• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 28.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.3°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.6°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 25.8°C
  0 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.5°C / 31.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 29.3°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας, δύο, τρεις… πολλοί πληθωρισμοί

 • A-
 • A+

Η συζήτηση και η διαμάχη σχετικά με τον πληθωρισμό γίνεται στη βάση των στοιχείων που μας παρέχουν οι επίσημες υπηρεσίες, όπως π.χ. η ΕΛΣΤΑΤ. Πράγμα που, τουλάχιστον για την Αριστερά, είναι καταφανώς λανθασμένο. Γιατί, όπως και ο τίτλος του κειμένου υπαινίσσεται, ο πληθωρισμός δεν είναι ένας, αλλά πολλοί και διάφοροι.

Αλλος είναι ο πληθωρισμός του φτωχού, άλλος του «μεσαίου» και άλλος του πλούσιου. Και ο λόγος είναι τόσο σαφής που δημιουργεί πραγματική απορία το γεγονός πώς δεν είναι προφανής για όλους. Επιπλέον, δεν γίνεται κίνητρο για το ξέσπασμα της μεγαλύτερης σύγκρουσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες, εκπροσωπώντας διαφορετικά συμφέροντα, θα έπρεπε να έχουν και μια ριζικά διαφορετική θέαση των πραγμάτων.

Ο σαφέστατος λόγος, λοιπόν, που οι πληθωρισμοί είναι πολλοί και ταξικά προσδιορισμένοι είναι πως τα καλάθια των διαφορετικών κοινωνικών τάξεων είναι εντελώς διαφορετικά. Σε άλλα πράγματα και με πολύ διαφορετικές αναλογίες ξοδεύει το εισόδημά του ο απλός εργαζόμενος και σε εντελώς άλλα το αφεντικό του. Με επιπλέον δεδομένο πως και τα εισοδήματα είναι σκανδαλωδώς διαφορετικά. Αλλο είναι το καλάθι της «φτωχής νοικοκυράς» και εντελώς άλλο της «πλουσίας» - και συγγνώμη για τη σεξιστική διάσταση της διατύπωσης, αλλά αυτή κυριαρχεί στα επίσημα εκονόμικς. Πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος του φτωχού νοικοκυριού ξοδεύεται σε είδη διατροφής, θέρμανσης και στέγασης απ’ ό,τι του πλούσιου, που καταναλώνει είδη πολυτελείας ή τοποθετεί το εισόδημά του σε τίτλους ιδιοκτησίας, των οποίων η αύξηση των τιμών σημαίνει αύξηση του πλούτου του κατόχου τους. Ακόμη, επειδή οι πλούσιοι έχουν πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού εισοδήματος, η στάθμιση, προκειμένου να προκύψει ο επίσημος δείκτης, τους ευνοεί αντικειμενικά.

Ετσι, όταν ο επίσημος πληθωρισμός είναι π.χ. 7%, είναι πολύ πιθανό ο πληθωρισμός του φτωχού να ξεπερνά το 20%. Ολοι θυμόμαστε, άλλωστε, την περίοδο της εισόδου της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, όταν οι τεράστιες αυξήσεις των τιμών με τη μετατροπή του νομίσματος -με θρυλική εκείνη του μαϊντανού, που με τον ευφυή υπολογισμό 50 δραχμές=50 σεντς σήμανε μια αύξηση γύρω στο 600%- ήταν σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Αριστερά δεν μπορεί να ζητάει αυξήσεις στο επίπεδο του επίσημου πληθωρισμού, αλλά στο επίπεδο του πληθωρισμού του φτωχού. Που σημαίνει πως περισσότερο από τον «εθνικό» πληθωρισμό την απασχολεί ο «ταξικός» πληθωρισμός.

Γιατί, επιπλέον, τα πράγματα -και σ’ αυτό το ζήτημα- είναι περισσότερο επικίνδυνα απ’ ό,τι φαίνονται.

Οι αιτίες της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας βρίσκονται, όπως πολλές έρευνες έχουν δείξει, στην πλευρά της προσφοράς. Πρόκειται για ένα σοκ προσφοράς οφειλόμενο στην πτώση της παραγωγής και σε μια κατάρρευση των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας και της πολεμικής σύγκρουσης. Φαινόμενα που ακολούθησαν μια αναζωπύρωση της οικονομικής κρίσης από το δεύτερο μισό του 2019. Και συνδέονται με τη χρηματιστηριακή διαχείριση των τιμών των εμπορευμάτων στο Σικάγο, στην Ατλάντα και στο Λονδίνο.

Ομως οι επίσημες ερμηνείες είναι εντελώς διαφορετικές. Οι μεν μονεταριστές ισχυρίζονται πως η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στην υπερβολική νομισματική επέκταση, λόγω της πτώσης μέχρι μηδενισμού των επιτοκίων, της αφειδούς εκτύπωσης χρήματος και της ποσοτικής χαλάρωσης, μαζί με το helicopter money, που έκανε δυναμική την εμφάνισή του στη διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται περί προφανούς ανοησίας, στο μέτρο που αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται μια δεκαετία και παραπάνω πριν από την εμφάνιση του πληθωρισμού - δεκάδες τρισεκατομμύρια διατέθηκαν και οι τιμές έπεφταν ή ανέβαιναν μέσα στα προσδιορισμένα αποδεκτά όρια.

Οι κεϊνσιανοί, από την άλλη, φτιάχνουν μια εικόνα του κόσμου κοντινότερη στην παράσταση του Μάγου του Οζ παρά στην πραγματικότητα. Θεωρώντας πως, ζώντας ήδη σε μια κατάσταση πλήρους απασχόλησης και μεγάλης αύξησης των μισθών (!), ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός δεν είναι παρά αποτέλεσμα της αύξησης των μισθών και της υπερ-πλεονάζουσας ζήτησης που προέκυψε από την υπερβολική δαπάνη των κυβερνήσεων προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία.

Και τι προτείνουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης; Οι αυθεντικοί νεοφιλελεύθεροι τη νομισματική συρρίκνωση μέσω της μείωσης της ποσότητας χρήματος και της αύξησης των επιτοκίων, που θα οδηγήσει πλήθος ατόμων και χρεωμένων επιχειρήσεων σε κατάρρευση. Οι δε αυθεντικοί νεοκεϊνσιανοί -Λάρι Σάμερς και Πολ Κρούγκμαν, μεταξύ άλλων- μείωση της «υπερβάλλουσας» ζήτησης μέσω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών, της κρατικής δαπάνης και της αύξησης της ανεργίας!

Οι Ηνωμένοι Καθεστωτικοί ξαναβρίσκονται. Η λιτότητα είναι και πάλι η μόνη λύση. Η Αριστερά καθεύδει.

Τη βάψαμε και πάλι;

 * εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πληθωρισμός και τα προγράμματα διάσωσης
Η απροθυμία του πολιτικού συστήματος να επιβάλει κανόνες που προστατεύουν τους πιο ευάλωτους αποκαλύφθηκε όταν έκανε την εμφάνισή της η ακρίβεια. Υποδύθηκε το ξαφνιασμένο, για να κρύψει την εγκληματική...
Ο πληθωρισμός και τα προγράμματα διάσωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αλήθειες του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός -η ανισορροπία δηλαδή της προσφοράς και της ζήτησης που καθρεφτίζεται στις τιμές- δεν είναι ένα ουδέτερο οικονομικό και πολιτικό φαινόμενο.
Οι αλήθειες του πληθωρισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
O ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και οι άγρυπνοι φύλακές του
Ο πολιτικός χρόνος κυλάει και ένα αναπήδημα μέσα στην εποχή μας φωτισμένο από την πορεία των πραγμάτων σαν μια ανταρσία μάς φέρνει πίσω «Στο δρομάκι» του Βερμέερ, για να θυμηθούμε κοιτάζοντας «τις μάχες, τις...
O ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και οι άγρυπνοι φύλακές του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αλήθεια για την ανεργία, την απασχόληση και τις ανισότητες
Από το σημείο του να επικρίνει κανείς τις κυβερνητικές ολιγωρίες, καθυστερήσεις ή και λάθη μέχρι του να μην αναγνωρίζει, να στρεβλώνει και να μαυρίζει τις όποιες επιτυχίες, υπάρχει μια απόσταση που τρέφει την...
Η αλήθεια για την ανεργία, την απασχόληση και τις ανισότητες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικονομία και πληθυσμός κάτω από το επίπεδο του 2000
Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν η οικονομία και ο πληθυσμός της χώρας στα τέλη του 2016 σε σύγκριση με το 2007 και το 2000. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι από τη βάση δεδομένων...
Οικονομία και πληθυσμός κάτω από το επίπεδο του 2000
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιοι ευθύνονται για το υπέρογκο δημόσιο έλλειμμα του 2009;
Η αναίρεση από τον Αρειο Πάγο του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, σχετικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ για πρώην στελέχη της υπηρεσίας ανάμεσα στα οποία και ο πρώην επικεφαλής της, προκάλεσε απαράδεκτη και...
Ποιοι ευθύνονται για το υπέρογκο δημόσιο έλλειμμα του 2009;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας