• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.6°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 7.2°C
  6 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.3°C / 8.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 1.6°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.1°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.8°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.8°C
  6 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 6.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  6 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  5 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.4°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 11.6°C
  6 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.7°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.6°C
  2 BF
  78%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας καταστροφικός δρόμος για τη Δικαιοσύνη

 • A-
 • A+

Η ύπαρξη ενός χωριστού κλάδου της κρατικής εξουσίας (της «δικαιοσύνης», όπως συνήθως παραπλανητικά αποκαλείται η δικαστική εξουσία), που ελέγχει τη νομιμότητα και τις υπερβάσεις της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, αποτελεί κορωνίδα της φιλελεύθερης σκέψης.

Χωρίς να υπεισέλθουμε στον ιδεολογικό χαρακτήρα αυτής της διάκρισης των εξουσιών, είναι βέβαιο ότι η νομιμοποίηση της δικαστικής εξουσίας απαιτεί την έξωθεν καλή μαρτυρία των λειτουργών της, την πεποίθηση δηλαδή της πλειοψηφίας των πολιτών ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί διατηρούν την ανεξαρτησία τους από τις υπόλοιπες εξουσίες, ώστε να μπορούν αποτελεσματικά να τις ελέγχουν.

Εδώ βέβαια δεν αρκεί η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία με την οποία είναι ούτως ή άλλως νομοθετικά θωρακισμένοι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί. Η ίδια η πρακτική τους, τόσο μέσα από τις αποφάσεις τους όσο και μέσα από τον γενικότερο βίο και την πολιτεία τους, πρέπει να πείθει διαρκώς τους πολίτες, σε ένα άτυπο αλλά διαρκές δημοψήφισμα επιβεβαίωσης της ανεξαρτησίας τους και νομιμοποίησης της εξουσίας τους.

Είναι προφανές ότι η νομιμοποίηση της Δικαιοσύνης νοσεί σήμερα βαριά. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εμβριθής αναλυτής της κοινωνικής πραγματικότητας για να το διαπιστώσει. Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς των funds ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ας δώσουμε στους ανώτατους και ανώτατες δικαστές του Αρείου Πάγου το ευεργέτημα της επίκλησης του πολιτικού χαρακτήρα της απόφασης που καλούνταν να λάβουν: μια απόφαση, της οποίας το δημοσιονομικό κόστος μπορεί να ανέλθει στα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει τυχόν κατάπτωση των κρατικών εγγυήσεων του προγράμματος «Ηρακλής», είναι μια κατεξοχήν πολιτική απόφαση, που πρέπει να ληφθεί από το κομμάτι των θεσμών που απολαμβάνει ευθεία δημοκρατική νομιμοποίηση, δηλαδή από τη Βουλή. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έπρεπε κατ’ ουσίαν να επιστρέψει το βάρος λήψης της απόφασης επί της τύχης των εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στον φυσικό της χώρο: στη νομοθετική και εμμέσως στην εκτελεστική εξουσία.

Το πραγματικό ερώτημα ήταν ο τρόπος που το «μπαλάκι» θα επιστρεφόταν στους πολιτικούς. Και εκεί η πλειοψηφία της Ολομέλειας επέλεξε να υποστηρίξει μια δήθεν εσωτερική συνοχή των νόμων του 2003 και του 2015 υπέρ των εταιρειών διαχείρισης του χρέους και κατά των οφειλετών. Η απάντηση της μειοψηφίας, ότι δηλαδή η εσωτερική συνοχή και η λογική ακολουθία θα μπορούσε κατ’ αντιστοιχία να γίνει αντικείμενο επίκλησης υπέρ των οφειλετών, διεκδικεί το βραβείο λεπτότερης ειρωνείας στην ιστορία της ελληνικής νομολογίας. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση θα ήταν το ίδιο: το πολιτικό σύστημα θα καλούνταν να νομοθετήσει. Με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρειου Πάγου, οι πλειοψηφήσαντες δικαστές εξέθεσαν –ως μη όφειλαν– την ήδη εύθραυστη νομιμοποίησή τους: γι’ αυτό και η ιστορία θα δικαιώσει τους μειοψηφήσαντες.

Αν θέλει να βρει κανείς πού οικοδομήθηκε αυτή η νοοτροπία αδιαφορίας απέναντι στις πεποιθήσεις της κοινωνίας, δεν έχει παρά να ανατρέξει σε στιγμές όπως η θλιβερή «γνωμοδότηση» του Ισ. Ντογιάκου για τις υποκλοπές, που μετέτρεψε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε παράρτημα της εκτελεστικής εξουσίας, ή στις ανακοινώσεις καταδίκης του «κοινού περί δικαίου αισθήματος», τις οποίες έσπευσε να εκδώσει η νέα πλειοψηφία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ακόμα και τα όσα αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες για τη συμμετοχή ανώτερων και ανώτατων δικαστών σε κοινωνικές εκδηλώσεις δραστήριου δικαστικού επιμελητή είναι ενδεικτικά της ίδιας στάσης αδιαφορίας για την έξωθεν καλή μαρτυρία των συμμετεχόντων, τη στιγμή που χιλιάδες πολίτες αγωνιούν αν κάποιος δικαστικός επιμελητής συνοδεία αστυνομίας θα χτυπήσει ξημερώματα την πόρτα του σπιτιού τους.

Αυτές τις μέρες, το Ευρωκοινοβούλιο συγκλονίζεται από το σκάνδαλο Qatargate και τους καταγγελλόμενους χρηματισμούς ευρωβουλευτών από εγκληματικό κύκλωμα με ιθύνοντα νου τον Antonio Panzerri, υπεύθυνο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Fight Impunity. Κάθε δημόσια δράση και κάθε πρωτοβουλία τής εν λόγω οργάνωσης ελέγχεται σήμερα ως αφορμή τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο οι τρεις πρόεδροι των ανώτατων δικαστικών σχηματισμών, του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, να έχουν συμμετάσχει σε εκδήλωση τής ως άνω οργάνωσης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών το 2021.

Θα περίμενε κάποιος, με δεδομένο τα όσα αποκαλύπτονται, να έχει υπάρξει, έστω εκ περισσού και για την αποφυγή οποιασδήποτε κακοήθειας, μια δημόσια δήλωση παροχής εξηγήσεων εκείνων που ενέπλεξαν τους ανώτατους δικαστές σε αυτή την εκδήλωση. Ομως, εξηγήσεις ουδέποτε δόθηκαν. Ισως γιατί, όπως ανέφερε πρόσφατα σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κυρία Στενιώτη, «πρέπει να τεθεί το ζήτημα... του περιορισμού της “απολογητικού χαρακτήρα” αιτιολόγησης των δικαστικών αποφάσεων». Κοινώς, είμαστε στη φάση που ωριμάζει μια γενικότερη στρατηγική αποχαλίνωσης της εξουσίας, σε όλες της τις εκφάνσεις, με κατεύθυνση «έτσι είναι και, αν δεν σας αρέσει, δεν θα απολογηθούμε κιόλας». Για τη Δικαιοσύνη, η στρατηγική αυτή αποτελεί καταστροφικό δρόμο. Οσο γρηγορότερα το αντιληφθούν οι ταγοί της τόσο το καλύτερο.

*Δικηγόρος, τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάλι δικαστικός σε κυβερνητική θέση
Τα κόμματα που υπερασπίζονται την ανάγκη διάκρισης των εξουσιών, προεξάρχοντος του Κινήματος Αλλαγής, πρέπει να αναλάβουν άμεση νομοθετική πρωτοβουλία.
Πάλι δικαστικός σε κυβερνητική θέση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική υποκουλτούρα του νεοφιλελευθερισμού και η απόφαση 11/2017 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου
ΣTHN ΑΠΟΦΑΣΗ 11/2017 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τον έλεγχο συνταγματικότητας των διατάξεων της ΠΥΣ 6/2012, με τις οποίες καταργήθηκαν οι ρήτρες μονιμότητας και οι παρόμοιες προστατευτικές για τους...
Η πολιτική υποκουλτούρα του νεοφιλελευθερισμού και η απόφαση 11/2017 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ηριάννα δεν δικαιούται αναστολή ποινής, όπως δεκάδες καταδικασμένοι για κακουργήματα του ποινικού δικαίου
Η γνωστή για την ευαισθησία της στους νέους ανθρώπους εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και ολόκληρος ο κόσμος της Δικαιοσύνης, που μοιάζει με κάποιες αποφάσεις να έχει χάσει από τα μάτια όχι απλώς την έννοια...
Η Ηριάννα δεν δικαιούται αναστολή ποινής, όπως δεκάδες καταδικασμένοι για κακουργήματα του ποινικού δικαίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εωλο το επιχείρημα για τη μη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των δικαστών
Στη γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κυριάρχησαν και πάλι τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστές, όπως οι διαφωνίες στην αναγκαστική δημοσίευση του «πόθεν έσχες» και από τους...
Εωλο το επιχείρημα για τη μη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των δικαστών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ηγεμών και η Αριστερά
Η επιστολή του Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σηματοδοτούν την πρόθεσή του να στείλει το άγριο μήνυμά του προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτός είναι ο απόλυτος ηγεμόνας της χώρας
Ο ηγεμών και η Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπορεί ο Νίκος Παππάς να είναι ο επόμενος υπουργός Δικαιοσύνης;
Γιατί καταδικάστηκε ο Παππάς; Για παράβαση καθήκοντος. Για πλημμέλημα. Για υπερβάλλοντα ζήλο, δηλαδή, και επιπόλαιους-παιδαριώδεις χειρισμούς.
Μπορεί ο Νίκος Παππάς να είναι ο επόμενος υπουργός Δικαιοσύνης;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας