Με την πρόσφατη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στο Πεκίνο, η Κίνα και η Γερμανία επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για στενότερη συνεργασία ώστε τα προϊόντα τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Made in China 2025» και «Industry 4.0» αντίστοιχα.
Το «Made in China 2025» είναι το νέο κινεζικό οικονομικό πρόγραμμα που στοχεύει στη μετατόπιση της παραγωγής από προϊόντα χαμηλού κόστους, που έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά τα τελευταία 30 χρόνια, σε προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας. Εισάγει μια αλλαγή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, στο πλαίσιο της Νέας Κανονικότητας.
Πρόκειται για την κινεζική οικονομική πολιτική, που προβλέπει τη μετάβαση από μια ταχεία ανάπτυξη σε μια ανάπτυξη με μέτριους ρυθμούς, καθώς και την αλλαγή του γενικότερου αναπτυξιακού μοντέλου· δηλαδή, μετατόπιση από τις εξαγωγές και επενδύσεις στην εσωτερική κατανάλωση και στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και προσανατολισμό προς μια ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη.
Η «Βιομηχανία 4.0» συνιστά το νέο οικονομικό γερμανικό πρόγραμμα που προωθεί την ψηφιοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου βιομηχανικού δικτύου και μιας ψηφιακής παραγωγικής διαδικασίας για υψηλής ποιότητας προϊόντα με ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής. Το πρόγραμμα εκφράζει την εθνική γερμανική στρατηγική στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας για τα επόμενα χρόνια.
Τα δύο προγράμματα συγκλίνουν στο ενδιαφέρον για περαιτέρω βελτίωση της παραγωγής. Η Κίνα, για να διασφαλίσει την επιτυχία του προγράμματός της, με χρονικό όριο το 2025, χρειάζεται τη γερμανική τεχνολογία και καινοτομία.
Η Γερμανία χρειάζεται να διασφαλίσει τις εξαγωγές της, που επηρεάστηκαν αρνητικά από τους αργούς ρυθμούς της κινεζικής οικονομίας στο παρόν στάδιο. Ετσι, το Βερολίνο αναλαμβάνει να εφαρμόσει στη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά καινοτόμες ιδέες στην πληροφορική και τον αυτοματισμό και να διερευνήσει από κοινού με την Κίνα τους τρόπους πρόσβασης σε άλλες αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δομικές αλλαγές που επιχειρεί η Κίνα στην προώθηση της κατανάλωσης και των υπηρεσιών, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και ο πόλεμος κατά της διαφθοράς, η πράσινη οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, καθώς και η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό αποτελούν τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τη Γερμανία.
Ετσι, η Knorr-Bremse Group ανέλαβε την εκπαίδευση του προσωπικού των κινεζικών σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας. Προβλέπεται, επίσης, η μεταφορά του γερμανικού μοντέλου στον χώρο της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τούτο συνεπάγεται την εισαγωγή των γερμανικών βιομηχανικών προδιαγραφών στις κινεζικές επιχειρήσεις, καθώς και ένα ανάλογο σύστημα πιστοποίησης στην τεχνική εκπαίδευση και εξειδίκευση.
Ο χώρος της υγείας αποτελεί ιδιαίτερα προκλητικό τομέα σε επίπεδο επενδύσεων, δεδομένης της προβλεπόμενης αύξησης του πληθυσμού λόγω της κατάργησης της πολιτικής του ενός παιδιού, της αύξησης του ορίου ζωής και του βιοτικού επιπέδου, καθώς και της ανάγκης για καλύτερες υγειονομικές υπηρεσίες.
Η Κίνα και η Γερμανία γνωρίζουν ότι η οικονομία του μέλλοντος εξαρτάται από την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και απασχόληση χωρίς καινοτομία, χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων και μια τεράστια αγορά που θα μπορεί να απορροφήσει τα προϊόντα αυτής της ανάπτυξης. Για να το επιτύχουν, απαιτείται η «εναρμόνιση» των οικονομιών τους. Ετσι, η συνεργασία στο πλαίσιο ανάπτυξης υποδομών υψηλής τεχνολογίας και ψηφιακού αυτοματισμού συνιστά τον πυρήνα του πρόσφατου ταξιδιού της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Κίνα.
Η μετάβαση από το «παγκόσμιο εργοστάσιο», όπως ονομάστηκε η Κίνα για τα χαμηλής ποιότητας και κόστους προϊόντα της, στα «έξυπνα εργοστάσια» του μέλλοντος περνάει αναμφίβολα μέσα από τη γερμανοκινεζική συνεργασία. Το «Innovated in Germany», στο οποίο στοχεύει η Γερμανία, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το «Made in China» και αργότερα το «Created in China», στο οποίο προσβλέπει η Κίνα.
* Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πεκίνου
