• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.9°C
  2 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.7°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.0°C
  0 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 19.7°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.1°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.9°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  79%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τοπίο εξαιρετικής.... καταστροφής η Θεσπρωτία...

 • A-
 • A+

Ασφαλτικά στη Λωρίδα Σαγιάδας, μέσα στις ιχθυοκαλλιέργειες  Τοπίο εξαιρετικής.... καταστροφής η Θεσπρωτία...

            Μετά τον Σταθμό Συμπίεσης του αγωγού Φυσικού αερίου στην Πέρδικα, κοντά στις καλύτερες παραλίες της, τον ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι, μέσα στη μεγαλύτερη κτηνοτροφική περιοχή, τις ανεμογεννήτριες στα βουνά μας, τα αλλεπάλληλα υδροηλεκτρικά στον Καλαμά (τελευταία ακόμη και δίπλα στο Θεογέφυρο), νάσου ξανά και  τα Ασφαλτικά στη Λωρίδα Σαγιάδας, μέσα στις ιχθυοκαλλιέργειες.

            Το σύστημα, με την υποχώρηση του κινήματος, βρήκε την ευκαιρία να περάσει σε επίθεση σε όλα τα επίπεδα.

            Τελικά, όπως λέγαμε και τότε, τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από όλα αυτά είναι  πολύ μεγάλα. 

            Κάποιοι τότε μας κατηγορούσαν ότι είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη.

            Τελικά επιβεβαιωνόμαστε τραγικά.

            Μήπως πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα, όπως το έβαζε η συνημμένη "προφητική" Προκήρυξη της "Θεσπρωτίας της αντίστασης και του αγώνα", πριν από 12 χρόνια; Με την οργάνωση, την αντίσταση και τον αγώνα.

 

Άδεια εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στη Λωρίδα Σαγιάδας, δίπλα από τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, της εταιρείας ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας, όπου βρίσκονται εγκατεστημένες, στο σύνολό τους σχεδόν οι ιχθυοτροφικές μονάδες της Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ανάμεσα σε δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες, όπως διαπιστώνει σε αυτοψία του το Υπουργείο, βρίσκονται σε απόσταση 750 και 850 μέτρων από τη θέση χωροθέτησης των ασφαλτικών, θα εγκατασταθούν 7 τουλάχιστον δεξαμενές οι οποίες θα αποθηκεύουν 9.000 κυβικά ντίζελ πετρελαίου, 3.000 κυβικά μαζούτ και 2.500 κυβικά ασφαλτικών!

Τι κι αν χωροθετήθηκε με νόμο του κράτους η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στη Θεσπρωτία, που απαγορεύει οποιεσδήποτε οχλούσες δραστηριότητες σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων από τις μονάδες, τι κι αν εδώ και 20 χρόνια, όλοι οι τοπικοί φορείς έχουν διατυπώσει σε όλους τους τόνους τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη επιχειρούμενη επένδυση, τι κι αν οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν τη «βαριά βιομηχανία της Ηπείρου», τι κι αν διακυβεύεται τόσο η ασφάλεια, η φήμη του προϊόντος όσο και η εξαγωγική του δυναμική, τι κι αν τίθενται σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας...

Η Ελληνική πολιτεία, για μια ακόμη φορά, αυτοαναιρούμενη, αποφασίζει να τοποθετήσει μια περιβαλλοντική βόμβα στη Λωρίδα Σαγιάδας, λίγα μόλις μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, χωρίς ποτέ να γίνει αντιληπτό από κανέναν, σε τι και ποιόν θα εξυπηρετήσει μια τέτοια επένδυση...

Τοπίο εξαιρετικής φυσικής ... καταστροφής... η  Θεσπρωτία

 • Ξανά τα «Ασφαλτικά» στη Λωρίδα Σαγιάδας
 • Τα συνεργεία της ΔΕΠΑ εμφανίστηκαν στην Πέρδικα για το εργοστάσιο Φυσικού αερίου
 • Στο Καρβουνάρι όλα τα σκουπίδια της Ηπείρου;

«Προτού αλέκτωρ λαλήσει» ή αμέσως μετά τις εκλογές ... «άρχισαν τα όργανα».

Κάποιοι φαίνεται ότι βιάζονται υπερβολικά.

Επανέρχονται ξανά, μετά από χρόνια, τα «Ασφαλτικά» στη «Λωρίδα Σαγιάδας», οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στην καρδιά μιας δυναμικά αναπτυσσόμενης περιοχής με ιχθυοκαλλιέργειες. Την επομένη των εκλογών δημοσιεύτηκε επικαιροποιημένη, η ίδια στην ουσία μελέτη, που είχε απορριφθεί από όλους, φορείς και πολίτες και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την ίδια μέρα συνεργεία της ΔΕΠΑ βρίσκονταν στην Πέρδικα, στη θέση που θέλουν να εγκαταστήσουν το Σταθμό του Φυσικού Αερίου.

Και το κακό φαίνεται να «τριτώνει», αφού η μελέτη για την επεξεργασία των σκουπιδιών της Ηπείρου προβλέπει σαν πολύ πιθανή τη λύση της εγκατάστασης του ΧΥΤΥ των σκουπιδιών όλης της Ηπείρου, σε έναν από τους λειτουργούντες ΧΥΤΑ (Καρβουνάρι ή Βλαχέρνα Άρτας).

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι τυχαία. Ισχυρότατα επιτελεία και οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται σε μεθοδικό αγώνα για να σπρώξουν ακόμα πιο κάτω την Θεσπρωτία στις θλιβερές πρωτιές της ανεργίας, της φτώχιας, της εγκατάλειψης, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Η «Εγνατία» και το Λιμάνι δεν έφεραν την περιλάλητη ανάπτυξη, αλλά τα υποπροϊόντα μιας παρασιτικής ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων.

Τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα και σε άλλους τομείς, θέλουν μέσω των υποτακτικών τους κυβερνήσεων, να υποτάξουν και τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον στη διαιώνιση του κέρδους τους. Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα από την επιμονή στις επιλογές τους αυτές.  Στην εποχή του Μνημονίου και των επιχειρήσεων fast track οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για υλοποίηση των έργων αυτών είναι άμεσοι.

            Η Θεσπρωτία της Συμπίεσης του Φυσικού Αερίου στις καλύτερες παραλίες της, η Θεσπρωτία των σκουπιδιών της Ηπείρου στη μεγαλύτερη κτηνοτροφική περιοχή και καμιάς μεταποιητικής μονάδας, η Θεσπρωτία των βρώμικων ποταμών και των «Ασφαλτικών» δίπλα στις ιχθυοκαλλιέργειες, αποτελεί ένα φρικιαστικό όραμα που σταδιακά γίνεται πραγματικότητα και που  ο Θεσπρωτικός λαός πρέπει έγκαιρα να αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις.

Σε αυτόν τον αγώνα βρίσκονταν πριν χρόνια οι Θεσπρωτοί στις κινητοποιήσεις για τον Καλαμά, τον ίδιο απαράλλαχτο αγώνα διεξήγαγαν οι κάτοικοι στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς κατά του διανομαρχιακού ΧΥΤΑ, στον ίδιο αγώνα  βρίσκεται σήμερα  η «Κίνηση Πολιτών Πέρδικας», ενάντια στους αγωγούς Φυσικού Αερίου, στον ίδιο αγώνα καλούνται να ξαναβρεθούν ξανά οι Σαγιαδινοί και εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες, ενάντια στα «Ασφαλτικά».

Η πρόσφατη ισχυρή εκλογική ενίσχυση των ντόπιων υποστηριχτών της πολιτικής αυτής, είναι ένα αρνητικό δεδομένο που πρέπει να ξεπεράσει ο λαός, ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, ο εργαζόμενος Θεσπρωτός, που βλέπει την υποβάθμιση να καλπάζει στον τόπο του και ξένα προς αυτόν συμφέροντα να κυριαρχούν, με τον ενιαίο, δυναμικό, παρατεταμένο αγώνα του .

Σ' αυτή την πάλη καταθέτει όλες της τις δυνάμεις η «Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα» καλεί όλο τον Θεσπρωτικό λαό, όλους τους εργαζόμενους της Ηπείρου να συμπαραταχθούν στους αγωνιζόμενους συμπατριώτες σε Πέρδικα, Σαγιάδα και  Καρβουνάρι.

Ενάντια στην κοινωνία της μόλυνσης και στην υποβάθμιση της ζωής μας

 • Όχι στην εγκατάσταση αγωγών φυσικού αερίου στην Πέρδικα
 • Ø  Όχι «Ασφαλτικά» στη Λωρίδα Σαγιάδας  
 • Ø  Όχι τα σκουπίδια της Ηπείρου στο Καρβουνάρι
 • Ø  Όχι άλλη υποβάθμιση της Θεσπρωτίας
 • Ø  Κάτω η κυβερνητική πολιτική της ανεργίας, της φτώχιας της εγκατάλειψης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης

* Μηχανικός, Στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υλικό και συνειδησιακό εργοτάξιο
Τα έργα, σαν μία γενική αφηρημένη έννοια, βοηθούν τα μάλα προς μία τέτοια κατεύθυνση. Όμως, πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κοινό καλό...
Υλικό και συνειδησιακό εργοτάξιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κράτος, δημόσια έργα και το σύνδρομο Γκρούεζα
Αλλαξαν οι καιροί αλλά τα δημόσια έργα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Δεν έχουν το βάρος ασφαλώς που είχαν στην εποχή της ΕΡΕ του Καραμανλή ούτε εκείνη του Παττακού με το μυστρί. Αρκετά έργα υποδομής (φως,...
Κράτος, δημόσια έργα και το σύνδρομο Γκρούεζα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οδός Πολιτικά - Λίμνη μέσω όρους Κανδηλίου
Το συγκριτικό κόστος είναι χαμηλό και η ωριμότητα του έργου μεγαλύτερη, που σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει άμεσα και να αποδοθεί σύντομα σε χρήση.
Οδός Πολιτικά - Λίμνη μέσω όρους Κανδηλίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση παραδίδει τις δημόσιες υποδομές στους ολιγάρχες
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή το Δημόσιο δεν θα μπορεί πλέον να αποφασίζει για την αναγκαιότητα ενός έργου, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι οι ιδιώτες
Η κυβέρνηση παραδίδει τις δημόσιες υποδομές στους ολιγάρχες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέσσερα χρόνια στασιμότητας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Το εμβληματικό έργο της επέκτασης του έκτου προβλήτα καρκινοβατεί, καθώς δεν έχει αναδειχθεί ούτε ο ανάδοχος του έργου, τα έργα αποκατάστασης του κτιρίου του επιβατικού σταθμού παρατάθηκαν για το 2025, ενώ δεν...
Τέσσερα χρόνια στασιμότητας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βαδίζουμε άραγε προς την πλήρη απαξίωση του σιδηρόδρομου στη χώρα μας;
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δείχνοντας πάντα με το δάχτυλο τον ΟΣΕ, δηλαδή το κράτος, για τις ελλείψεις της υποδομής έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις να κάνει επενδύσεις στον σιδηρόδρομο.
Βαδίζουμε άραγε προς την πλήρη απαξίωση του σιδηρόδρομου στη χώρα μας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας