• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.7°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 21.5°C
  0 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.7°C
  0 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  84%
ΓΕΕΘΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φυσική των εξοπλισμών

 • A-
 • A+

Με αφορμή το γεγονός ότι η χώρα μας επανήλθε στην πεπατημένη των στρατιωτικών εξοπλισμών, καλό είναι να θυμηθούμε ένα ιστορικό προηγούμενο αντλώντας από τη διεθνή σκηνή της δεκαετίας του 1980. Η άνοδος στην εξουσία νεοφιλελεύθερων ηγετών, όπως η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1979 και ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν στις ΗΠΑ το 1981, είχε εντείνει τον ανταγωνισμό Ανατολής-Δύσης. Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε αναβιώσει και μετεξελιχθεί σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών με στόχο την υπεροπλία, όχι μόνο στα συμβατικά, αλλά κυρίως στα πυρηνικά όπλα.

Η αναγγελία του Ρίγκαν για τη χρηματοδότηση ενός μεγαλεπήβολου έργου στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος, το οποίο είχε λάβει την ανεπίσημη ονομασία «Πόλεμος των άστρων», ενίσχυσε την ένταση. Μεταξύ άλλων, το έργο προέβλεπε την ανάπτυξη τεχνητών δορυφόρων γύρω από τη Γη, οπλισμένων με ειδικές συσκευές λέιζερ. Θεωρητικά, τα όπλα αυτά θα ήταν σε θέση να καταρρίψουν οποιονδήποτε σοβιετικό πύραυλο με πυρηνική ή συμβατική γόμωση, συγκροτώντας μια δορυφορική αντιβαλλιστική «ομπρέλα» προστασίας του δυτικού κόσμου.

Από τα πρώτα στάδια επεξεργασίας του σχεδίου αυτού έγινε αντιληπτό ότι βασική προϋπόθεση υλοποίησής του ήταν η ύπαρξη ισχυρών υπολογιστικών συστημάτων με αυξημένες επιδόσεις υπολογιστικής ισχύος για την εκτέλεση προηγμένου λογισμικού αναγνώρισης των εχθρικών πυραύλων, υπολογισμού των τροχιών τους, υπολογισμού των παραμέτρων βολής για την κατάρριψή τους και βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού ενεργοποίησης αντίμετρων, μέσω συντονισμένων πυρών από τα διαθέσιμα δορυφορικά και επίγεια όπλα. Ολα αυτά θα έπρεπε να γίνουν σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή στο πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα που διαρκούσε η πτήση του εχθρικού πυραύλου από τη στιγμή της εκτόξευσής του μέχρι ένα σημείο της τροχιάς του που να είναι αρκετά απομακρυσμένο από τον τελικό του στόχο, ώστε η κατάρριψή του να μην έχει ουσιαστικές επιπτώσεις.

Ενάντια σε αυτό το σχέδιο είχαν ξεσηκωθεί κυβερνήσεις, πολιτικές προσωπικότητες και κόμματα, μαζικοί φορείς και οργανώσεις του ευρύτερου φιλειρηνικού κινήματος, αλλά και αρκετοί επιστήμονες, κάποιοι από τους οποίους με παγκόσμιο κύρος και αναγνώριση. Ανάμεσά τους και ο Ντέιβιντ Μπομ (1917-1992), ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους φυσικούς του 20ού αιώνα. Με ένα καίριο άρθρο του, ο Μπομ κατέδειξε ότι τα υπολογιστικά συστήματα της εποχής δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αξιόπιστα το έργο, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για μια μη υλοποιήσιμη φενάκη. Γι’ αυτό και το έργο εγκαταλείφθηκε.

Απ’ όλα τα παραπάνω, αν είναι να κρατήσουμε κάτι ας είναι δύο πολύ σημαντικές διαπιστώσεις: πρώτον, το πού μπορεί να οδηγήσει ο παραλογισμός των ανταγωνισμών και των ατελεύτητων στρατιωτικών εξοπλισμών· δεύτερον, τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αποφασιστικές παρεμβάσεις της επιστημονικής κοινότητας στο πολιτικό γίγνεσθαι.

 * (Ph.D.)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Γκαριμπάλντι χωρίς σύνορα
Μπορεί η 5η Μαΐου να είναι η ημέρα γέννησης του Καρλ Μαρξ (το 1818), αλλά είναι και η ημέρα θανάτου του Ναπολέοντα (το 1821), καθώς και η ημέρα έναρξης της Εκστρατείας των Χιλίων του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, η...
Γκαριμπάλντι χωρίς σύνορα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Υπενθύμιση
Πέραν όλων των άλλων, το 1821 είναι το έτος γέννησης του Γκιστάβ Φλομπέρ. Ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας γεννήθηκε στη Ρουέν, από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πόλεις και στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας.
Υπενθύμιση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ηλίου φαεινότερον
Ας προχωρήσουμε συντεταγμένα προς ένα επαναστατικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, ώστε στο τέλος κάθε κτίριο να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει. Οι τεχνολογίες γι’ αυτό υπάρχουν και είναι...
Ηλίου φαεινότερον
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο Μάης του '68 και το Πολυτεχνείο
Σε ένα ολιγοσέλιδο βιβλιαράκι ο Ολύμπιος Δαφέρμος πλησιάζει με νηφαλιότητα και ψύχραιμη ματιά τις εξεγέρσεις στη Γαλλία, τον Μάη του '68 και στην Ελλάδα το 1973.
Ο Μάης του '68 και το Πολυτεχνείο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ντουραλάκ!
Ηταν, θυμάμαι, τέτοια εποχή που προβλήθηκε στο Παρίσι η πρώτη μου ταινία. Ηταν γαλλική, μεγάλου μήκους, και τη γύρισα στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής μου εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Οσο κι αν πέρασαν τα χρόνια,...
Ντουραλάκ!
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Παράξενο Πάσχα
Παράξενο Πάσχα το φετινό, κάθε στοιχείο αναδύεται σκονισμένο, σαν πρωτόθωρο από κάποιο νοερό μπαούλο αναμνήσεων. Λαμπάδες, μαγειρίτσες, τσουρέκι, αρνί.
Παράξενο Πάσχα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας