από τα πάθη και τους καημούς του κόσμου. Είναι...
Ο πόνος της ειρήνης
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Με τον παρά τους
Με τον παρά τους θα οργανώσουν κάθε είδους νοσηρό «παιχνίδι», βασικό χαρακτηριστικό και υπέρτατος στόχος του οποίου θα είναι να ποδοπατήσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να συνθλίψουν την ανθρώπινη υπόσταση.
Με τον παρά τους
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κάπως έτσι ξεκίνησαν…
Η ποσοτικοποίηση της Ιστορίας αποτελεί μεγάλη τομή της ιστοριογραφίας του 20ού αιώνα και σηματοδοτεί τη δεύτερη περίοδο της εξέλιξης της Σχολής των Ανάλ (Annales).
Κάπως έτσι ξεκίνησαν…
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μεσούσης της νύχτας
Η πρόσφατη, «εν τω μέσω της νυκτός» σπουδή να «γίνουν τα δέοντα» ώστε τελικά να μη βραβευθεί ο διασώστης προσφύγων Ιάσων Αποστολόπουλος, έρχεται, μαζί με όλα τα παρακάτω, να μας υπενθυμίσει τη διαρκή και...
Μεσούσης της νύχτας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Πόσο πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον το ύψος ενός καθρέφτη ώστε αν σταθούμε εμπρός του να δείχνει το είδωλό μας ολόκληρο, χωρίς να κόβει τα πόδια μας στο κάτω μέρος ή/και το κεφάλι μας στο πάνω;
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας