• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.9°C / 16.2°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.7°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 16.8°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.0°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.1°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 18.5°C
  2 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.1°C / 16.4°C
  1 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.4°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 14.7°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικροί εκδότες στην Κυψέλη

 • A-
 • A+

Μια ωραία γιορτή ήταν το τριήμερο φεστιβάλ βιβλίου (Παρασκευή 4, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Ιουνίου), που διοργάνωσαν μικροί εκδοτικοί οίκοι στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Ελαμπαν τα μάτια όλων, διοργανωτών και επισκεπτών. Αμέτρητοι οι τελευταίοι, δεν χόρταιναν να ξεφυλλίζουν βιβλία στους μικρούς πάγκους - και να αγοράζουν.

Πολύ ζεστά, θερμά βλέμματα. Σαν να είχαν βγει όλοι από μια μακρόσυρτη απομόνωση και έψαχναν με μανία να βρουν παλιούς και αγαπημένους φίλους. Και βέβαια ήταν έτσι ακριβώς. Επρεπε να περιμένεις πολλή ώρα ωσότου έλθει η σειρά σου να μπεις μέσα στην Αγορά, αλλά άξιζε τον κόπο. Φίλοι συναντήθηκαν μετά πολλούς μήνες και αντάλλασσαν νέα τους - καλά και κακά [διότι τα τελευταία ουδέποτε εγκαταλείπουν τους ανθρώπους]. Μην υπολειπόμεθα δε της σημασίας που έχει για τους κατοίκους η επιστροφή της Δημοτικής Αγοράς στη γειτονιά της Κυψέλης, στη λειτουργικότητα αυτής της πολυπληθούς συνοικίας, που ψάχνει να βρει τον «δρόμο» της.

Νεαρής ηλικίας οι περισσότεροι επισκέπτες και μόνο καμιά δεκαριά εμείς οι πρεσβύτεροι - μας καλοδέχτηκαν όμως. Βιβλία που δεν βρίσκεις σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους [διότι, λένε οι «μεγάλοι» οίκοι, δεν είναι εμπορικά· είναι επίσης αλήθεια ότι δεν προωθούνται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης]. Οι μικροί εκδότες επιμένουν εντούτοις και μας χαρίζουν σπάνιους συγγραφείς και πολλούς τίτλων βιβλίων με εξαιρετικό λογοτεχνικό, ιστορικό, δοκιμιακό λόγο - και ενδιαφέρον.

Πραγματικά αξίζει να γίνει μια έρευνα για αυτούς τους νέους εκδότες [αυτήν την ελπιδοφόρα νέα γενιά εκδοτών]. Οι περισσότεροι είναι υψηλής μόρφωσης και, παρότι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι το μέλλον τείνει να γίνει απολύτως ψηφιακό, εξακολουθούν να τυπώνουν σε χαρτί, με ωραία, καλαίσθητα, πρώτης ποιότητας εξώφυλλα. Ασφαλώς κάτι πρέπει να σημαίνει αυτό για τη χώρα. Καταλαβαίνουν τίποτα από όλα αυτά τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας; Αλλά μάλλον είναι άστοχη η ερώτηση. Εάν αντιλαμβάνονταν το δημιουργικό έργο αυτών των παιδιών, όφειλαν να τα βοηθήσουν με ευνοϊκά μέτρα, τουλάχιστον στο ξεκίνημά τους - αλλά και στην πορεία τους.

Με Μενδώνη και Κεραμέως και όλους αυτούς τους φιλελεύθερους και ακροδεξιούς δεν περιμένεις να κάνεις προκοπή. Παρ’ όλα αυτά, έργο παράγεται και μάλιστα σπουδαίο και πολύτιμο για τη χώρα και το μέλλον της. Εργο, που ούτε καν θα το ονειρευόμασταν εάν επαναπαυόμασταν στην «κρίση» των «μεγάλων» εκδοτικών οίκων. Αξίζει λοιπόν να αναφέρουμε αυτούς τους νέους εκδότες - να τους γνωρίσουμε: Αλεξάνδρεια, Αλφειός, Αντίποδες, Βιβλιοπέλαγος, Δαίμονας του Τυπογραφείου, Διάδοση, Εκδόσεις Κυψέλη, Εκτός Γραμμής, Ελευθεριακή Κουλτούρα, Ενύπνιο, Εργατική Πόλη, Ερμα, Κίχλη, Κουκκίδα, ΚΨΜ, Μάγμα, Ναυτίλος, Ουτοπία, Στάσει Εκπίπτοντες, Στο Περιθώριο, Τεφλόν, Τόπος, Carnivora, Futura, Opportuna, Red Marks/red n’ noir.

Συγγραφείς παρουσίασαν βιβλία τους, ομιλίες έγιναν, μπίρα άφθονη. Καλά ξεκίνησε ο Ιούνιος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η κρίση της Δύσης και οι αρχαίοι
«Για να γίνει ο κόσμος ασφαλής για τις δυτικές δημοκρατίες, θα πρέπει να γίνει όλη η υφήλιος δημοκρατική, η κάθε χώρα καθώς και η κοινωνία των εθνών».
Η κρίση της Δύσης και οι αρχαίοι
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ολη η κυβέρνηση ένας Μπογδάνος
Ολοι στην κυβέρνηση είναι κρυπτομπογδάνοι, επειδή όμως θέλουν να κατακτήσουν την εξουσία με φιλελεύθερους όρους [συνταγματικούς] κρύβουν το βαθύ τους μίσος για τους αντίπαλους αριστερούς.
Ολη η κυβέρνηση ένας Μπογδάνος
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο φασισμός και τα κενά της δημοκρατίας
Σαφώς και μπάζει η φρέσκια δημοκρατία μας - χείμαρροι ολόκληροι αδικίας και ανισότητας [και διαφθοράς] ρέουν εντός του σώματός της, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην μπορούμε να ανασάνουμε και να...
Ο φασισμός και τα κενά της δημοκρατίας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα «απαγορευμένα»
Δύο βιβλία και μία ταινία με οδήγησαν να καταλάβω τον διχασμό, την πρόκληση που θα ένιωθα τα μετέπειτα χρόνια της ζωής μου αντιμέτωπος με τη διάσταση ανάμεσα σε επιθυμίες και αισθήματα.
Τα «απαγορευμένα»
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι αυστηρές ποινές και η κυβέρνηση
Για τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης όποιος μπαίνει στη φυλακή αξίζει να του φερθούν με τον χειρότερο τρόπο, γιατί παύει να είναι άνθρωπος -αδιαφορούν παγερά για παιδεία και πολιτισμό μέσα στις φυλακές.
Οι αυστηρές ποινές και η κυβέρνηση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Δύο αιώνες
Δεν είναι να απορεί κανείς για τον ανύπαρκτο εορτασμό των διακοσίων χρόνων του ξεσηκωμού, της επανάστασης του 1821, αυτού του ελληνικού θαύματος, μετά από αιώνες και αιώνες δουλείας και ανυπαρξίας.
Δύο αιώνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας