• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.4°C / 27.9°C
  1 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 26.6°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.0°C / 28.7°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.1°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.4°C / 20.6°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.6°C / 25.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.8°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 25.5°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.5°C / 27.3°C
  0 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.1°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 26.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  51%
Αποχαιρετισμός με κυκλάμινα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποχαιρετισμός με κυκλάμινα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ηταν ένα φθινόπωρο καλοσυνάτο το φετινό. Απ’ αυτά που δεν έρχονται συχνά, γι’ αυτό και εντυπωσιάζουν με την ηπιότητα, την καλοκαιρία, σε διάρκεια. Τόσο που (δεν το είδα, μου το είπανε και πρέπει να είναι μες στις μυριάδες ατάκες του φέισμπουκ· από ευφυέστατες και χαριτωμένες μέχρι υπερτασικά βλακώδεις: Ρωτήσανε κάποιον, αρχές Νοεμβρίου, την ημερομηνία και απάντησε: «Ενενήντα εφτά Αυγούστου…»!) τέλη Οκτωβρίου δεν λέγαμε να ξεκολλήσουμε από τη θάλασσα.

Προβλέψεις για καιρό φθινοπώρου, σε Νότια Ευρώπη και Βαλκάνια, όπως αυτές φέρ’ ειπείν μετεωρολόγου του περίφημου αμερικανικού Accuweather Roys, ως προς την Ελλάδα, πλην μετρημένων εξαιρέσεων, μάλλον διαψεύστηκαν. Ετσι δεν είχαμε –ή είχαμε ελάχιστα– «συστήματα κακοκαιριών (που) λόγω του ότι θα κινούνται αργά, θα παράγουν φαινόμενα με μεγάλη διάρκεια και συνεπώς αυτά θα είναι ικανά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις».

Ενώ, «καθώς ο κίνδυνος σοβαρών καταιγίδων θα αρχίσει να μειώνεται, θα εξακολουθούν να υπάρχουν διαστήματα ισχυρών τοπικών βροχοπτώσεων. Ειδικότερα, στη Νότια Ευρώπη, κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη συχνότητα βροχοπτώσεων προβλέπεται Οκτώβριο και Νοέμβριο». Ούτε «μετάβαση στον πιο ψυχρό καιρό απότομη» είχαμε, ούτε επομένως «αρνητικό αντίκτυπο στη γεωργία», που και αυτός πιθανολογήθηκε. Μόνο αξιοπερίεργο –για μένα πρωτοφανές– ήταν το μέγεθος χαλαζιού που έπεσε στην Αθήνα στις 4 Οκτωβρίου.

Πιο κοντά στο φετινό φθινόπωρο πέσανε οι εμπειρικοί υπολογισμού, τα λεγόμενα μερομήνια, στο διάστημα 14/9/2019-30/11/2019. Για «Οκτώβριο (που) ξεκινά με ήπιο και ζεστό καιρό κατά πρώτο πενθήμερο, πιθανότητα για άστατο και βροχερό κατά διαστήματα το δεύτερο πενθήμερο. Πτώση θερμοκρασίας το τρίτο πενθήμερο. Καλοκαιρία εν συνεχεία. Το τελευταίο όμως δεκαήμερο αναμένεται σοβαρή κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα, σημαντική πτώση θερμοκρασίας και πρώτα χιόνια στα ορεινά. Ομως βελτίωση προς το τέλος του μήνα». Ενώ στον Νοέμβριο, γενικώς, μάλλον έπεσαν έξω και τα μερομήνια.

Για όλα αυτά και άλλα πολλά που είναι παιδιά της φαντασίας, είπα σήμερα, στην Τρίτη Ματιά (μου) του Δεκεμβρίου να αποχαιρετήσω το φετινό… καλοκαιράτο φθινόπωρο, με το εμβληματικό του λουλούδι που είναι του κυκλάμινο. Που με εντυπωσίασε και το φωτογράφισα (είδες τα κινητά!), όχι στου βράχου τη σχισμάδα, σε ξερονήσι κάποιας εξορίας του Ρίτσου, αλλά σε κράσπεδο στην άσφαλτο της Πανεπιστημιούπολης, τον Νοέμβριο, μετά από ολονύχτια βροχή· την προηγούμενη μέρα ήταν λαμπρότερο!

Μια ακόμα ματιά στο αχανές περιβόλι του Διαδικτύου: Το πιο κοινό είδος κυκλάμινου στην Ελλάδα είναι το Κυκλάμινο το Γραικό. Ανθίζει φθινόπωρο, έχει πυκνά μοβ άνθη, φύλλα καρδιοειδή, αναπτύσσεται σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, είναι ιδιαίτερα διεσπαρμένο σε χέρσες περιοχές. Επίσης συνηθισμένο κυκλάμινο το Κυκλάμινο το Κισσόφυλλο αναπτύσσεται σε μεγαλύτερα υψόμετρα και ανθοφορεί επίσης Φθινόπωρο. Η διαφορά του με το Κυκλάμινο το Γραικό είναι ότι τα φύλλα του δεν είναι καρδιοειδή, αλλά σχηματίζουν ελαφριές γωνίες. Θηλυκού γένους στην αρχαιότητα: η κυκλάμινος, η ρίζα του (βολβός) με θεραπευτικές ιδιότητες (Θεόφραστος, Διοσκουρίδης). Και ένας παππούς: «Ο παππούς μου συνήθιζε να λέει (για τα κυκλάμινα) ότι “άμα ’ρχει η ώρα των(ε), (δ)εν έχουν ανάγκη τη βροχή…”». Από σχετική εργασία μαθητών 2ου δημοτικού Ναυπλίου.

Ενα κυκλαμινάκι από τον Υμηττό, στα πρώτα μέτρα του χειμώνα. Λιακάδα, απ’ ό,τι είδα, προβλέψανε για σήμερα οι μετεωρολόγοι. Είθε!

ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κρανιά η θαυματουργή
Ακουγα για την κρανιά και τα κράνα, χρόνια. Δυνατό ξύλο, ιδιαίτεροι καρποί, λικέρ, μαρμελάδα… Ολα στην κουβέντα. Ουδέποτε την είδα (ή μου την έδειξαν) την κυρία ή γεύτηκα κάτι απ’ αυτήν. Μόνο το ξύλο! Κάποτε,...
Κρανιά η θαυματουργή
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κυπαρισσόμηλα καλοκαιριάτικα
Το κυπαρίσσι, από τα μακροβιότερα δέντρα, φτάνει ακόμα και στα εφτακόσια χρόνια. Το συγκεκριμένο -τοπόσημο- έχει καταγραφεί στα πενήντα δέντρα/φυσικά μνημεία όλης της χώρας, θέλει εφτά-οχτώ να το αγκαλιάσουν,...
Κυπαρισσόμηλα καλοκαιριάτικα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ανθη του κάκτου
Την ιδέα να γράψω για τα άνθη του κάκτου [σε λανθάνοντα παραλληλισμό με «Τα Ανθη του Κακού» του Μπωντλαίρ, απαρχή της μοντέρνας ποίησης] μου την έδωσαν δυο άνθη κάκτου, ένα φραγκοσυκιάς (το πορτοκαλί) το...
Ανθη του κάκτου
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Εμείς ελπίζοντας κι ο καιρός διαβαίνοντας…
Από το ημερολόγιό μου: «Εγραφα μεν στις έξι το πρωί για “υγρασία 80%, αλλά χωρίς ομίχλη”. Ομως στις εφτά, από την ομίχλη δεν έβλεπες τη μύτη σου. Για τον άνθρωπο της υπαίθρου η επαφή με τη φύση και η γνώση της...
Εμείς ελπίζοντας κι ο καιρός διαβαίνοντας…
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Πεισματάρης φοίνικας
Ολο αυτό το διάστημα, το δεντράκι με πείσμα και υπομονή τρύπησε τον πάτο του βαρελιού, την πλάκα του πεζοδρομίου και... γειώθηκε, βρήκε γη και ρίζωσε. Ριζωμένο πια, θέριεψε, γίνηκε δεντρούκλα πρώτης γραμμής,...
Πεισματάρης φοίνικας
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Γεμάτος ο τόπος από ίριδες
Η περιοχή Αγίας Παρασκευής του Λαύκου, Νότιο Πήλιο, είναι περιοχή της ίριδας. Ασπρίζουν τόπους τόπους την περιοχή, τέτοια εποχή, συχνά αγκαλιά με παπαρούνες. Οπότε το κόκκινο μες στο λευκό κάνει την άνοιξη στο...
Γεμάτος ο τόπος από ίριδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας