• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 17.5°C / 20.9°C
    1 BF
    72%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 16.6°C / 20.1°C
    1 BF
    78%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    17°C 15.0°C / 17.7°C
    1 BF
    81%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 12.9°C / 13.8°C
    1 BF
    90%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 19.1°C
    0 BF
    88%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.0°C / 17.3°C
    1 BF
    75%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 11.4°C / 13.4°C
    2 BF
    94%
  • Αγρίνιο
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 15.8°C / 15.8°C
    1 BF
    88%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.8°C / 17.7°C
    3 BF
    82%
  • Μυτιλήνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 16.8°C
    2 BF
    81%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    20°C 20.4°C / 20.5°C
    3 BF
    68%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 18.5°C / 18.5°C
    2 BF
    73%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.5°C / 19.5°C
    2 BF
    82%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.6°C / 15.6°C
    0 BF
    74%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    18°C 16.5°C / 19.0°C
    0 BF
    80%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 19.3°C
    2 BF
    90%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 20.4°C
    0 BF
    71%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 18.8°C
    0 BF
    81%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    18°C 16.7°C / 18.1°C
    2 BF
    86%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 12.1°C / 12.1°C
    1 BF
    89%
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο εχθρός λαός

  • A-
  • A+

Ενας βασικός δείκτης της λειτουργίας της Δημοκρατίας είναι η στάση και η θέση του επίσημου κράτους απέναντι στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι: Η παρεμπόδιση άσκησης του δικαιώματος αυτού από την ίδια την κυβέρνηση είναι χαρακτηριστικό υπερσυντηρητικών κυβερνήσεων και ιδεολογικών θέσεων, που δεν λέγονται μεν δημόσια, αλλά προκύπτουν de facto και εκφράζουν την άρνηση απέναντι στο να υπάρχει αυτό το δικαίωμα (και υποθέτω και πολλά άλλα). Στην Ελλάδα, οι απόψεις που δημόσια διαδίδονται τόσα χρόνια για τις διαδηλώσεις και οι πρακτικές της αστυνομίας είναι εκφράσεις μιας πολιτικής αντίληψης που επιδιώκει με κάθε τρόπο να μην ασκείται το δικαίωμα. Για ποιο λόγο, όμως, το δικαίωμα αυτό προκαλεί φόβο στους κρατούντες;

Πριν από πολλά χρόνια, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είχε γράψει το εμβληματικό έργο «Ο εχθρός λάος», που δυστυχώς είναι επίκαιρο και σήμερα και χαρακτηρίζει τη στάση του κράτους, των μηχανισμών του και της κυβέρνησης απέναντι στον λαό.

Συγκεκριμένα, θεωρώ πέραν πάσης αμφιβολίας ότι, κατά την αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης αλλά και παλαιότερων, η δημόσια διαμαρτυρία, οι διαδηλώσεις αλλά και ο συνδικαλισμός θεωρούνται αντικανονικότητα, διασάλευση της τάξης, δυσλειτουργία.

Η θεώρηση του λαού και κυρίως της νεολαίας, ως εξαχρειωμένου και βάρβαρου μπουλουκιού που τα σπάει, η καλλιέργεια της αντίληψης ότι η δημόσια άσκηση δικαιωμάτων αποτελεί ενοχλητικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης, η επιλεκτική και διαρκώς συρρικνούμενη αναγνώριση του δικαιώματος στην απεργία, η ταύτιση κάθε ριζοσπαστικής ιδεολογίας με την τρομοκρατία και των τραμπούκων με τους αναρχικούς, αορίστως, συγκροτούν ένα συμπαγές σύστημα ιδεών, παραδοχών και πρακτικών, που διαμορφώνει το πραγματικό πολιτικό θεώρημα περί νόμου και τάξης, το οποίο υιοθετεί η νεοδεξιά.

Στη βάση αυτού του θεωρήματος, ο λαός αποτελεί ένα ενοχλητικό υποκείμενο και τα δικαιώματα που προαναφέρθηκαν «κακώς» έχουν θεσμοθετηθεί. Αυτό είναι το πραγματικό ιδεολογικό στίγμα και της παρούσας και προηγούμενων κυβερνήσεων, που σπανίως επικαλούνται τη δημοκρατία: συνήθως επικαλούνται τον νόμο, την τάξη, την ομαλότητα, την αγορά. Γι' αυτό και από την εποχή της «ζαρντινιέρας», ελάχιστες δημόσιες συγκεντρώσεις και συναθροίσεις δεν οδηγούσαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, με ευθύνη της τελευταίας, εκτός από αυτές της Χρυσής Αυγής.

Στη δημοκρατία, όμως, το κράτος συμβάλλει στην οργάνωση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, προστατεύοντας την απόλαυση και άσκηση των δικαιωμάτων από τον λαό και διασφαλίζοντας ότι η θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων θα έχει υλικό αντίκρισμα, δηλαδή θα κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη.

Στο πλαίσιο αυτό, ανάμεσα στα βασικά δικαιώματα περιλαμβάνεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Υπό αυτές τις συνθήκες, προτεραιότητα της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια των δημόσιων συγκεντρώσεων, δεν πρέπει να είναι ο νόμος και η τάξη, αλλά η ασφαλής άσκηση του δικαιώματος αυτού: Δηλαδή η προστασία των πολιτών, της ίδιας της συγκέντρωσης από τραμπουκισμούς και προκλήσεις, η διευκόλυνση των πολιτών να ασκήσουν το δικαίωμά τους, η διαπραγμάτευση σε στιγμές έντασης κ.λπ. Κατ΄ αναλογία, η αστυνομία σε ένα δημοκρατικό κράτος οφείλει να εκπαιδεύει το προσωπικό της, καλλιεργώντας την αντίληψη ότι ανάμεσα στην αποστολή τους είναι η προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές.

Δεν είμαστε, όμως, ενώπιον μιας τέτοιας κατάστασης. Η κρατούσα αντίληψη σε επίπεδο κυβέρνησης είναι ότι καλός πολίτης είναι ο σιωπηλός πολίτης. Οταν, λοιπόν, ο εχθρός λαός σπάει το τείχος της σιωπής και της εσωστρέφειας, τότε αποκαλύπτεται και η ιδεολογία εκείνη που θεωρεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ως αντικανονικότητα και νομιμοποιεί την επιθετική, χωρίς αφορμή και ακραία βίαιη αστυνόμευση. Υστερα από τόσα χρόνια συστηματικής αστυνομικής βίας και αγριότητας, ιδίως σε διαδηλώσεις, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «έτυχε». Αντίθετα, είναι προφανής η κυβερνητική εχθρότητα απέναντι σε βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις, που δεν αφορά μόνο τις διαδηλώσεις.

*καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναγκαία πολιτική αλλαγή για εκδημοκρατισμό της δημοκρατίας
Η δημοκρατία εξαρτάται πρωτίστως από τη μέθοδο άσκησης της εξουσίας, από τον τρόπο που επιτυγχάνει τη διασφάλιση της εσωτερικής σταθερότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισορροπίας του κράτους.
Αναγκαία πολιτική αλλαγή για εκδημοκρατισμό της δημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με λένε διαφθορά και είμαι καλά
Περίπου οι μισοί πολίτες πιστεύουν ότι οι δωροδοκίες και οι διασυνδέσεις επιχειρήσεων - κυβέρνησης χρησιμοποιούνται για να εξασφαλιστούν κερδοφόρα κρατικά συμβόλαια και ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, συχνά, δεν...
Με λένε διαφθορά και είμαι καλά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοκρατική αποσύνδεση
Στον δρόμο της δημοκρατικής αποσύνδεσης βαδίζουν η κυβέρνηση και οι πάσης φύσεως «σύμμαχοι». Εχουν καταστήσει τη δημοκρατία ένα κενό κουφάρι προκαλώντας οργή, θυμό, αγανάκτηση, απογοήτευση, ματαίωση και ντροπή.
Δημοκρατική αποσύνδεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα δυσδιάκριτα όρια του αυταρχισμού
Οταν η δημοκρατία διαβρώνεται, τι μένει; Οταν μια δημοκρατία διολισθαίνει, πού καταλήγει; Οταν η δημοκρατία πεθαίνει, τι γεννιέται; Ενας ιδιαίτερος τύπος καθεστώτος που οι ειδικοί κατέληξαν να αποκαλούν...
Τα δυσδιάκριτα όρια του αυταρχισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική της κολακείας και η... τιμωρία
Αν προσπαθήσουμε να ξύσουμε κάτω από την επιφάνεια των προσεκτικά διατυπωμένων δηλώσεων που διαχωρίζουν τους πολίτες, μπορεί να ανακαλύψουμε μικροπολιτικά κίνητρα και ευτελή ελατήρια. Τι μπορεί να κρύβεται...
Η πολιτική της κολακείας και η... τιμωρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας