• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 19.7°C
  0 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 18.3°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 19.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 17.5°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 13.9°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 18.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.3°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 12.6°C / 20.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 13.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.8°C / 22.1°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 21.0°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 17.1°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.7°C / 18.4°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  51%

Τιγιά, ρε Νοπά, μας την πανησεσκό σοτό φνικαξά;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί, ρε Πάνο!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πλάκωσε αντάρα κι οδυρμός χρονιάρες μέρες την εφημερίδα μας. Το «μαντάτο» του Πάνου Σαράκη σκέπασε με κατήφεια την όποια εορταστική ατμόσφαιρα απομένει στον ευφρόσυνο τοκετό της Βηθλεέμ σε εποχές κορονοϊού και σκληρής καραντίνας. Το βουβό κλάμα των συναδέλφων στο ακουστικό αντικατέστησε τις συνήθεις ευχές. Κι οι μακρόσυρτες παύσεις στην τηλεφωνική γραμμή τον γοερό θρήνο της μεγάλης απώλειας που προκαλεί ισχυρό σοκ σε όλους μας. Είναι τόσο άδικο να πεθαίνεις ανήμερα Χριστούγεννα, ορόσημο που συμβολίζει αρχαιόθεν την αναγέννηση της ύπαρξης και τον επιπολασμό της ελπίδας.

Ενας λόγος παραπάνω όταν είσαι μόλις πενήντα εφτά χρόνων, πλαισιώνεσαι από δεκάδες λατρευτά πρόσωπα κι ονειρεύεσαι να μερεμετίσεις, να διακοσμήσεις και να εγκατασταθείς στο καινούργιο σου σπίτι. Ενα έμφραγμα που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με μπαλονάκι τον Σεπτέμβριο και εξελισσόταν ομαλά τον Οκτώβριο παρουσίασε επιπλοκές στα μέσα Νοεμβρίου, επιδείνωση τον Δεκέμβριο, προτού οδηγήσει στη διασωλήνωση και κατόπιν στο αναπάντεχο τέλος.

Νοσηλεία σε μονόκλινο απροσπέλαστο στους πάντες εκτός απ’ τ’ αδέλφια σου, που κι αυτά μόνο με βάρδιες μπορούσαν για ορισμένες ώρες να επισκεφθούν, αφού προηγουμένως επιδείκνυαν αρνητικό διαγνωστικό τεστ, συνιστούσε δεύτερο πρωθύστερο θάνατο. Οσο θερμά κι αν σου παρασταθούν φιλαράκια και συνάδελφοι, το σύρμα του τηλεφώνου αποδεικνύεται αφάνταστα ψυχρό, ανίκανο να μεταφέρει τη ζεστασιά που κρύβουν κάτι τέτοιες ώρες ένα άγγιγμα, ένα χαμόγελο ή η κουβέντα περί ανέμων και υδάτων πάνω απ’ το προσκεφάλι.

Θύμιζε τον θυμόσοφο και ατακαδόρο πατέρα του ο Πάνος. Τον επικαλείτο άλλωστε διαρκώς ως εμπνευστή των βαθυστόχαστων ρήσεων που ξαμολούσε και έκαναν ολόκληρη την αίθουσα σύνταξης να ξεκαρδίζεται. Εντάχθηκε στο τμήμα των συντακτών ύλης της «Εφ.Συν.», έπειτα από ικανό διάστημα στην ανεργία. Εκτιμούσε την ευκαιρία που του έδωσε το συνεταιριστικό μας εγχείρημα και μας έβγαζε πάντοτε ασπροπρόσωπους. Πολύπειρος «υλατζής», χρημάτισε επί χρόνια υπεύθυνος έκδοσης στον «Επενδυτή» μέχρι το κλείσιμό του.

Ομόρφαινε τις σελίδες μας με ευφάνταστους τίτλους, χαρακτηριστικές φωτογραφίες, συνοδευόμενες από εύγλωττες λεζάντες, με υπέρτιτλους και πλάγιους που συνόψιζαν επακριβώς κάθε ρεπορτάζ, το οποίο αναδείκνυαν τα «κασέ» του· «αρχιτέκτονας» της δημοσιογραφίας με τα όλα του. Ατομο υψηλού αναστήματος, καίτοι μικρός το δέμας. Ηπιων τόνων, αλλά με έντονη προσωπικότητα. Μιλούσε μεταξύ μύστακος –εάν είχε– και οδόντων. Ισα ίσα που ακουγόταν. Διέθετε ωστόσο ευφυές και αθόρυβο χιούμορ. Και παροιμιώδη ψυχραιμία επίσης.

Στις κρίσιμες στιγμές επωμιζόταν αυτοβούλως το απαιτητικότερο κομμάτι της δουλειάς. Και «πετούσε» καλοζυγισμένες ατάκες, με αινιγματική αγρινιώτικη προφορά, τόσο χαμηλόφωνα που καταβάλλαμε εργώδεις προσπάθειες να τις «πιάσουμε». Μόλις τις ανθιζόμαστε, όμως, σκορπούσαν τρανταχτά, λυτρωτικά γέλια. Τι λόγια να πρωτοχωρέσει για τον Παναγιώτη τούτο το στενόχωρο κατεβατό, καθώς πλημμυρίζει με το πένθιμο «γιατί» του χαμού του, οι οδυνηρές απαντήσεις στο οποίο το βρέχουν με δάκρυα; Στους γονείς, τα αδέλφια, τα ανίψια και στους πολλούς αγαπητούς του φίλους, θερμά συλλυπητήρια.

ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Τα ποδανά
​​​​​​​Διπλανός μου, ο Πάνος Σαράκης εδώ στην εφημερίδα· εξ ευωνύμων. Μοιραζόμαστε κοινό συναρμολογούμενο διεθνούς φίρμας τραπέζι από ροκανίδια σουηδικής ξυλείας. Φορητή συρταριέρα στο μέσον του πατώματος...
Τα ποδανά
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μαύρη σελίδα
Το πρώιμο μελτέμι δροσίζει την αυλή μου στο Απεράθου της Νάξου. Η εσωτερική παγωνιά, ωστόσο, κάνει την ατμόσφαιρα αφόρητη. Κλείνομαι μέσα και σφαλίζω τα στόρια. Α, ρε Βαγγέλη! Δεν γίνεται να το πιστέψω.
Μαύρη σελίδα
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΠροσγεΙΩΣΗ ΙΧ
Είχαμε έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια συνάδελφο-κόσμημα. Πράγμα σπάνιο για το σινάφι, δεν είχε το παραμικρό τουπέ. Προσηνής, χαμογελαστή, ευγενική, σεμνή· κυρία με κεφαλαίους χαρακτήρες. Μια σχολή μόνη...
ΠροσγεΙΩΣΗ ΙΧ
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ορφάνια
ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΗ ΓΡΑΦΙΔΑ, καίτοι μικρός το δέμας, ο Λάκης Μπέλλος αναχώρησε για τις επουράνιες πραιρίες σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια. Μας λείπουν η καυστική σάτιρα, η σκωπτική ατάκα και το αστείρευτο,...
Ορφάνια
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Λίγεια ΙΙΙ
Ξένοι συνάδελφοι εντύπων και καναλιών επισκέπτονται συχνά τα πτωχικά γραφεία της «Φωνής των Συνεταιριστών» στην οποία μετέχω από την ίδρυσή της, τον Νοέμβριο του 2012, αποτυπώνοντας σε φανταχτερά δισέλιδα και...
Λίγεια ΙΙΙ
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ουράνειες ωδές
ΑΝΑΧΩΡΕΙ για τις ουράνιες πραιρίες σαν σήμερα στα 1953, ο Κλέαρχος Νιάρχος ή Νεάρχου, γεννημένος στην Πόλη από Αρκάδες γονείς. Απόφοιτος του Λυκείου Χατζηχρήστου και της Ροβερτείου Σχολής, σπουδάζει πολιτικές...
Ουράνειες ωδές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας