• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 9.9°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.0°C / 10.5°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.5°C / 6.8°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.6°C / 13.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.1°C
  1 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 11.5°C
  1 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 13.6°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 10.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 10.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  34%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τύπος και πολιτική

 • A-
 • A+

Αρκετοί μελετητές του ελληνικού Τύπου θεωρούν ότι ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι ο πολιτικός του προσανατολισμός. Κι αυτό είτε βρισκόμαστε σε δημοκρατική είτε σε δικτατορική περίοδο. Υπάρχει και η λαϊκή προσέγγιση ότι οι εφημερίδες ανεβάζουν και κατεβάζουν υπουργούς, ενίοτε και κυβερνήσεις.

Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε δύο εφημερίδες των αρχών του περασμένου αιώνα· την «Καθημερινή» του Γεωργίου Βλάχου και το «Ελεύθερον Βήμα» του Δημητρίου Λαμπράκη. Η πολιτική αρθρογραφία των εφημερίδων αυτών συνδιαμόρφωσε την πολιτική αυτής της περιόδου. Διαχρονικά οι εφημερίδες υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα κόμματα και πολιτικούς. Μερικές φορές δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα στην υποστήριξη ή στην επίκριση και συνήθως δεν αποδέχονται αυτή την πρακτική τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τύπος της εποχής μας, ειδικά ο ηλεκτρονικός.

Ολες οι εφημερίδες υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, την αμεροληψία και την αδέσμευτη δημοσιογραφία τους. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια παράγωγη λέξη από τις παραπάνω αποτελεί μέρος του τίτλου τους. Ο,τι δεν μπορούν οι δημοσιογράφοι να το ομολογήσουν ευθαρσώς μπορεί να γίνει θέμα σε χρονογράφημα.

Οι βουλευτικές εκλογές του 1915 ήταν οι πρώτες στις οποίες συμμετείχε η Λέσβος μετά την απελευθέρωσή της. Αταυτοποίητος χρονογράφος γνωστοποιεί ότι προτίθεται να εκδώσει την εφημερίδα «Αστρολάβος». Πληροφορεί τους αναγνώστες και υποψήφιους βουλευτές: «Απεφάσισα να ιδρύσω κι εγώ, επ’ ευκαιρία των βουλευτικών εκλογών και εφ’ όσον θα διήρκουν αύται, εφημερίδα προς υποστήριξιν ή καταχώνιασμα των υποψηφίων».

Ως γνωστόν, με ευθυμολογικό λόγο, στο χρονογράφημα μπορούν να ειπωθούν όσα θα ξένιζαν αν γράφονταν σε κείμενο θέσης και άποψης. Ετσι ο υποψήφιος εκδότης δηλώνει ότι θα προβεί στην έκδοση, έτσι ώστε, «Πρώτον να καταμετρώ τας αποστάσεις μεταξύ των υποψηφίων και δεύτερον και κυριότερον να τσιμπώ κάτι όχι διά να τους επαινώ αλλά διά να μην τους βρίζω». Και συνεχίζει με λίγο εκβιαστική άποψη προς τους υποψηφίους: «Τους διαβεβαίωσα μόνον αποχωριζόμενος αυτών ότι κανείς των δεν θα βγει βουλευτής αν δεν βοηθήσει εις την έκδοσιν του “Αστρολάβου” μου».

Και για όσους συνεχίζουν να μην αντιλαμβάνονται ότι η εφημερίδα του έχει δύναμη να επιβάλει πρόσωπα και πολιτικές στις επικείμενες εκλογές τούς διαβεβαιώνει ως κατακλείδα στο χρονογράφημά του: «Τους το πληροφορώ με την βεβαιότητα ότι αύριον θα έλθουν μόνοι των να μου παράσχουν το απαιτούμενον χρήμα διά την έκδοσιν του “Αστρολάβου”, ο οποίος υπέρποτε τότε θα δικαιολογήσει το όνομά του, συλλαμβάνων αυτά τα άστρα, τους υποψηφίους, οσονδήποτε υψηλά και αν μετεωρίζονται περιφρονούντες ένα δημοσιογράφον όπως εγώ».

Μπορεί τα παραπάνω να έγιναν αρχειακό υλικό, όμως σε πολλές άλλες περιπτώσεις τα γραφόμενα είναι πραγματικότητα· με διαπλοκή του Τύπου και της πολιτικής.

* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η διαπόμπευση
Από το 2010 καταιγισμός ξένων δημοσιευμάτων, γελοιογραφιών και εκπομπών στοχοποίησε τη χώρα μας ως τόπο ψευτών, τεμπέληδων, κλεφτών κ.λπ. Χωρίς μέχρι σήμερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι «εταίροι» μας να...
Η διαπόμπευση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μια ανάσα
Τουλάχιστον κατ’ επίφαση, τα Μέσα μοιάζουν να αλλάζουν με εντυπωσιακή ταχύτητα απόψεις, χωρίς να φοβούνται μήπως οι αναγνώστες/θεατές τους θυμηθούν όσα διάβαζαν στις εφημερίδες είτε έβλεπαν και άκουγαν στον...
Μια ανάσα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Δημοκρατικά και «φασιστικά» καθεστώτα
Φιλόδοξος είναι κάθε πολιτικός αλλά τούτος ο εκπρόσωπος το παράκανε, υπερέβη τα όρια, τον εαυτό του δηλαδή, έναν εαυτό προορισμένο να υπηρετήσει ένα αντικοινωνικό, εξουσιαστικό ιδεολογικά συνονθύλευμα –μια...
Δημοκρατικά και «φασιστικά» καθεστώτα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η καμαρωτή άγνοια των σεναριογράφων
Ως γνωστόν, οι πρόωρες εκλογές και οι ανασχηματισμοί είναι πολύ δημοφιλή θέματα. Απασχολούν τα κόμματα, τους βουλευτές, τους πολιτευτές, τα μέσα ενημέρωσης και φυσικά το διαδίκτυο που παίζει τον ρόλο που στο...
Η καμαρωτή άγνοια των σεναριογράφων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από πού πάμε για βοθροκάναλα;
Οταν τα «mainstream» φιλοκυβερνητικά μίντια κατανοούν τα πάντα μέσα από φίλτρο συσκότισης, υποκρισίας και ανευθυνότητας, τότε κάνουν ασκήσεις νοσταλγίας πάνω στις πιο σκοτεινές πτυχές του ελληνικού πολιτικού...
Από πού πάμε για βοθροκάναλα;
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Είναι πόλεμος
Στην Ελλάδα η αρχική... αλλεργία της κυβέρνησης απέναντι σε κάθε φωνή που διαφέρει από το αφήγημά της άρχισε πλέον να μετατρέπεται σε σοκ αναφυλαξίας και μόνο στην υποψία κριτικής εις βάρος της.
Είναι πόλεμος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας