• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.7°C
  0 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 22.2°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 21.0°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  4 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.5°C / 23.8°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.9°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.5°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεύτερο Κύμα ΚΒ'

 • A-
 • A+
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ.

Ντροπή, μασκαραλίκι και καταισχύνη να φτάσουμε στο σημείο να εκλαμβάνουμε την επικράτηση του αυτονόητου ως περιφανή θρίαμβο. Παρεπιδημούμε, ωστόσο, στη... Χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας και του συνόλου των εσπεριδοειδών με την ξεχωριστή γεύση πατάτας. «Με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως», διαβάζω, «το ΓΕΛ Νάξου αποκτά την προσωνυμία “Μανώλης Γλέζος”». Πιστοί στο ανυπότακτο πνεύμα του, οι μαθητές του εν λόγω Λυκείου οφείλουν τώρα να αποτίσουν σπονδές στον κορυφαίο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, κηρύσσοντας κατάληψη διαρκείας με αίτημα την άρση των αλλοπρόσαλλων μέτρων προστασίας από την πανδημία με την πάνδημη σύμπραξη των υπολοίπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του τόπου.

Ιδιοτύπως αργοπορήσας και αιφνιδίως μετανοήσας, κοινοποίησε τα χαρμόσυνα νέα στο φέισμπουκ αυτοπροσώπως ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός. «Η διαδικασία τηρήθηκε σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και είναι απόλυτα σεβαστή» σημειώνει προτού καταλήξει: «Πρόκειται για άλλη μια πράξη τιμής της μνήμης του Μανώλη Γλέζου, η οποία προστίθεται στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να στηθεί προτομή του, να δοθεί το όνομά του σε κεντρική οδό της πόλης και να εκδοθεί τιμητικός τόμος στη μνήμη του». Δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για τα μεσούντος του θέρους επιχειρήματα πως «το Λύκειο δεν πρέπει να ταυτιστεί με πρόσωπα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου» ούτε «να εγκριθούν εν βρασμώ διχαστικές προτάσεις», τα οποία προσυπέγραψε απορρίπτοντας τότε την απόφαση του σχολικού συμβουλίου.

Καταπώς φαίνεται, δεν του πάει καρδιά να κηλιδώσει το εύκρατο κλίμα των όψιμων πανηγυρισμών του με ανάρμοστες σκιές, καθότι οι αρχές της σεπτής νήσου τυγχάνουν εξόχως μετριοπαθείς και, εδώ που τα λέμε, έχουν κάθε λόγο να είναι. Τις εξελίξεις επέσπευσε ερώτηση προς την υπουργό βουλευτών άπαντος του ευρύτερου δημοκρατικού φάσματος, πλην ΚΚΕ. Διότι ως γνωστόν «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές» και μία τεράστια εμπάθεια. Ανάμεσά τους ο Βούτσης, που διαφέρει από τον οπισθόβουλο παρασκηνιακό ενορχηστρωτή της όλης εμπλοκής από το κρίσιμο «ρω του Αχέροντα».

Η παρέμβαση χρέους και τιμής Ναξίων των γραμμάτων και του πολιτισμού έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Πεντακόσιοι ογδόντα επτά συμπατριώτες του ήρωα της Ακρόπολης, κυρίως νέοι, υπέγραψαν κείμενο με τίτλο «Μανώλης Γλέζος, το αγλάισμα της Νάξου». Ιδού εύγλωττο απόσπασμα: «Χρέος ελάχιστης τιμής αποτελεί η απόφαση αυτή στον ιδρυτή 10 Γυμνασίων-Λυκείων και στον δημιουργό 44 βιβλιοθηκών σε μικρά και μεσαία νησιά του Αιγαίου, τον συγγραφέα 16 βιβλίων-παρακαταθήκη πνευματική στις νέες γενιές των Ελλήνων, αλλά και μνήμης στον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στον οραματιστή, στον επιστήμονα, συγγραφέα και ποιητή, στον πολιτικό, μα και τον Δάσκαλο, που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του σε αγώνες για την Παιδεία, επισκεπτόμενος εκατοντάδες σχολεία όλων των βαθμίδων ανά την Ελλάδα, παραδίνοντας μαθήματα ζωής, Ελευθερίας, Ειρήνης, Δημοκρατίας, πατριωτισμού, γεγονός που τον κατέστησε ιδανικό πρότυπο στους νεοέλληνες, πρότυπο ήθους και αρετής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Προσγείωση ΚΑ΄
Ξετυλίγω για τρίτη μέρα σήμερα αληθινά περιστατικά, διανθισμένα με παράφωνες μυθοπλαστικές νότες, άτινα διημείφθησαν περί τα μέσα του ’70 στα ποιμενοστάσια της ορεινής Νάξου, όπου ο δεκάχρονος Μανώλης φορά με...
Προσγείωση ΚΑ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΠροσγεΙΩΣΗ ΙΘ΄
Σάστισε το αιλουροειδές με τη λαχταριστή λιχουδιά και δεν παρέλειπε έκτοτε να τιμά δεόντως μυζήθρες, γραβιέρες και αρσενικά, πολλαπλασιάζοντας τις επισκέψεις του στον μαντζέ.
ΠροσγεΙΩΣΗ ΙΘ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Κρυφός κώδικας
Ο Μανώλης Γλέζος –καλή του ώρα– διηγείται ότι, σε αλήστου μνήμης εκλογές βίας και νοθείας, ξεκίνησε τις συγκεντρώσεις της ΕΔΑ από την Απείρανθο.
Κρυφός κώδικας
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Απρίλης ανθεμόεις
Η ΜΠΟΥΜΠΑ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗ, ετεροθαλής αδελφή των Μανώλη και Νίκου Γλέζου, γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1934. Παρούσα σε όλους τους αγώνες από την κατοχή μέχρι σήμερα είχε έντονη παρουσία στον χώρο του βιβλίου....
Απρίλης ανθεμόεις
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Οικτρά μειοψηφία
Ένας Παναγούλης επειγόντως χρειάζεται και σήμερα. Υποψιάζομαι μολαταύτα ότι ο σοφός λαός θα τον αντιμετώπιζε με την ίδια παγερή αδιαφορία.
Οικτρά μειοψηφία
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Γεωτιτανικός
Ακολούθως, ονομάστηκε εσχάτως «σύνδρομο Νάξος» η ανήκουστη γκάφα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να ανακοινώσει, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, σεισμό πέντε Ρίχτερ, με...
Γεωτιτανικός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας