• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.6°C / 13.0°C
  5 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.2°C
  8 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  5 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  6 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  4 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.6°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.4°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  5 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 11.6°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  4 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  4 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  3 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σουσουράδες και βιολιτζήδες

 • A-
 • A+

Δεν γεννήθηκα σε καμιά Κιβωτό. Ούτε τίποτα θηρία ήταν γύρω τριγύρω. Ενας γιατρός ήτανε μονάχα, που πολλά έξαλλος είχε γίνει, καθώς με περίμενε να βγω πάνω από δώδεκα ώρες, με μια μάνα - κορίτσι μικρό, που μήτε πόναγε καθόλου, και τα νεύρα του τσατάλια! Ασε που η δόλια είχε φτάσει σχεδόν δέκα μήνες γκαστρωμένη κι εγώ εκεί: μήτε να σαλεύω. Καμία επιθυμία να ξεμπουκάρω. Μικρό κορίτσι η μάνα, δεν τον έκανε καρδιά τον γιατρό να την πιέσει. Περίμενε το λοιπόν: άλλαξε η πρωινή βάρδια των νοσοκόμων, άλλαξε η απογευματινή, εκεί πάνω στη βραδινή, είπα να την κάνω. Για τον έξω κόσμο - σιγά τα ωά... Κάπως έτσι ξεπρόβαλα, την ώρα που οι πλανήτες μου μάλλον έπαιζαν πρέφα.

Γενάρης ήταν, έντεκα ο μήνας. Την ίδια μέρα με τη Στάση του Νίκα! Μικρή ήμουν θυμάμαι που το 'μαθα, και συνεχώς το ξεφούρνιζα: «Γεννήθηκα εκεί που στέκονταν ο Νίκας!» έλεγα και ξανάλεγα με καμάρι. Στο άμυαλο μυαλό μου, ο Νίκας ήταν ένας τεράστιος γίγαντας που στέκονταν ακίνητος, γιατί αν περπατούσε, γίνονταν σεισμός και χαλασμός. Κι επειδή ήταν πολύ καλός γίγαντας, δεν ήθελε να γίνεται σεισμός και χαλασμός κι έτσι μόνο στεκόταν ο δόλιος - ρούπι δεν έκανε. Μα απ' το πολύ στασιό, τον έπιασε λουμπάγκο και πέθανε. Και μένα ο ήρωάς μου είχε γίνει, γιατί να σταθώ σε μια μεριά δεν μπορούσα, οπότε τους ξεφούρνιζα την ιστορία με τον Νίκα και τι έπαθε με τη Στάση που κράτησε, και τι; Να πεθάνω κι εγώ; Αυτό θέλαν;... Αυτά έλεγα στους γονείς μου και γινόμουν μπουχός! Αντε να με πιάσεις...

Μέχρι που με έπιασε το σχολείο. Εκεί πια έμαθα την αλήθεια και πιότερο χάρηκα: εξέγερση ήταν η Στάση του αγαπημένου μου Νίκα, κατά του αυτοκράτορα. Χαράς ευαγγέλια! Εξέγερση αυτός; Εξέγερση κι εγώ! «Δεν ήταν να το γεννήσω άλλη μέρα;» λέει μέχρι και σήμερα η μάνα μου...

Βαριά φορολογία είχε βάλει ο αυτοκράτορας και τίγκα στην κρατική αυθαιρεσία ήταν. Τότε, στα 532 μ.Χ., στην Κωνσταντινούπολη του Ιουστινιανού. Στους δρόμους είχε βγει ο λαός, μαζί του πήγαν και κάτι ξιπασμένοι συγκλητικοί κι ευγενείς (υπάρχει κι άλλο είδος;), μπας και ρίξουν τον αυτοκράτορα που κάτι προνόμια τούς είχε αφαιρέσει. Στο τσακ ήταν να το πετύχουν. Αλλά βλέπεις, επενέβη η Θεοδώρα και η εξέγερση κατεστάλη (βασικά, δεν τους κατέστειλαν. Τους κατέσφαξαν! Στον Ιππόδρομο τους έκλεισαν, κι ούτε μύγα δεν βγήκε ζωντανή από 'κει μέσα).

Αυτοκρατόρισσα έγιν' η Δωρούλα, σχεδόν με το «έτσι θέλω». Ηθελε κι ο Ιουστινιανός, βέβαια - μωρέ, κάργα την ήθελε. Ελα, όμως, που ήταν ηθοποιά! Τουτέστιν, σουρλουλού. Μήτε λόγος να γίνει αυτοκρατορική σύζυγος μια σουσουράδα του Ιπποδρόμου! Ορφανή είχε μείνει και ή αυτό θα 'κανε ή θα ζητιάνευε.

Στο τότε Βυζάντιο, βέβαια, κάλλιο να ζητιάνευες παρά να 'βγαινες στο σανίδι. Οι ηθοποιοί, βλέπεις, κρίνονταν ως πολίτες της έσχατης κοινωνικής τάξης, με δικαιώματα ισότιμα σχεδόν μ' αυτά των δούλων. Ατιμοι, αισχροί και στερημένοι πολιτικών δικαιωμάτων θεωρούνταν. Ως πρόσωπα ανήθικα χαρακτηρίζονταν, ρυπαρά και πρόστυχα. Μ' άλλα λόγια, ήταν η τελευταία κοινωνική τάξη, κάτω ακόμα κι από τους παραλήδες, τους ανάπηρους και τους τρελούς!

Οσο για το θέατρο, χαμαιτυπείο το 'λεγαν - όχι τυχαία. Η Εκκλησία είχε βάλει το χεράκι (και την ποδάρα της): σατίριζαν οι ηθοποιοί τη νέα θρησκεία και καθόλου δεν άρεσε τούτο στους Αγιους Πατέρες! Ελεύθερη κρίση, ανθρωποκεντρισμό και αντιδογματισμό προέτασσαν μίμοι και καλλιτέχνες, σάρκαζαν τα χριστιανικά μαρτύρια και μυστήρια, οπότε κάπου δεν. Σιγά μην τους άφηναν να έχουν και κύρος. Βρε ουστ κι αλάργα, και πολύ τούς ήταν!

Και να που μιάμιση χιλιετία αργότερα, ξεμαρμαρώθηκε ο μαρμαρωμένος και μπορεί να μην πήρε ακόμη την Πόλη από τους Τουρκαλάδες (μόνο αυτό δεν έχει τάξει ακόμη πως θα κάνει ο Μητσοτάρχας), αλλά τους καλλιτέχνες το ίδιο «βυζαντινά» τούς αντιμετωπίζει. Ελα, όμως, που ένα βήμα να κάμει ο Νίκας και τον πήραμε φαλάγγι!

{Αυτό το βήμα έχει ήδη γίνει: Νίκα, Νίκα, είσαι 'δω.}

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μα, μόνο με 12 followers;
Ο σωστός ο παίχτης κρύβει άσο στο μανίκι: ανασταίνεται! Μα, και πάλι το 'παιξε καλά: Δεν το έκανε μπροστά σε όλους -πώς αλλιώς θα κρατηθεί το σασπένς;
Μα, μόνο με 12 followers;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο καψούρης είστε;
Τελικά ήταν η ερώτηση που άρεσε στον κ. πρωθυπουργό. Βέβαια ήταν πολύ καλά «διαβασμένος» και απάντησε πάρα πολύ εύστοχα.
Πόσο καψούρης είστε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναθεώρηση του άρθρου 16 υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης...
Εξοργιστική λαθροχειρία από τον πρωθυπουργό, που «χρέωσε» την... αδυναμία του να θεραπεύσει το πρόβλημα που η κυβέρνησή του δημιούργησε στο άρθρο - θεματοφύλακα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
Αναθεώρηση του άρθρου 16 υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης...
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Όχι, δεν είναι κωλοτούμπα!
Tο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) συνεδριάζει για να αποφασίσουν αν θα κάνουν απεργία διαρκείας ή όπου αλλού καταλήξουν. Δύο ημέρες μετά, την Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να συναντηθεί στο Μαξίμου με...
Όχι, δεν είναι κωλοτούμπα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι προσόν αυτό τώρα;
Γενικά για τις πομπές τους (τις «λευκές» υποκλοπές τους) όλο κάποιος άλλος φταίει. Φταιν οι δημοσιογράφοι, που ’ναι όλοι συριζαίοι. Φταίνε κι οι αρχισυντάκτες, που ’χουν ψεύτες για συντάκτες.
Είναι προσόν αυτό τώρα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μητσοτάκης αφού!
Θα το πω εξαρχής και από θέση ευθύνης: όλα είναι θέλημα Θεού! Και για όσα δεν είναι (κάτι μικροπράγματα, μη φανταστείς, με τα οποία δεν ασχολούνται μήτε τα παρατρεχάμενα αγγελούδια), ε, γι’ αυτά φταίει ο...
Μητσοτάκης αφού!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας