• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.9°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 26.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.7°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 22.5°C / 29.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.0°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περί ηγεμόνων

 • A-
 • A+

Κατά γράμμα εφαρμόζουν οι πολιτικοί μας, μηδενός εξαιρουμένου, το παρακάτω βολικό και συμφέρον αξίωμα: ●Κάθε υπόσχεση συνιστά αναγκαιότητα της στιγμής που δίνεται ●Αιτία για το ότι δεν τηρείται είναι οι απαιτήσεις του παρόντος ●Οι ηγεμόνες βρίσκουν πάντοτε πειστικούς λόγους για να παραβαίνουν τις υποσχέσεις τους.

Υπήρξε γραφειοκράτης της φλωρεντινής Δημοκρατίας, θητεύοντας πλάι σε σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες του καιρού του. Ελαβε ουμανιστική παιδεία που του επέτρεψε να αναλύει σε βάθος τον βίο και την πολιτεία τους. Η στενή συνεργασία του με τον Καίσαρα Βοργία γέννησε το αξεπέραστο πόνημα «Ο Ηγεμών», που εκδόθηκε το 1513 και κατακρίνεται ίσαμε σήμερα από τη συντριπτική πλειονότητα δεξιών, αριστερών και αμφιδέξιων πρωθυπουργών, προέδρων και γαλαζοαίματων.

Να, μια φράση του που κολλάει γάντι στην περίπτωσή τους: ●Οι πρίγκιπες και οι κυβερνήσεις είναι μακράν τα πιο επικίνδυνα στοιχεία σε μια κοινωνία. Μολονότι οι παραπάνω τον χαρακτηρίζουν κυνικό, εξουσιομανή, διεφθαρμένο και αυταρχικό, δεν παραλείπουν να τηρούν απαρεγκλίτως τις διδαχές του. Ο Νικολό Μακιαβέλι, διότι ασφαλώς περί του Μακιαβέλι πρόκειται –παρεμπιπτόντως γεννήθηκε τέτοιες μέρες το 1469–, θεωρείται πατέρας της σύγχρονης πολιτικής σκέψης, έχοντας επηρεάσει καθοριστικά την εξέλιξή της.

Ιδού εύγλωττοι αφορισμοί του «Ηγεμόνα», αλιευμένοι στο ιστολόγιο www.gnomikologikon.gr: ●Οι άνθρωποι είναι τόσο αφελείς και υποταγμένοι, ώστε ποτέ δεν θα λείψουν τα θύματα σε έναν αχρείο για να κάνει τις απάτες του ●Η αρετή κι ο πλούτος σπάνια πηγαίνουν στο ίδιο άτομο ●Ο άνθρωπος είναι καλός μόνο όταν είναι αδύναμος.

Στέκομαι σε ορισμένες ψυχολογικής φύσεως ισχύουσες στο διηνεκές παρατηρήσεις του: ●Πριν από οτιδήποτε άλλο, να είσαι οπλισμένος ●Οι άνθρωποι έχουν το ελάττωμα να επαναπαύονται στη νηνεμία και να μην προετοιμάζονται για τις επερχόμενες καταιγίδες.

Με τα σύννεφα του πολέμου να απειλούν το μεταπολεμικό οικοδόμημα της Γηραιάς Ηπείρου, υπογραμμίζω εύστοχες σχετικές αποστροφές του: ●Οι Ρωμαίοι δεν άφηναν τις ανωμαλίες να διαιωνίζονται μόνο και μόνο για να αποφύγουν τον πόλεμο ●Ηξεραν πως έτσι οι πολεμικές απειλές αναβάλλονται προς όφελος του εχθρού ●Ο πόλεμος αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις.

Οδηγίες προς επίδοξους πολιτικούς ταγούς παρέχει εν αφθονία ο Μακιαβέλι και τις κάνουν σημαία ακόμα και ορκισμένοι επικριτές του: ●Την πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ο ηγεμόνας τη δίνει η αυλή του ●Οποιος θέλει να τον υπακούν πρέπει να ξέρει να διατάζει ●Ποτέ τίποτε μεγάλο δεν επιτεύχθηκε χωρίς κίνδυνο.

Σκέψου πως οι άνθρωποι θα επιδιώκουν πάντα να βελτιώσουν τη ζωή τους αλλάζοντας αρχηγό ●Κάνε το κακό μια κι έξω, αλλά το καλό δίνε το σιγά σιγά ●Ποτέ μην προσπαθείς να κερδίσεις με τη βία ό,τι μπορεί να αποκτηθεί με πονηριά ●Τον ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν ●Αν δεν γίνεται και τα δύο, τότε καλύτερα μόνο να τον φοβούνται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Φλόγινη γλώσσα
«ΕΧΩ ΜΙΑ ΘΛΙΨΗ για τα μακρινά αριστουργήματα» τιτλοφορείται ο καλαίσθητος τόμος με τα ποιήματα του Παύλου Σιδηρόπουλου, που τυπώθηκε εσχάτως στις εκδόσεις Opportuna. Το βιβλίο παρουσιάζεται απόψε στις 8 στο...
Φλόγινη γλώσσα
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Παραχαράκτες
Μολονότι περιστοιχίζονται και στην ωριμότητα από ωραίες γυναίκες, ο Νώντας Καραμπίνης και ο Φώντας Καραμπέσης έμπλεξαν αρχικά τα μπούτια τους στο ράφι. Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, πά’ να πει, ουχί στο...
Παραχαράκτες
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μη λες κουβέντα, απλώς διάβαζε
Μήνες είχε να με ξαγρυπνήσει βιβλίο. Το ξεκίνησα νωρίς κάποιο βράδυ, με πήραν χαράματα και το τελείωσα μεσημεράκι με τον καφέ. Μ’ άφησε άφωνο. «Δε λες κουβέντα» άλλωστε τιτλοφορείται. Ο φίλος Μάκης Μαλαφέκας...
Μη λες κουβέντα, απλώς διάβαζε
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αθροίσματα
Στα πεζά και τα ποιήματά του λοιδορεί τον καθωσπρεπισμό της, χλευάζει τους επιτυχημένους της νοικοκυραίους, ξιφουλκεί με τον Θεό, καβγαδίζει διαρκώς με την υποκρισία της, υπονομεύει το σύστημα, αποκαλύπτει...
Αθροίσματα
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Η Πεζούλα
Εκδόθηκε πρόσφατα από το «Γράμμα» του Μεσολογγίου το βιβλίο του Βασίλη Χριστοδούλου «Οι σιωπές... της πεζούλας», βασισμένο σε προφορικές μαρτυρίες ενός συμβολικού χωριού, που δίνει μια αναπάντεχη διάσταση στην...
Η Πεζούλα
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μην κλαις τζιέρι μ’
Αυτό το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί παρουσιάζεται στον Ιανό η καλαίσθητη έκδοση «Συρία, το ημερολόγιο ενός αποχωρισμού» σε εικονογράφηση Φανής Παρθενίου. Περιέχει φωτογραφίες των Ανδρέα Σμαραγδή,...
Μην κλαις τζιέρι μ’

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας