• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 31.2°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 31.2°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.6°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 29.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 31.1°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  65%
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σταθμός συνάντησης με την κοινωνία

 • A-
 • A+
Εχουν ένα ιδιαίτερο νόημα οι σταθμοί· σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια. Σχετίζονται με την ύπαρξη, είναι τόποι ενδοσκόπησης, προσδοκιών, ελπίδων, συναντήσεων και αποχαιρετισμών, φυγής και νόστου. Είναι «σταθερά» σημεία που όμως προοιωνίζονται την κίνηση. Σηματοδοτούν την κατεύθυνση, την εξέλιξη, την αλλαγή. Συνδέονται με αποφάσεις, συνδέουν τις αφετηρίες με τους προορισμούς. Είναι τόποι ανεφοδιασμού και ανασυγκρότησης.

Κάθε διαδρομή, συλλογική ή ατομική, διαμορφώνεται μέσα από σταθμούς. Ετσι, για τον προοδευτικό χώρο το έτος που διανύουμε χρειάζεται να καταστεί σταθμός για την ανασύνταξή του, με το βλέμμα στραμμένο στην ανασύνταξη της χώρας. Σε μια πολιτική πραγματικότητα όπου είναι προσφιλές -σε υποσχετική διάθεση- να «χτίζουμε» και να «ξαναχτίζουμε» άλλοτε ένα «καλύτερο αύριο» άλλοτε την «επόμενη μέρα» άλλοτε τη «νέα Ελλάδα», τώρα βρισκόμαστε ενώπιον της ανάγκης ανοικοδόμησης του προοδευτικού χώρου με σύγχρονα υλικά και όχι της αναπαλαίωσής του με τα κατάλοιπα ενός πολιτικού συστήματος που έχει ήδη αποδοκιμαστεί.

Αναμφίβολα, ο προοδευτικός χώρος οφείλει να διατηρεί την ιστορική του μνήμη, ενθυμούμενος τους σταθμούς του, όμως δεν μπορεί να διεκδικεί ρόλο στο σήμερα, αυτοπροσδιοριζόμενος βάσει ορόσημων του παρελθόντος, είτε αυτά αναφέρονται στον Εμφύλιο είτε στο Πολυτεχνείο είτε στον Ανδρέα Παπανδρέου. Ούτε ορίζοντας τους αντιπάλους του βάσει διαχωρισμών προηγούμενων περιόδων, θέτοντας την κοινωνία ενώπιον παρωχημένων διλημμάτων που την αφήνουν αδιάφορη. Γιατί οι σταθμοί είναι περάσματα, όχι τόποι παραμονής. Και, όπως ένα παρατεταμένο μνημόσυνο γίνεται γραφικό, έτσι και η μίμηση καταλήγει σε απομίμηση.

Η επιλογή των πολιτικών εκφραστών να ανατρέχουν συστηματικά στο παρελθόν, φανερώνει αδυναμία να μιλήσουν για το μέλλον. Η φορτισμένη συναισθηματικά επίκληση προσώπων, συμβόλων, γεγονότων του παρελθόντος αποτελεί μεν «εύκολη» επιλογή στο παρόν, υπονομεύει δε τη μακροχρόνια πορεία τους, καθιστώντας τους ανεπίκαιρους και τοποθετώντας τους σε μια άδικη σύγκριση από την οποία είναι βέβαιο πως θα βγουν ηττημένοι, ειδικά σε μια εποχή που λόγω του ευκαιριακού και αναλώσιμου χαρακτήρα της πληροφορίας, η γέννηση νέων συμβόλων δεν ευνοείται και έχει κυριαρχήσει μια φλατ συνθήκη στον δημόσιο λόγο που επιτρέπει την ανάδυση μη απαραιτήτως χαρισματικών -υπό την κλασική έννοια- πολιτικών εκφραστών που όμως μοιάζουν γειωμένοι και ορθολογικοί.

Συνεπώς, στον νέο αυτό σταθμό, ο προοδευτικός χώρος χρειάζεται να ξανασυναντήσει την κοινωνία με καθαρή ματιά. Προϋπόθεση είναι να αναζητήσει με αυτοκριτική διάθεση τις ευθύνες του στη διάψευση μέρους των κοινωνικών προσδοκιών που έθρεψαν την καθηλωτική ανοχή στις συντηρητικές δυνάμεις.

Η επαναθεμελίωσή του μπορεί να συντελεστεί μόνο μέσα από την εκ νέου επικύρωση κοινά εγνωσμένων αρχών, προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερη κοινωνική συσπείρωση. Κανείς δεν είναι αυτοδίκαια προοδευτικός, κανείς δεν έχει ιδιοκτησιακή σχέση με τον χώρο, κανείς δεν έχει κληρονομήσει το χάρισμα της προοδευτικότητας. Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους, υιοθετώντας αλλά και ενσαρκώνοντας τις αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, δίνοντάς τους απτό, σύγχρονο νόημα.

Περισσότερο συγκεκριμένα, προϋπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ξανασυναντηθεί με τη διακυβέρνησή του, «επιλύοντας» έστω και με καθυστέρηση τα σημεία που του κόστισαν -δικαίως ή αδίκως- και αποτελούν βαρίδια μέχρι σήμερα, αναπλάθοντας τα αφηγήματά τους και εξηγώντας τη συλλογιστική τους.

Σημεία, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν επεξηγήθηκαν έγκαιρα επαρκώς στους πολίτες. Χρειάζεται να απομακρυνθεί από τη λογική της εξουσίας ως ώριμου φρούτου της εντεινόμενης δυσαρέσκειας και να φυτέψει τον σπόρο που θα οδηγήσει σε μια καρποφόρα πλειοψηφική αντίληψη. Να προχωρήσει σε τολμηρές πρακτικές ανανέωσης, όχι όμως έχοντας γνώμονα να καταστεί το μείγμα περισσότερο «πράσινο», αλλά στοχεύοντας στην εκπομπή ενός νέου πολιτικού ήθους και ύφους και απομονώνοντας τυχοδιωκτικές συμπεριφορές που παρεισφρέουν και ζημιώνουν τον χώρο.

Αν κάτι μπορεί να ασπαστεί από την περίοδο ακμής του ΠΑΣΟΚ είναι να καταστεί ένα πραγματικά λαϊκό κίνημα, δίχως να ακροβατεί μεταξύ εγκλωβιστικών πρακτικών ελιτισμού και λαϊκίστικης αισθητικής. Και καθώς σήμερα το άτομο έχει χειραφετηθεί -αφού από καιρό διανύουμε την εποχή τού «εγώ»- το συλλογικό στοιχείο χρειάζεται να συμβαδίσει με το ατομικό, δίνοντας έμφαση στην αξία του μεμονωμένου ατόμου, μέσα από μια αμφίπλευρη σχέση ισότιμης διάδρασης. Σήμερα δεν νοείται πολιτικός εκφραστής απροσπέλαστος, κανείς δεν τοποθετείται στο βάθρο της αυθεντίας.

Τέλος, αν κάτι πρέπει να αποφύγει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι να παγιδευτεί στο παρελθόν του -σε επίπεδο συμβόλων- λειτουργώντας ως vintage κόμμα. Απεναντίας, οφείλει να εμπνευστεί από τις ιδεολογικές αναφορές του προκειμένου να τοποθετηθεί καίρια και με σαφήνεια στα δεδομένα του παρόντος, αποφεύγοντας τον «μικρομεγαλισμό» που μπορεί να το αποξενώσει από την κοινωνία.

 * διδάκτορας Πολιτικής Επικοινωνίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το πόσοι θα μείνουν ικανοποιημένοι
Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε το έντονο κύμα ριζοσπαστικοποίησης της Μεταπολίτευσης. Ήταν, κυρίως, μία ιστορική ρεβάνς για ένα μεγάλο κομμάτι του εγχώριου πληθυσμού που για δεκαετίες είχε μείνει στην απέξω.
Από το πόσοι θα μείνουν ικανοποιημένοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ενα από τα θέματα που μας απασχολούν εδώ και καιρό και θα μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον είναι οι ενδεχόμενες «αλλαγές» στην πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως συμβαίνει συνήθως σε...
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πάθος για εξουσία
Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες η εξουσία δεν είναι πάντα έκδηλη, συχνά είναι «αόρατη», οι εξουσιαστικές σχέσεις δεν εκδηλώνονται με πολύ θόρυβο, αλλά κατ’ οικονομίαν. Σε εμάς δεν συμβαίνει αυτό, γεγονός που από...
Το πάθος για εξουσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς εξανεμίζεται η ριζοσπαστική ορμή;
Κάποια συμβάντα όπως εξεγέρσεις, συρράξεις, πολιτικές ανατροπές, αποκαλούνται εξαιρετικά. Εχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Σπάνε την κανονικότητα και το πλαίσιο που την οργανώνει, αλλάζουν τους καθημερινούς...
Πώς εξανεμίζεται η ριζοσπαστική ορμή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα
Αγαπητέ Αλέξη, Κατ’ αρχάς επίτρεψέ μου τη χρήση ενικού, μια και έχουμε σχεδόν την ίδια ηλικία. Αυτές τις μέρες του Γενάρη του 2015 περνούν μπροστά...
Ανοιχτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων
Η μεγάλη και πρωτοφανής -για τα συνηθισμένα μέτρα του συγκεκριμένου κομματικού οργανισμού- συμμετοχή στις κυριακάτικες εκλογικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ έχει θετικές προεκτάσεις, που απλώνονται σε δύο...
Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας