• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 17.3°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.8°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.9°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 12.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 15.1°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 18.6°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 18.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.8°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  90%

Τουρισμός αλληλεγγύης στην Ελλάδα

 • A-
 • A+

Τον όρο «τουρισμός αλληλεγγύης» τον εννοούμε ως μια ηθική παρότρυνση για ταξίδια με σκοπό την οικονομική ενίσχυση μιας χώρας, ιδιαίτερα στις περιοχές εκείνες που δεν περιλαμβάνονται στα πακέτα των μεγάλων τουριστικών γραφείων.

Στο «Μανιφέστο για μια Νέα Ευρώπη» των Naturefriends International (NFI) υπογραμμίζεται ότι «ο τομέας του τουρισμού δεν πρέπει να αφεθεί στην κερδοσκοπική μανία των μεγάλων πολυεθνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Αντίθετα, η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να είναι προς όφελος των περιοχών που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς και των τοπικών κοινωνιών» (2007).

Το θέμα της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης χωρών ή και περιοχών μέσω του τουρισμού έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Διακήρυξη της Μανίλας για τον Παγκόσμιο Τουρισμό (1980), μεταξύ άλλων, δηλώνεται ότι «ο παγκόσμιος τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση μιας Νέας Διεθνούς Οικονομικής Τάξης, που θα βοηθήσει στην εξάλειψη του διευρυνόμενου οικονομικού χάσματος μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών και θα διασφαλίσει τη σταθερή επιτάχυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου, ειδικότερα των αναπτυσσόμενων χωρών».

Η Διεθνής Περιβαλλοντική Οργάνωση Naturefriends International έχει εκδώσει το φυλλάδιο «Ο τουρισμός ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας» (Poverty alleviation through tourism), 2012.

Τον Μάρτιο του 2013 οι Φίλοι της Φύσης διοργάνωσαν την ημερίδα «Τουρισμός που δεν πληγώνει», στην οποία κατέθεσαν τις θέσεις τους για έναν τουρισμό που να «…ενισχύει την τοπική παραγωγή τόσο αγροτικών προϊόντων όσο και βιοτεχνικών αγαθών για χρήση από τους τουρίστες αλλά και τις τουριστικές μονάδες».

Τον Ιούνιο του 2013 οι ΦτΦ/NFGR, για να προβάλουν στο εξωτερικό τον ελληνικό τουρισμό, διοργάνωσαν τον φωτογραφικό διαγωνισμό «Ελλάδα – μικρός, όμορφος και συναρπαστικός τόπος», όπου αναφερόταν: «Ο τίτλος τού διαγωνισμού βασίζεται στο παγκοσμίως γνωστό βιβλίο του Σουμάχερ "Το μικρό είναι όμορφο”. Ο διαγωνισμός φωτογραφίας έχει ως σκοπό την προβολή των μορφών παρεμβάσεων της ελληνικής κοινωνίας για να αντιμετωπίσει την κρίση».

Τώρα που τα προηγούμενα δύο μνημόνια αποδείχτηκαν «ανίκανα» να στηρίξουν τον ελληνικό λαό.

Τώρα που η κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται. Τώρα που τα κοινωνικά προβλήματα διογκώνονται και οι εξωτερικές πολιτικές πιέσεις και επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας μας κλιμακώνονται, με αποκορύφωμα το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο, αποτέλεσμα εκβιασμών και ασφυκτικών πιέσεων της ευρωζώνης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Τώρα οι Φίλοι της Φύσης απευθύνουν πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών με το σύνθημα «Εάν θέλεις να στηρίξεις την Ελλάδα – Κάνε τουρισμό στην Ελλάδα».

Σε αυτή την πρόσκληση οι ΦτΦ αξιοποιούν την έκκληση του 2010 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού/ UNWTO «η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζουμε τη διάλεξη και τη «συμβουλή» του Σλοβένου φιλοσόφου Σλαβόι Ζίζεκ, ο οποίος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η καρδιά των λαών της Ευρώπης χτυπά στην Ελλάδα», μεταξύ άλλων, είχε υπογραμμίσει με άρθρο του τη χρησιμότητα της «προώθησης του τουρισμού αλληλεγγύης» (3/6/2012).

Εχουμε πολλά δείγματα «αλληλέγγυου τουρισμού», με ένα κορυφαίο παράδειγμα τον πρώην Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος έστειλε ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους από την Κω: «Δεν υπάρχει καταλληλότερη εποχή από το καλοκαίρι για να δείξεις αλληλεγγύη στους Ελληνες» (18/8/2012).

Υπογραμμίζουμε την έρευνα τουριστικής αγοράς και την εκτίμηση της εταιρείας GfK με έδρα τη Νυρεμβέργη που δημοσιεύτηκε στην Deutsche Welle: «Ενα μέρος των Γερμανών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα πρέπει να είναι παλιοί αριστεροί, που έρχονται από νοσταλγία, αλλά και επειδή θέλουν να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στη δοκιμαζόμενη από την κρίση χώρα μας» (4/3/2015).

Οι ΦτΦ/NFGR θα συνεχίσουν με δημιουργικές ιδέες την εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει από το 2013 για την τουριστική προβολή της Ελλάδας και θα προωθήσουν την ιδέα του «τουρισμού αλληλεγγύης» πρώτα απ’ όλα στα 500.000 μέλη της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International στην οποία συμμετέχουμε.

Η πρόσκληση που απευθύνουμε στους πραγματικούς φίλους της Ελλάδας, τους φυσιολάτρες, τους Οικολόγους, σε όλους όσοι βλέπουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός να αντιμετωπίσει την «ανθρωπιστική κρίση» είναι: «Εάν θέλεις να στηρίξεις την Ελλάδα - Κάνε τουρισμό στην Ελλάδα».

Ιδέες για τον «αλληλέγγυο τουρισμό» στην Ελλάδα προς την ομογένεια και τους αλλοδαπούς έχουν κατατεθεί πρόσφατα και από άλλους φορείς και ερευνητές, μεταξύ των οποίων η πρόταση (8/7/2015) του Solon Arditti που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Solidarity Vouchers for Greece» και το άρθρο του Alex Andreou με τίτλο «Want to help Greece - Go there on holiday» που δημοσιεύτηκε στο theguardian (7/7/2015).

Οι ΦτΦ/NFGR θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και με κάθε ενδιαφερόμενο, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, για την προβολή του «αλληλέγγυου τουρισμού στην Ελλάδα».

*Πρόεδρος των Φίλων της Φύσης/Naturefriends Greece

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακρωτηριασμοί…
Το παράξενο είναι ότι ενώ ο πρωθυπουργός μιλά για τη φυγή των νέων, δεν έχει πει κουβέντα για τη δημογραφική κατάρρευση που επιταχύνεται λόγω της φυγής. Το εξοργιστικό είναι ότι όλοι οι πολιτικοί της εποχής...
Ακρωτηριασμοί…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τραμπολίνο
Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με τα ίδια στερεότυπα και τις ίδιες φόρμες, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές που χρησιμοποιούσαμε και πριν από δέκα χρόνια.
Τραμπολίνο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «κανονικό» και το «φυσιολογικό»
Οταν κατακάτσει η σκόνη από την υγειονομική κρίση, είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί ένα άλλο «φυσιολογικό» το ίδιο επώδυνο με το προηγούμενο και γι’ αυτό οι κυρίαρχες ελίτ αποφεύγουν να το περιγράψουν. Ο...
Το «κανονικό» και το «φυσιολογικό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κορονοϊός και ο τουρίστας από το Μόναχο
Το ελληνικό κράτος, από την εποχή των συνταγματαρχών μέχρι την εποχή των επί πεζοδρομίων χειροκροτητών της αοιδού, προσπάθησε και πέτυχε τελικά να χτίσει τον μύθο του τουρισμού. Ολοι οι κυβερνήτες προσπάθησαν...
Ο κορονοϊός και ο τουρίστας από το Μόναχο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
Ο δημόσιος λόγος εδώ και λίγο καιρό κινείται στο πλαίσιο των απαιτήσεων των εκλογών. Εκεί όμως που κάθε λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται για το αν οι πρωταγωνιστές έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια χώρα...
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
Τον Αύγουστο του 2018 ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Για να ακολουθήσει η αμέσως επόμενη. Σκληρότερη. Η οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής. Ανασηκώνοντας το κεφάλι...
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας