Το 2019, την εποχή που οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας» ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στη διακυβέρνησή της, συνήθιζαν με κάθε ευκαιρία να κατηγορούν την Αριστερά για «ιδεοληψίες».
Επέστρεψε, λοιπόν, η Ν.Δ. στην εξουσία, κατηγορήθηκε και εκείνη για τις δικές της ιδεοληψίες: Υπέρ των συμφερόντων «στρατηγικών επενδυτών», κατά των ελεγκτικών αρχών του Δημοσίου και οτιδήποτε δημόσιου γενικότερα. Την ίδια εκείνη χρονιά, σε μια από τις πρώτες διεθνείς εμφανίσεις του (23/9/19), ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε από το βήμα του ΟΗΕ για την επίσπευση της απολιγνιτοποίησης. Ανακοίνωσε δηλαδή ότι θα έχει κλείσει κάθε λιγνιτική μονάδα έως το 2028, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι «μεγάλη παραγωγός λιγνίτη». Λίγο αργότερα, έγινε αντιληπτό ότι αυτό που εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης ήταν ότι θα έκλειναν μέχρι το 2023 όλες οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες και ότι θα έμενε έως το 2028 μόνον η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» που κατασκευαζόταν από το 2013.
Δεν διέταξε, προφανώς, τη διάλυση της υπό κατασκευή μονάδας. Σε αυτή την «υποχώρηση» ίσως έπαιξε ρόλο ότι την κατασκεύαζε η ΤΕΡΝΑ, με σύμβαση που υπεγράφη το 2013 και κόστος το… ευτελές ποσό του 1,4 δισ. ευρώ. Μικρό ρόλο μπορεί να έπαιξε και το γεγονός ότι η σύμβαση υπεγράφη σε ένα έτος που απεδείχθη σωτήριο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έγινε τότε για πρώτη φορά υπουργός τον Ιούνιο – στον ανασχηματισμό μετά το «μαύρο στην ΕΡΤ» και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου…
Αρκετά αργότερα, το 2021, ήρθαν ο Γ. Στάσσης και τα «γκόλντεν μπόις» της ΔΕΗ να ξεκαθαρίσουν ότι «λιγνίτης τέλος» από το 2025 και ότι η «Πτολεμαΐδα 5» θα συνεχίσει καίγοντας φυσικό αέριο… Για να «κλειδωθεί» το πρότζεκτ, υπέγραψαν και δάνεια με «πράσινη ρήτρα» και αυξημένα επιτόκια σε περίπτωση αυξημένων εκπομπών αερίων.
Για τα εγκαίνια της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», το περασμένο διήμερο, πιθανόν να διαβάσατε ήδη όσα είπε ο πρωθυπουργός μασώντας τα λόγια του με «στρατηγικές εφεδρείες», για να μην αυτοαναιρεθεί πλήρως. Χαρακτηριστικά της κατάστασης, όμως, όσα είπε στα εγκαίνια ο Γ. Περιστέρης, το «αφεντικό» της ΤΕΡΝΑ, ο οποίος, εκτός από κατασκευαστής της μονάδας, είναι και παραγωγός ρεύματος από φυσικό αέριο.
Μίλησε για «ημέρα υπερηφάνειας» για το «πολύ σημαντικό έργο», ευχαριστώντας, μεταξύ άλλων, τη ΔΕΗ: «Δεν μετανιώσαμε, όταν στα πολύ δύσκολα χρόνια της ΔΕΗ συνδέσαμε τη βιωσιμότητα της εταιρείας μας με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά. Για να κλείσει με μια βόμβα: «Προς Θεού, δεν πρέπει να αφήσουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας. Ιδίως αυτές που έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Ο λιγνίτης όντως έχει ένα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις άλλες πηγές ενέργειας, αλλά με σταδιακή μείωση του φυσικού αερίου και αύξηση των ΑΠΕ μπορούμε να κρατήσουμε την παραγωγή και να είναι η Ελλάδα μια ενεργειακά ανεξάρτητη χώρα, ακόμη και εξαγωγέας».
Ο κ. Περιστέρης δεν εξήγησε, πάντως, το πώς θα μειωθεί το αέριο που οι δικές του μονάδες καίνε για να πωλούν ηλεκτρισμό, την ώρα μάλιστα που κατασκευάζει νέα τέτοια μονάδα στην Κομοτηνή. Ισως να θυμάται ακόμη τις τσιρίδες του Αδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή, το 2021, όταν κατηγορούσε τον Γ. Σταθάκη και όλους όσοι διαμαρτύρονταν για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, ότι θέλει να «γεμίσει καρκίνο» τους κατοίκους των περιοχών του λιγνίτη.
