Οι ιστορικοί του μέλλοντος είναι βέβαιο ότι θα μπουν στον πειρασμό να συγκρίνουν την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία με τη Σικελική Εκστρατεία της Αθήνας στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, που κατεγράφη ως άδοξο τέλος των φιλοδοξιών του Αλκιβιάδη για περιφερειακή ηγεμονία.
Στις αρχές του 2011, όταν η Αραβική Ανοιξη ανέτρεψε τα καθεστώτα στην Τυνησία και την Αίγυπτο, όλα έδειχναν ότι θα ακολουθούσε το σιιτικό-αλαουιτικό καθεστώς Ασαντ στη Δαμασκό, με τη Συρία να περιέρχεται υπό τον έλεγχο της σουνιτικής πλειοψηφίας της χώρας και να μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της Τουρκίας του Ερντογάν.
Σήμερα ο Ερντογάν προσδοκά στη μεσολάβηση του Πούτιν για να αποκαταστήσει σχέσεις με το καθέτως Ασαντ, με τη Δαμασκό να επιστρέφει στην Κουρδική Βορειοανατολική Συρία που σήμερα διοικείται από το ΡΚΚ υπό την προστασία των ΗΠΑ.
Η συνάντηση Ερντογάν-Ασαντ είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου, όπως άλλωστε το πιστοποιεί η προχθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη του ηγέτη της Συρίας στη Μόσχα.
Ετη φωτός μοιάζει να μας χωρίζουν από το 2011, όταν η Αγκυρα φιλοδοξούσε να καταστήσει προτεκτοράτο την υπό δημιουργία τότε σουνιτική Συρία.
Σήμερα η Τουρκία ζητά από τη Μόσχα, τη Δαμασκό και την Τεχεράνη τις εγγυήσεις που δεν της δίνουν οι ΗΠΑ για τις δυνάμεις του ΡΚΚ στη Βορειανατολική Συρία.
Οταν ο Ερντογάν είχε απειλήσει με εισβολή στη Βορειοανατολική Συρία, ο Τραμπ είχε αναγγείλει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην περιοχή, μια απόφαση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω των αντιρρήσεων του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η εμπλοκή -αν όχι ο πρωταγωνιστικός ρόλος- του Ερντογάν στην ένοπλη σύγκρουση στη Συρία κατέστησε την Τουρκία βαρύνουσα συνιστώσα του προβλήματος.
Το τίμημα που καλείται να πληρώσει η Αγκυρα στη Συρία είναι βαρύ, με τον Ασαντ, δηλαδή τον Πούτιν, να εγγυάται ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα απειλήσουν την ασφάλεια της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας