Σε λίγες μέρες, το συνέδριο του Κ.Κ. της Κίνας αναμένεται να εκλέξει για τρίτη συνεχή θητεία στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας τον Σι Τζινπίνγκ χωρίς άλλες εκπλήξεις. Χωρίς άλλες εκπλήξεις, γιατί ακόμη και η σχεδόν οκτάμηνη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία δεν φαίνεται να επηρέασε την κεντρική στρατηγική επιλογή της Κίνας, που δεν είναι άλλη από την επένδυση στην αναμονή με μόνο ερώτημα τη διάρκειά της.
Τηρουμένων των αναλογιών, η Κίνα θυμίζει τις ΗΠΑ στην έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 και του Δεύτερου το 1941. Και τότε οι ΗΠΑ και σήμερα η Κίνα έχουν επίγνωση ότι η σύγκρουση τότε των ευρωπαϊκών δυνάμεων και σήμερα της Δύσης με τη Ρωσία ευνοεί εκ των πραγμάτων την αναδυόμενη και φιλοδοξούσα να γίνει κυρίαρχη, υπερδύναμη.
Η Κίνα γνωρίζει ότι όποια και να είναι η έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο ρόλος της ως ατμομηχανής μιας λαβωμένης παγκόσμιας οικονομίας θα είναι πολλαπλάσια αναγκαίος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Σε ένα παρόμοιο σκηνικό, πόσες χώρες της Δύσης αλλά και της περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού θα ακολουθούσαν τις ΗΠΑ σε μια σκληρή πολιτική ανάσχεσης της περαιτέρω ισχυροποίησης της Κίνας;
Η Κίνα δεν βιάζεται, δεν σπεύδει να διαμορφώσει ένα αντιαμερικανικό μέτωπο μαζί με τη Ρωσία, καθώς στοχεύει πολύ πιο ψηλά: στην αποτροπή συγκρότησης από τις ΗΠΑ μιας ευρύτατης περιφερειακής, αλλά και παγκόσμιας αντικινεζικής συσπείρωσης.
Η Κίνα θα περιμένει όσο χρειαστεί και όταν η Δύση, κυρίως η Ευρώπη, και η Ρωσία κατορθώσουν να παγώσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, θα είναι ο μοναδικός αξιόλογος στρατηγικός επενδυτής τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη Ρωσία.
Πρόκειται για μια μεγάλη εικόνα που επαναλαμβάνεται στο διάβα της Ιστορίας κάθε φορά που οι συγκρούσεις των παλαιών δυνάμεων επιταχύνουν την ανάδυση μιας νέας κυρίαρχης υπερδύναμης.
Χωρίς τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας δεν θα είχε καθυποτάξει τις πόλεις-κράτη της υπόλοιπης Ελλάδας. Χωρίς τις συγκρούσεις της Αχαϊκής με την Αιτωλική Συμπολιτεία, δεν θα ήταν τόσο εύκολη η κατάκτηση της Ελλάδας από τη Ρώμη.
Ετσι, η Κίνα έχει τη δυνατότητα να προωθεί την παντοδυναμία της χωρίς τη συνήθη αναθεωρητική ρητορική των αναδυόμενων δυνάμεων, αλλά να παρουσιάζεται όχι μόνον ως η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάκαμψης, αλλά και ως η ήρεμη δύναμη που εγγυάται και προστατεύει την παγκοσμιοποίηση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας