ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Θα επισκεφθεί ναι ή όχι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, την Ταϊβάν;

Η διάρκειας δυόμισι ωρών τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ και τα όσα έχουν διαρρεύσει συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η επίσκεψη δεν θα γίνει, τίποτε όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο πριν ολοκληρωθεί η ασιατική περιοδεία τής Πελόζι.

Αργά αλλά σταθερά η Ταϊβάν θυμίζει ολοένα και περισσότερο το Βερολίνο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, όπου οι δύο αντίπαλες πλευρές, χωρίς να παραβιάζουν το μεταπολεμικό status quo, έπαιζαν με αυξομειώσεις της έντασης που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα.

Στα τέλη της άνοιξης του 1969 η Βόννη αποφάσισε η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας να διεξαχθεί στο ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ στο Δυτικό Βερολίνο, μια απόφαση που θεωρήθηκε πρόκληση για τη Μόσχα που την είδε ως βήμα ενσωμάτωσης του Δυτικού Βερολίνου στη Δυτική Γερμανία.

Η ψηφοφορία έγινε με σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη να κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Ράιχσταγκ.

Στην πορεία του χρόνου ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, με την τετραμερή συμφωνία του 1971, σταμάτησαν τις προκλήσεις που απειλούσαν ένα status quo που εξυπηρετούσε και τους δύο.

Το μήνυμα τόσο του Πεκίνου όσο και της Ουάσινγκτον είναι ότι δεν επιθυμούν αλλαγή στην υπάρχουσα κατάσταση της Ταϊβάν.

Παρ’ όλα αυτά κυριαρχεί η ένταση, η οποία θα εκτονωθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της ασιατικής περιοδείας της Πελόζι και εφόσον δεν έχει επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα, που διαβεβαιώνουν δημόσια ότι θέλουν το status quo στην Ταϊβάν, έχουν να κερδίσουν κάτι το ουσιαστικό παίζοντας με εντάσεις επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα:

• Το Πεκίνο κάθε φορά που υιοθετεί ρητορική πυγμής απέναντι στην Ουάσινγκτον διατρέχει τον κίνδυνο να προβάλει σαν απειλή για τους κατοίκους της Ταϊβάν, τη συναίνεση των οποίων χρειάζεται για να προωθήσει μια μελλοντική ειρηνική επανένωση.

• Η Ουάσινγκτον, που προτεραιότητά της είναι να διαμορφώσει στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού μια ευρύτατη συσπείρωση απέναντι στην ισχύ του Πεκίνου, δεν έχει κανένα λόγο να καταγραφεί ότι επιδιώκει θερμό επεισόδιο.

Με δυο λόγια, ΗΠΑ και Κίνα, αν επιθυμούν να κρατήσουν υπό έλεγχο την αντιπαλότητά τους, οφείλουν να αποφύγουν στο μέλλον διπλωματικά ψυχοδράματα όπως αυτό της περιοδείας Πελόζι στην Ασία.