• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.9°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 36.5°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 34.0°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.1°C / 32.6°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  3 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 31.2°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.5°C / 35.5°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 35.4°C
  4 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.4°C
  3 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  0 BF
  29%
© Njarvis5 | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέλειο έγκλημα

 • A-
 • A+

Έχω αναφερθεί και άλλοτε στον σπουδαίο ποιητή Γιώργη Παυλόπουλο, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1924 στον Πύργο Ηλείας, όπου έζησε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του. Τα ξένα λόγια μοιάζουν φτωχά, εφόσον τον περιγράφει εύγλωττα ο ανεκτίμητος πλούτος της ποίησής του. Ιδού:

Η ΝΑΡΚΗ Ηταν ένα καρπούζι μες στη θάλασσα./ Το σήκωνε το κύμα και το πήγαινε/ κι εγώ με τη Ρέα στα βραχάκια/ το βλέπαμε από μακριά που γυάλιζε/ και γύριζε στον ήλιο./ Βλέπαμε τάχα πάνω του ολόκληρη τη Γη/ χωριά και πολιτείες, σπίτια κι ανθρώπους/ και κάπου εκεί το σκύλο μας που χάθηκε/ να ψάχνει να μας βρει./ Βλέπαμε τη Ρέα κι εμένα μεσημέρι/ μικρά παιδιά που έφυγαν κρυφά από το σπίτι/ γυρεύοντας σ’ όλη τη Γη το σκύλο τους/ αγκαλιασμένα τώρα να κοιτάζουν/ ένα καρπούζι μες στη θάλασσα./ Χωρίς να ξέρουν πως ίσως και να ήταν/ μια νάρκη από τον πόλεμο/ άχρηστη κι αδέσποτη/ που κάποτε θα σκάσει.

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Αποφάσισε τότε –μη ρωτήσεις ποτέ το γιατί–/ αποφάσισε τότε να σκοτώσει το Ποίημα./ Πήρε κάθε προφύλαξη έκρυψε το μαχαίρι/ και παραμόνευε.// Το ποίημα βεβαίως δεν ήταν ανύποπτο./ Ηξερε τις προθέσεις του ποιητή από καιρό/ αλλά μήτε τον απόφευγε μήτε τον προκαλούσε/ και κάπου κάπου έκλαιγε κρυφά.// Ωσπου έγινε το τέλειο έγκλημα.// Μαχαιρωμένο το Ποίημα/ μέσα στην καρδιά του Ποιητή/ έμεινε άγνωστο για πάντα.

ΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ Δουλεύαμε κι οι δυο στην ίδια Εταιρεία/ αυτή στο λογιστήριο κι εγώ στο ασανσέρ./ Ημουν μικρός μα ποθεινός πολύ/ και κείνη αρραβωνιαστικιά του διευθυντή./ Ενα πρωί που ανεβαίναμε τη φίλησα/ και φτάσαμε στον ουρανό/ και κόλλησε το ασανσέρ στα σύννεφα/ και δεν μπορούσα να το κατεβάσω./ Κι αν ξέρω κάτι από λογιστικά/ πόσο στοιχίζει ένα φιλί και πόσο το πληρώνεις/ εκείνη μου το έμαθε.

ΟΙ ΜΑΣΤΟΡΟΙ Ξυπνήσαμε ακούγοντας χτύπους απόμακρους βαθιά στο θόλο/ σαν κάτι να μαστόρευαν πολύ ψηλά στον Ουρανό./ Κάποιος έδειξε κατά τον ήλιο. Βλέπω είπε χρυσές σκαλωσιές/ τους βλέπω είπε ν’ αλφαδιάζουν και να καρφώνουν εκεί πάνω./ Εμείς ψάχναμε ολοένα μες στο φως μα τίποτε δεν φαινόταν/ τους χτύπους ακούγαμε μονάχα.// Υστερα ένας Αγγελος ήρθε στο πηγάδι μας, άρχισε να βγάζει νερό./ Τα φτερά του γεμάτα γαλάζια λάσπη./ Χανότανε στα ύψη και πάλι ξαναγύριζε αμίλητος και σοβαρός/ κι όλη μέρα ανέβαζε νερό να ξεδιψάν εκεί πάνω./ Δουλεύουν και διψάνε είπαμε όπως κι εμείς εδώ κάτω.// Σαν βράδιασε ρίξανε το σκοινί. Κανένας δεν κατέβηκε./ Από την άκρη του έσταζε στο χώμα λίγο αίμα./ Και ποτέ δεν μάθαμε μήτε ρωτήσαμε ποτέ/ τι απογίναν οι μαστόροι.

ΣΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ Πλάγιαζα στο σκοτάδι και την περίμενα/ ακούγοντας ν’ ανεβαίνει τη σκάλα/ μες στη δροσιά του σπιτιού/ σαν ψίθυρος από φιλιά κι ανάσες.// Γύρευα τότε να ξεφύγω/ μα η ομορφιά της στάλαζε στα κόκαλά μου/ νύχτες που μελετούσα το κενό/ πηγαίνοντας από την ηδονή στον Αδη.// Και τα λαγόνια της να φέγγουνε στον ύπνο μου/ ματόκλαδα και χείλια που τα ’σκιζε ο πόθος μου/ κι ο γυρισμός στον ύπνο μου μονάχα/ λίγος καπνός από μακριά/ λουλούδια κι ένα δροσερό σταμνί./ Και το καράβι μου στον κήπο της/ δεμένο κι άγρυπνο/ σαν ένα μεγάλο μαύρο σκυλί/ μου θύμιζε κάποτε τους συντρόφους που χάθηκαν/ ή τις παράξενες αφορμές της αγάπης.

ΛΙΓΟΣ ΑΜΜΟΣ Θυμάμαι πήρες λίγον άμμο/ τον κράτησες στο χέρι σου/ κι ύστερα τον άφησες/ να χύνεται σιγά/ στην ανοιχτή παλάμη μου.// Στον μέλλοντα λοιπόν αιώνα/ θα μείνει λίγος άμμος/ με τη δική μας την αφή/ κι ο άνεμος που θα φυσάει/ όπως τ’ απόγιομα εκείνο του Οκτώβρη/ θα τον πηγαίνει εδώ κι εκεί/ όλο θα τον πηγαίνει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Κλουκλούκλου
Αθανάσιος Χριστόπουλος: Φιλικός που μνημονεύεται κυρίως για το ποιητικό του έργο, που άνοιξε δρόμους και άφησε βαθύ αποτύπωμα στα ελληνικά γράμματα, καθώς είναι από τα πρώτα που γράφτηκαν στη δημοτική.
Κλουκλούκλου
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Με την ίδια πήχη
«Τους στίχους του τούς σημείωνε πάνω στο κουτί των σιγαρέτων του. Τους ξαναδούλευε άπειρες φορές μες στο μυαλό του. Κι έπειτα, πολύ αργότερα, όταν έφτανε στο λιμάνι, τους αντέγραφε», λέει ο Γιώργος Σεφέρης για...
Με την ίδια πήχη
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αντηχήσεις
ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ, κατά την εαρινή ισημερία του 1790 πρωτοβλέπει το φως ο Μάρκος Μπότσαρης, απ’ τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές του Εικοσιένα. Καθώς συμπίπτει η γέννησή του με την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, τον...
Αντηχήσεις
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Οι ανυποδούλωτοι και οι προσκυνημένοι
Ρηξικέλευθος, ριζοσπάστης και ρομαντικός ρέμπελος ο Ρήγας Βελεστινλής βρίσκει μαρτυρικό θάνατο, σαν σήμερα στα 1798, στο φρούριο Νεμπόισα του Βελιγραδίου. Οι πραίτορες του σουλτάνου τον βασανίζουν απάνθρωπα...
Οι ανυποδούλωτοι και οι προσκυνημένοι
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αθάνατη Ελλάς
Τέτοιες μέρες στα 1919 μας άφησε χρόνους ο Γιώργος Σουρής. «Μπόι δυο πήχες,/ κόψη κακή,/ γένια με τρίχες εδώ κι εκεί./ Κούτελο θείο,/ λίγο πλατύ,/ τρανὸ σημείο/ του ποιητή...». Ετσι σκιαγραφούσε τον εαυτό του...
Αθάνατη Ελλάς
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Βιζυηνός ΙΙ
Ολα ξεκίνησαν έπειτα από το τριακοσιοστό εξηκοστό σημείωμά μου· πάει ενάμισης χρόνος τώρα. Θεώρησα πως συμπληρώνοντας έναν πλήρη κύκλο -360 μοίρες και τα συναφή- όφειλα να λιπάνω τις άγονες εκτάσεις του...
Βιζυηνός ΙΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας