• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  95%
AP Photo/Darko Bandic
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρή χαραμάδα συνύπαρξης για τους «Αδερφοφάδες» της Συρίας

 • A-
 • A+

Την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα στην Κηφισιά μια μυστική, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση: καμιά εικοσαριά Σύροι, εκπρόσωποι τόσο του καθεστώτος Άσαντ όσο και της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλοί ουδέτεροι «παίχτες», έκατσαν γύρω από το ίδιο τραπέζι για να κουβεντιάσουν έναν πιθανό «τρίτο δρόμο» προς την ειρήνη και την εθνική συμφιλίωση, μετά από σχεδόν δώδεκα χρόνια αδελφοκτόνου πολέμου.

Δύσκολη εξίσωση – ακόμη και το να πάρουν βίζες, να ταξιδέψουν (κάποιοι κρυφά) και να μαζευτούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με ασφάλεια σε μια αίθουσα, είναι ολόκληρη επιχείρηση: άλλωστε αρκετοί από τους παριστάμενους ταξίδεψαν στην Ελλάδα από τη Συρία και πολλοί άλλοι από την Τουρκία, την Ευρώπη και τα αραβικά κράτη του Κόλπου, όπου ζουν αυτοεξόριστοι.

Πριν με πάρουν τηλέφωνο από το ΕΛΙΑΜΕΠ, με την υποστήριξη του οποίου έγινε η μάζωξη, δεν ήξερα και πολλά πράγματα γι’ αυτήν την ευρωπαϊκή, ή σωστότερα γερμανική, διπλωματική πρωτοβουλία, που υποτίθεται ότι είναι παράλληλη και συμπληρωματική με τις επίσημες (και δυστυχώς αδιέξοδες) συνάξεις της λεγόμενης «Συνταγματικής Επιτροπής» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Πρόκειται, λέει, για μια απόπειρα «σκιώδους διπλωματίας» που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, το 2017, στο Βερολίνο με την υπογραφή ενός Κώδικα Δεοντολογίας για τη Συριακή Συνύπαρξη, όπως λέγεται, και χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από πλούσιους Σύρους ιδιώτες που ζουν στη Γερμανία και από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ένας Κώδικας που δίνει έμφαση στην παύση των εχθροπραξιών, την ισότητα απέναντι στον νόμο, την αμνήστευση κρατουμένων και αιχμαλώτων, την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και βέβαια –το δυσκολότερο σημείο– την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και στρατών. Ένας Κώδικας που λέει πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, πως καμιά πλευρά δεν είναι αθώα, πως είναι άλλο πράγμα η δικαιοσύνη και άλλο η εκδίκηση και πως το πιο σημαντικό είναι η επούλωση των πληγών, η διάσωση όσων μπορούν ακόμα να σωθούν.

Όλα αυτά έχουν βέβαια στόχο την παράκαμψη των οργανωμένων στρατοπέδων και την απόπειρα μιας εθνικής συνεννόησης «από τα κάτω», μέσω της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών: αντί, δηλαδή, να περιμένουμε εμείς οι «καλοί» Ευρωπαίοι να τα βρει ο Άσαντ με την αντιπολίτευση, πράγμα από δύσκολο ως αδύνατον μετά από τόση αιματοχυσία, να οργανώσουμε ένα παράλληλο φόρουμ με ανθρώπους που εκπροσωπούν διάφορες ισχυρές ομάδες (θρησκευτικές μειονότητες, φυλές, συντεχνίες, ιστορικές οικογένειες) μέσα στη συριακή κοινωνία, αλλά και τη διασπορά, μπας και βρεθεί... πλαγίως μια άκρη. Όπως μου είπε ένας από τους Γερμανούς διοργανωτές, ο Ντάνι, «εμείς δεν έχουμε όπλα, οπότε προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε με τα λόγια και τα λεφτά»...

Είχα βέβαια τις αμφιβολίες μου. Καλή η Συνύπαρξη, αλλά τι περιθώρια επιτυχίας έχει ένα τέτοιο φόρουμ διαλόγου, όταν η Συρία παραμένει κατακερματισμένη, ακρωτηριασμένη, γεμάτη ντόπιους και ξένους στρατούς; Μήπως όλο αυτό δεν είναι παρά μια άσκηση δημοσίων σχέσεων, ένα πανηγυράκι για να νιώσουν οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι λίγο καλύτερα με την ένοχη συνείδησή τους, την ώρα που οι Σύροι άμαχοι συνεχίζουν να σκοτώνονται και οι πρόσφυγες να πνίγονται κατά χιλιάδες στις αόρατες τάφρους του «φρουρίου Ευρώπη»;

Άσε που είχα και τη γυναίκα μου με την κοιλιά στο στόμα. Όμως η περιέργεια νίκησε τη δυσπιστία – πού αλλού θα έβρισκα την ευκαιρία να πετύχω μαζεμένους τόσους Σύρους; Τόσα χρόνια γράφω γι’ αυτόν τον καταραμένο «εμφύλιο» πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια πρόσφυγες, και κάθε φορά που αχνοφαίνεται κάποια θετική εξέλιξη, κάποιο μονοπάτι για ειρήνη, αρχίζουν πάλι να πέφτουν οι βόμβες. Ως πότε; Πήρα λοιπόν το σημειωματάριό μου (κάμερες και κινητά ήταν... φερμπότεν) και ανηφόρισα προς Κηφισιά.

Αυτό που είδα, τελικά, με εξέπληξε ευχάριστα: γύρω από το τραπέζι υπήρχαν άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές καταβολές και «ατζέντες» – ανάμεσά τους ένας σουνίτης φύλαρχος από τη Χάσακα στον Βορρά, ένας άλλος από την Κουνέιτρα, Κούρδοι, γεζίντι, δρούζοι, χριστιανοί, αρκετοί αλαουίτες σύμμαχοι του Άσαντ (ανάμεσά τους και ένα-δυο πρώην κυβερνητικά στελέχη), επιχειρηματίες, ένας εκδότης, δυο-τρεις καθεστωτικοί νομικοί, αλλά και η Ιμάν, μια φοβερή δικαστίνα από την Ιντλίμπ, το τελευταίο οχυρό της αντιπολίτευσης μετά την πτώση του Χαλεπιού.

Υπήρχε φυσικά μπόλικη ένταση στο δωμάτιο, αμέσως καταλάβαινε κανείς ότι η ατμόσφαιρα δεν είναι φιλική – δεν υπήρχε ούτε ένας που να μην έχει χάσει κάποιον δικό του άνθρωπο στον πόλεμο. Και όταν η κουβέντα πήγαινε στα πιο ζόρικα θέματα –όπως, για παράδειγμα, γιατί έχει «κολλήσει» το θέμα της απελευθέρωσης των δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων στις φυλακές του Άσαντ– η δυσπιστία ήταν αμοιβαία και πασιφανής: ο ένας έλεγε «επανεξετάζουμε 22.000 φακέλους!» και η άλλη τού απαντούσε «ναι, αλλά έχετε απελευθερώσει μόνο 600, και τους μισούς τους έχετε ξανακλείσει μέσα»!

Τους ένωνε όμως όλους, και ήταν πασιφανές αυτό, η ανάγκη να ξαναχτίσουν όλοι μαζί τις ζωές τους στην κατεστραμμένη πατρίδα τους: όπως μας είπε ένας τους, το 80% των Σύρων δεν θέλει ούτε τον Άσαντ ούτε την αντιπολίτευση ούτε τους Ρώσους, τους Τούρκους ή τους Αμερικάνους «νταβατζήδες» – μια σιωπηλή μειοψηφία που έχει εξαντληθεί και θέλει μόνο την ειρήνη, τον επαναπατρισμό των φίλων και των συγγενών τους, μια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.

Και στα διαλείμματα τους έβλεπες να στήνουν μικτά πηγαδάκια, να κάνουν αστεία στα αραβικά, να καπνίζουν και να πίνουν το τσάι ή τον καφέ τους. Απ’ ό,τι μάθαμε άλλωστε, πέρα από τις εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια, η κύρια προσφορά του συγκεκριμένου φόρουμ είναι οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις μεταξύ των εμπολέμων, που έχουν –λέει– ήδη οδηγήσει σε ανταλλαγές εκατοντάδων αιχμαλώτων και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.

Να το πούμε κι αλλιώς; Όλες οι πλευρές είναι εξαντλημένες, τα μέτωπα έχουν «παγώσει», η παράταση του πολέμου ευνοεί μόνο τους ξένους κατακτητές και όλοι πλέον παρακαλάνε για μια διέξοδο – γι’ αυτό ο Άσαντ κάνει τα στραβά μάτια με τη συμμετοχή κάποιων δικών του στο φόρουμ, γι’ αυτό και οι ισλαμιστές αντάρτες της Ιντλίμπ δεν θα τουφεκίσουν τους δικούς τους συμμετέχοντες ως προδότες της τζιχάντ...

Τους ρώτησα για τις φήμες που θέλουν επαναπροσέγγιση του Άσαντ με τον Ερντογάν: έπεσε αμέσως μια παγωμάρα, κανείς δεν μου απάντησε ευθέως. Για πολλούς από τους συμμετέχοντες, βλέπετε, που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, μια τέτοια θρυλούμενη προσέγγιση θα ήταν καταστροφική, όπως άλλωστε και για τους Κούρδους, που προσωρινά μόνο γλίτωσαν από τη νέα τουρκική εισβολή.

Απ’ ό,τι διαβάζω, οι φήμες αυτές έχουν βάση και ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης ήδη ετοιμάζονται να ξεσπιτωθούν ξανά, καθώς φαίνεται ότι ο Ερντογάν καίγεται για ένα ντιλ που θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό έστω και μέρους των σχεδόν 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων πριν από τις εκλογές του ’23... Κακά τα ψέματα: όλοι ψάχνουν τον «τρίτο δρόμο» προς την ειρήνη, αλλά κάποιος πρέπει να... ενημερώσει και τους ξένους προστάτες και σπόνσορες, που έχουν στήσει τα δικά τους μαγαζάκια και βάσεις σε συριακό έδαφος και βολεύονται μια χαρά με τη διαιώνιση της σφαγής.

Ποιος θα τους διώξει, τώρα που μπαστακώθηκαν σαν «σωτήρες» στην ξένη γη; Μόνο την τελευταία εβδομάδα, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν ξανά το Χαλέπι, οι Ρώσοι την Ιντλίμπ, οι Τούρκοι τους Κούρδους, οι Αμερικανοί τους φιλο-Ιρανούς πολιτοφύλακες στα σύνορα με το Ιράκ και πάει λέγοντας – χωρίς κανείς τους δυστυχώς να σκεφτεί να ρωτήσει πρώτα τι γνώμη έχει η συριακή «κοινωνία των πολιτών» και τι λέει ο Κώδικας Συνύπαρξης...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Ο... διπολικός «σουλτάνος» στις Συμπληγάδες της Συρίας
Με την αλλοπρόσαλλη, «αυτοκρατορική» πολιτική του στη βόρεια Συρία, ο Ερντογάν και η Τουρκία του έχουν βρεθεί αυτή τη στιγμή σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, στριμωγμένοι κυριολεκτικά ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις.
Ο... διπολικός «σουλτάνος» στις Συμπληγάδες της Συρίας
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο Ασαντ προετοιμάζεται για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ
Η ώρα της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων του Aσαντ για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ πλησιάζει και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Ζαρίφ, μετέβη χτες στη Δαμασκό για κρίσιμες συνομιλίες με τη...
Ο Ασαντ προετοιμάζεται για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολα έτοιμα για την εισβολή στην Ιντλίμπ
Με την ηθική και ίσως και την έμπρακτη στήριξη της Τουρκίας να δηλώνεται στο «παρά πέντε», οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις μαζί με τους Ρωσο-Ιρανούς συμμάχους ετοιμάζονται να μπουν στο τελευταίο προπύργιο...
Ολα έτοιμα για την εισβολή στην Ιντλίμπ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολα τα «κοράκια» στην Ιντλίμπ
Ρώσοι, Ιρανοί και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονται να σφραγίσουν τη νίκη του Ασαντ με την κατάληψη της επαρχίας • Διαφωνεί (με την επίθεση) αλλά δεν εισακούεται η Αγκυρα, ενώ η Ε.Ε. δεν φαίνεται...
Ολα τα «κοράκια» στην Ιντλίμπ
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Γράμματα απ’ την κόλαση
Το ‘γραψε πριν από λίγες μέρες ένας από τους αγαπημένους μου ξένους δημοσιογράφους, ο Ρόμπερτ Φισκ -και λέω να ξεκινήσω το κομμάτι μου με αυτό: «Η Συρία αποδεικνύει πόσο πιο επικίνδυνοι είναι οι πόλεμοι, όταν...
Γράμματα απ’ την κόλαση
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επεσε το Χαλέπι, μαζική έξοδος των ανταρτών
Εν μέσω βαρύτατων κατηγοριών για μαζικές εκτελέσεις και ωμότητες από πλευράς των κυβερνητικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους σε βάρος αντικαθεστωτικών μαχητών, αλλά και αμάχων, με μια συμφωνία της...
Επεσε το Χαλέπι, μαζική έξοδος των ανταρτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας