Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.0°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 12.2°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.3°C / 13.3°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.0°C / 13.3°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.1°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.7°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 10.6°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 12.2°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 6.0°C / 10.6°C
  1 BF
  100%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  61%
Ψιλά γράμματα
TO ΑΙΩΝΙΟ ΜΑΤΙ, 1950, ΓΚΡΕΤΕ ΣΤΕΡΝ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψιλά γράμματα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μέρες τώρα ζω με την καρδιά σφιγμένη. Μέρες τώρα ζω σε κατάσταση σοκ για όσα βλέπω, ακούω και μαθαίνω. Στις οθόνες της τηλεόρασης, στους ενημερωτικούς ιστότοπους, τους σοβαρούς, τους λιγότερο σοβαρούς και τους άλλους, που κάνουν νούμερα και παίρνουν διαφημίσεις κι ας είναι πιο κίτρινοι κι από ώριμο λεμόνι, ξετυλίγεται ένα δράμα.

Ενα πραγματικό δράμα. Ενα αίσθημα αναγούλας με έχει κατακλύσει.

Αφήνω τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Αφήνω και τους συναδέλφους δημοσιογράφους να κάνουν τη δική τους. Και ξέρω πόσο δύσκολη είναι. Από τη μια το τεκμήριο της αθωότητας των καταγγελλόμενων -που είναι απολύτως σεβαστό- και από την άλλη οι φωνές των καταγγελλόντων, των θυμάτων, που δίνουν μάχη για να βρουν τη δικαίωση -ίσως και να προστατέψουν άλλους από το να βρεθούν στην ίδια θέση. Και το αίτημα ένα, καυτό και πέρα από κάθε αμφισβήτηση σημαντικό: η αλήθεια.

Κανείς μας δεν φανταζόταν όταν έγινε η πρώτη επώνυμη καταγγελία για βιασμό τι θα μπορούσε να επακολουθήσει -όλοι εκτιμούσαμε ότι θα ανοίξουν κι άλλα στόματα, θα ακουστούν κι άλλες φωνές θυμάτων και κάπως το πράγμα θα πάρει τον δρόμο του. Και το αίτημα -πέρα από αυτούς τους πάντα «καχύποπτους» που κάθε τόσο ρωτούσαν «μα, καλά, τώρα το θυμήθηκε;»- ήταν να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Να μάθουμε όλη την αλήθεια, να κάνει η Δικαιοσύνη αυτό που πρέπει και όσοι εγκλημάτησαν, αν αυτό αποδειχτεί, να τιμωρηθούν. Γιατί μαζί με την αλήθεια, υπάρχει και κάτι άλλο που πλήττεται από αυτά τα γεγονότα: η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μετά ο «παφλασμός» έγινε «φουσκοθαλασσιά» κι ύστερα «καταιγίδα». Και οι καταγγελίες γίνονταν όλο και σοβαρότερες, αφορούσαν εγκλήματα, το σκάνδαλο αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ένα, αλλά πολλά, στον χώρο του αθλητισμού, στον χώρο του θεάτρου, και ποιος ξέρει ποιος άλλος χώρος θα αποκαλύψει τα «μυστικά» του στο μέλλον. Αλλωστε κάθε χώρος μικρογραφία της κοινωνίας είναι, φέρει τα καλά και τα άσχημά της.

Δεν θα πω κάτι πρωτόφαντο: η κακοποίηση και η εκμετάλλευση παιδιού, σεξουαλική, ψυχολογική ή άλλη, είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Τα σημάδια της δεν σβήνουν ποτέ, οι πληγές, ακόμη και αν επουλωθούν με κάποιο τρόπο, το δέρμα που τις καλύπτει είναι πολύ λεπτό και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανοίξει. Ή, ακόμα χειρότερα, να στραφεί προς τα μέσα, να κακοφορμίσει και να γίνει δηλητήριο. Και κάποιον θα «σκοτώσει».

Αυτά σκέφτομαι μέρες τώρα, και μάλλον θα μου χαλούν τον ύπνο και τον ξύπνιο για πολύ καιρό. Ενας από τους λόγους είναι ότι ντρέπομαι, γιατί σε αυτήν τη χώρα δεν βρέθηκε ένας -ΕΝΑΣ- αρμόδιος να παραιτηθεί, να αναλάβει την ευθύνη που απορρέει από το γεγονός αυτό ακριβώς, ότι έχει θέση ευθύνης. Συγγνώμη δεν ακούστηκε. Σε ποια άλλη χώρα του δυτικού κόσμου θα συνέβαινε αυτό;

Δεν έγινε στην Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, δεν έγινε στο υπουργείο Πολιτισμού, δεν έγινε πουθενά. Στην Ολλανδία, στις 8/2/2021 ο υπουργός Δικαιωμάτων ζήτησε συγγνώμη από οικογένειες και παιδιά για σκάνδαλο παράνομων υιοθεσιών που αφορούσε την περίοδο 1967-1998.

Στην ίδια χώρα, στις 15/1/2021 κατέρρευσε η κυβέρνηση Ρούτε για φορολογικό σκάνδαλο που αφορούσε επιδόματα φτωχών οικογενειών την περίοδο 2013-2019. Υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι προτίμησαν να κάνουν τα στραβά μάτια μολονότι γνώριζαν ότι το σύστημα δυσλειτούργησε.

Ψιλά γράμματα, θα πει κανείς. Αυτοί είναι και κουτόφραγκοι…

Εδώ κανείς δεν ζητά συγγνώμη, έστω από φιλότιμο, κανείς δεν παραιτείται και ας βοά ο τόπος. Και ας είναι τα εγκλήματα, για τα οποία κατηγορούνται υψηλόβαθμα πρόσωπα δημόσιων θεσμών και οργανισμών, τόσο ειδεχθή.

«Πρώτη φορά είναι;» θα πει πάλι κανείς. Μπα… Αλλωστε εδώ κανείς δεν ήξερε τίποτα.

Και μένω εγώ να ντρέπομαι. Γιατί βλέπω να καταπατάται άλλη μια υπέρτατη αξία: η ζωή, η δική μου, η δική σου, των θυμάτων. Παιδιών, γυναικών, αδυνάμων. Γιατί χωρίς αλήθεια και αξιοπρέπεια ζωή δεν νοείται. Αλλά κι αυτά ψιλά γράμματα είναι.

[email protected]

ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ακούστε τις φωνές μας
Πώς να μιλήσει ένας πολίτης που πιστεύει στη δημοκρατία –αυτήν την κουτσή που έχουμε–, που πιστεύει στον άνθρωπο –με όλα τα ελαττώματά του–, που πιστεύει στην ελευθερία των ανθρώπων και των ιδεών, αλλά ζει...
Ακούστε τις φωνές μας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μέρες ίδιες, μέρες αλλιώτικες
Οι ήχοι της πόλης το βράδυ ήταν ελάχιστοι, συχνά περνούσε μια νύχτα και το μόνο που άκουγε ήταν η μηχανή ενός αυτοκινήτου που κυλούσε στον δρόμο μπροστά από το σπίτι.
Μέρες ίδιες, μέρες αλλιώτικες
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Χειμερινή υπόσχεση
Βράδυ, περασμένες 10 και το κρύο αισθητό. Ακόμα και μέσα στο σπίτι, με τη θέρμανση ανοιχτή, τα στρωμένα χαλιά και τις ζεστές αθλητικές φόρμες, που είχαν γίνει το μοναδικό ρούχο που φορούσε μέρες, μπορεί και...
Χειμερινή υπόσχεση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η Δικαιοσύνη
Υπάρχει κάτι θετικό στις πολιτικές αντιδράσεις για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής; Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου κι άρχισαν εκατέρωθεν καταγγελίες. Εσείς τους βοηθήσατε!
Η Δικαιοσύνη
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για μια μητέρα
Γράφτηκαν πολλά και θα συνεχίζονται να γράφονται για τη δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020. Για τη νίκη της δημοκρατίας, για την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, για την ελπίδα σε ένα μέλλον καλύτερο.
Για μια μητέρα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Σημασία είχε εκείνη η νύχτα
Καλοκαίρι, Ιούλιος, νυχτερινό τοπίο σε μια γωνιά που ηχεί και μυρίζει Ελλάδα. Ομοιο με τόσα άλλα και διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα. Ολο κάτι να θυμίζει και τίποτα να μην είναι ίδιο.
Σημασία είχε εκείνη η νύχτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας