• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 32.6°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.2°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 33.2°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.1°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 31.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.7°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.4°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 30.0°C
  4 BF
  53%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 31.6°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 32.8°C
  0 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.7°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  39%

Ο Γιάννης Χαρούλης 

ΕUROKINISSI

Μουσική είναι η σιωπή ανάμεσα στις νότες

 • A-
 • A+

-Η ανανέωση των ηχοχρωμάτων στην εμπνευσμένη μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη.

-Η τετρακτύς των Πυθαγορείων και το ομώνυμο έργο του Νίκου Μαμαγκάκη.

-Αναμνήσεις από τον σάντολο Νίκο Μαμαγκάκη.

 Ο Νίκος Μαμαγκάκης (Ρέθυμνο, 3 Μαρτίου 1929 − Αθήνα, 24 Ιουλίου 2013) ήταν Έλληνας συνθέτης και μελετητής- ερευνητής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής.

Τα τραγούδια της Κρήτης του Νίκου Μαμαγκάκη.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης από το 2012 είχε αρχίσει να «μαζεύει» όλα του τα τραγούδια που είχαν να κάνουν με την Κρήτη. Μου είχε πει να γράψω ένα σχετικό κείμενο το οποίο και έγραψα και του άρεσε πολύ. Σπαράγματα απ` αυτό το κείμενο βρίσκονται σ` αυτό το άρθρο. Τα τραγούδια τα ερμήνευσαν δύο κρητικόπουλα ο Γιάννης Χαρούλης και η μοναδική μουσικός και τραγουδίστρια Ειρήνη Δερέμπεη.

-Σεμνή κατά πάντα η μουσική θεών εύρημα ούσα. Πλούταρχος.

-Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος. Νίτσε.

-Μουσική είναι η σιωπή ανάμεσα στις νότες. Κλωντ Ντεμπισσύ.

-Πιστεύω στον Θεό, στον Μότσαρτ και στον Μπετόβεν. Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Οι παραπάνω τέσσερις φράσεις ήταν συχνά στις κουβέντες του Νίκου Μαμαγκάκη στις ατέλειωτες συζητήσεις μας.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης από το 2005 εργαζόταν συστηματικά για την αρχειοθέτηση αλλά και την έκδοση του μεγάλου σε όγκο και αξία έργου του. Είχε εξαιρετικούς συνεργάτες σε όλα τα μουσικά πεδία. Πίστευε ιδιαίτερα στις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής και είχε την άποψη ότι η αρχή στην οποία η μουσική και τα τραγούδια οφείλουν την ύπαρξη τους είναι η ανθρώπινη φωνή, που τη θεωρούσε το παλιότερο αλλά και το αληθέστερο και ωραιότερο όργανο της μουσικής. Αγαπούσε πολύ τα τραγούδια και μιλούσε συχνά για τη δημιουργία Μουσείου Ελληνικού Τραγουδιού. Είχα βρει ένα παλιό, μεγάλο, πέτρινο λιοτρίβι στα νότια του νομού Ηρακλείου που του άρεσε πολύ για να στεγάσει εκεί το Μουσείο Ελληνικού Τραγουδιού. Είχε μεγάλη εκτίμηση στους συνθέτες τραγουδιών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος( τον θεωρούσε και μέγιστο ποιητή), ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Μάνος Λοίζος και αγαπούσε ιδιαίτερα τους «κλασικούς», όπως έλεγε Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου..Αυτοί Κωστάκι μου, μου έλεγε συχνά με την τραγουδιστή ρεθυμνιώτικη προφορά του, που έχουν το χάρισμα να γράφουν καλά τραγούδια έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνία απ` αυτούς που γράφουν τους νόμους.

Μια κουμπαριά του 1952 που δεν έγινε τελικά.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συνδέθηκε πολύ φιλικά με τον αδελφό του πατέρα μου Μιχάλη Καζαμιάκη. Έτσι γνωρίστηκε και με τον πατέρα μου Νίκο Καζαμιάκη και δημιουργήθηκε μια καλή φιλία που επισφραγίστηκε με την υπόσχεση μιας κουμπαριάς. Ο Νίκος Μαμαγκάκης θα βάφτιζε το πρώτο παιδί των γονιών μου που έμελλε να ήμουν εγώ. Όμως για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή ο Μαμαγκάκης εκείνη την εποχή δεν ερχόταν στην Κρήτη λόγω σπουδών στη Γερμανία και στην Αθήνα, η βάπτιση μου έγινε από άλλο νονό. Έτσι είχα δύο νονούς, δυο σάντολους, όπως λένε τους νονούς στην Κρήτη.

Επισκέψεις στο Μουσείο της Ακροπόλεως.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης ήθελε να πηγαίνουμε συχνά στο Μουσείο Ακροπόλεως για να σχολιάζουμε τα εκθέματα της κλασικής εποχής. Η εμμονή του αυτή είχε να κάνει με την ιδιαίτερη αγάπη που είχε στον Πλάτωνα. Είχε πάντα στο μυαλό του να γράψει μουσική πάνω σε κείμενα του Πλάτωνα.

Αποσπάσματα από το κείμενο που παρέδωσα στον Νίκο Μαμαγκάκη το 2012.

-Τα  Κρητικά  τραγούδια αποτελούν μίαν αδιάφθορον και αδιάσπαστον συνέχειαν  από την αρχαίαν εποχήν μέχρι σήμερον. Γ.Ι. Χατζιδάκης.

-Στην Κρήτη, από τα Μινωικά χρόνια έως σήμερα, οι άνθρωποι διατηρήσανε μ` ένα ιερό φανατισμό, σχεδόν ανέπαφα, τα τραγούδια τους. Φτάσανε στις μέρες μας τραγουδισμένα από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα.

-Ραψωδικά, δραματικά, αφηγηματικά, λυρικά, ειδυλλιακά  εκφράζουν τη χαρά, το πένθος, την ευχαρίστηση της φιλοξενίας, την αγαλλίαση των συμποσίων(τραπεζιών),  υμνούν τους ήρωες και καμιά φορά ιστορούν άγνωστα γεγονότα.

-Ο Νίκος Μαμαγκάκης, εδώ και  δεκαετίες, διανύει τον πλέον δύσβατο αλλά μοναδικά αυθεντικό δρόμο της μουσικής.

-Η αρχή του μουσικού δρόμου του Νίκου Μαμαγκάκη βρίσκεται στο Ρέθυμνο και στην οικογένεια του( είναι πρώτος εξάδελφος του μυθικού λυράρη Ανδρέα Ροδινού). Αφομοιώνει και εντάσσει, ως ρίζα και καταβολή, την Κρητική μουσική με τον δικό του μοναδικό τρόπο, τρόπο που χαρακτηρίζει μεγάλους δημιουργούς της τέχνης. Αυτή η αφομοίωση και ένταξη υπάρχει παντού στη μουσική του αλλά δε διακρίνεται εύκολα.( στη γλυπτική υπάρχει το αντίστοιχο: Φειδίας –Ροντέν)

-Η συνέχεια του δρόμου έχει πολυετείς σπουδές στην Αθήνα και στη Γερμανία( στον Κarl Orff) σε ανώτατο επίπεδο.

-Ακολουθεί η συνθετική περίοδος που φτάνει στις μέρες μας.

Χαρακτηριστικά της μουσικής ταυτότητας του Νίκου Μαμαγκάκη.

-Εξαντλητική δουλειά σ` όλα τα πεδία της μουσικής: παραδοσιακή, σύγχρονη, κλασική.

-Πολύχρονες μελέτες και σπουδές στην κατασκευή οργάνων γνωστών αλλά και οργάνων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον καθώς και κατασκευές οργάνων δικής του επινόησης.

-Κατάφερε να ενώσει μουσικά, δημιουργώντας τους κρίκους που έλειπαν, την μουσική της Μινωικής εποχής με την μουσική που ακουγόταν στα αρχαία θέατρα του 5ου αι π.Χ. και αυτή τη μουσική με εκείνη του Βυζάντιου, μέσω του οποίου έφτασε στην Κρητική αναγέννηση του Χορτάτζη και του Κορνάρου και μέσω αυτών μέχρι τον  Μπαξέ και τον Ροδινό, παραμένοντας όμως πάντα Μαμαγκάκης.

Ο Γιάννης Χαρούλης, η Ειρήνη Δερέμπεη και οι διαλεχτοί μουσικοί θα σας μεταφέρουν σ` αυτό τον υπέροχο και αυθεντικό μουσικό κόσμο του Νίκου Μαμαγκάκη.

1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.

2*. Στη μνήμη του σάντολου Νίκου Μαμαγκάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πενηντάρικο
Ο πατέρας μου, ο Απόστολος Καλδάρας, που δούλευε σε ένα από αυτά, έφευγε από το σπίτι στις 8 το βράδυ και γυρνούσε στις 8 το πρωί, με τη συγκοινωνία. Οι συνθήκες δύσκολες, οι απαιτήσεις πολλές και το...
Το πενηντάρικο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κουρδικό τραγούδι
Πριν από κάποια χρόνια, τα μέλη μιας παιδικής χορωδίας Κούρδων κατηγορήθηκαν για προπαγάνδα υπέρ του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Η δίκη έγινε στο Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική...
Κουρδικό τραγούδι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ραψωδίες στην παραλία
Σύγχρονες ραψωδίες στην παραλία. Βλέπω τις παρέες δίπλα δίπλα. Λίγα πράγματα θέλουν οι άνθρωποι τελικά για να είναι ευτυχισμένοι. Η ασφάλεια είναι ένα από τα βασικά. Θυμάμαι και τον μέγα ραψωδό, ανυπολόγιστα...
Ραψωδίες στην παραλία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλη μια φάμπρικα…
Αλλη μια γενιά εμιγκρέδων; Θα ήθελα να ελπίζω πως όχι, αλλά όλο και περισσότεροι γονείς αποχαιρετούν τα παιδιά τους στα αεροδρόμια. Στο «εδώ και στο τώρα». Με την ίδια ελπίδα που αποχαιρετούσαν τα παιδιά τους...
Αλλη μια φάμπρικα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλές παραστάσεις στον Αδη, Μπαρμπα-Τζωρτζ!
Ο ξεροκέφαλος Γιώργος Σκούρτης, που όλα ήθελε να γίνονται όπως τα είχε σκεφτεί αυτός και που οποιαδήποτε αλλαγή τού προκαλούσε εκνευρισμό και επιθετικότητα και γινόταν άδικος, ήταν παρ’ όλα αυτά ένας πολύ...
Καλές παραστάσεις στον Αδη, Μπαρμπα-Τζωρτζ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τελευταίο αντίο
Θυμάμαι πολλά, αλλά κυρίως να μας ανοίγεις την πόρτα με το γνωστό σου χαμόγελο και μια ελαφρά υπόκλιση από αυτές που κάνουν οι άνθρωποι που αγαπούν τους ανθρώπους. Μας πήρε λίγη ώρα να αποφασίσουμε ποιο γλυκό...
Το τελευταίο αντίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας