• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 27.0°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 24.9°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.6°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 27.2°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.2°C / 28.6°C
  0 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.9°C
  3 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...

 • A-
 • A+
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»

Ως διευθυντής ΜΕΘ του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, ιατρός πρώτης γραμμής, φορτωμένος παραπανίσιες εφημερίες, όπως τόσοι άλλοι συνάδελφοι, με ένα μαύρο σύννεφο κούρασης συνεχώς πάνω μου(μας) απευθύνομαι στον πρωθυπουργό της χώρας μετά τις χθεσινές του δηλώσεις για να του πω τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό των ανθρώπων. Οι χθεσινές σας δηλώσεις δεν προστατεύουν το αγαθό αυτό και απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα. Αντί να μας δίνουν δύναμη και κουράγιο, μας απογοητεύουν και μας κάνουν να νιώθουμε μόνοι.

Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, διότι οι ζωτικές του λειτουργίες υποστηρίζονται από μηχανήματα και φάρμακα και η νόσος έχει υψηλή θνητότητα. Αυτό όμως δεν αποτελεί επιχείρημα για να καταργήσουμε τις ΜΕΘ. Διότι, με απλά λόγια, τα πρώτα 24ωρα μετά τη διασωλήνωση του ασθενούς είναι κρίσιμα για την εξέλιξη που θα έχει. Όταν δεν είναι σε περιβάλλον ΜΕΘ, αυτά που πρέπει να γίνουν για να σωθεί, πολύ απλά δεν είναι δυνατό να τα κάνουμε. Μπορώ να σας προσκομίσω πλήθος επιστημονικών αποδείξεων. Απλούστερα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν βρίσκονται σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα. Απορώ ποιος τόλμησε και σας έδωσε αυτή την πληροφόρηση. Επίσης, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν ελέγξατε και εσείς αυτή την πληροφορία. Διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ μάς στέλνουν αυτομάτως σε αχαρακτήριστες καταστάσεις, που δεν προσομοιάζουν επ’ ουδενί σε δυτική χώρα.

Θα πείτε ότι στη χώρα μας υπάρχουν ΜΕΘ, αλλά έχουμε υψηλή θνητότητα. Αυτό οφείλεται στους εξής λόγους: 1) στην ίδια τη φύση της νόσου, 2) προκειμένου να υποστηριχθεί ο αυξημένος αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έπρεπε να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ στα οποία όμως δεν τηρούνται οι αναλογίες ιατρών/νοσηλευτών όπως προβλέπει το ΚΕΣΥ. Αποτέλεσμα, οι ασθενείς αυτοί να είναι αφενός έρμαια των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω των πολεμικών συνθηκών, αφετέρου της υποθεραπείας που προκύπτει από την υποστελέχωση και εξουθένωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Εάν αυτή την κατάσταση, κύριε Πρόεδρε, τη χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα προκειμένου να δικαιολογήσετε το πρόβλημα που υπάρχει με τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και την υποθεραπεία που υφίστανται, τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα στην ουσιαστική διαχείριση της πανδημίας. Θα άξιζε να δείτε διαφορετικά τα πράγματα και, για να σώσουμε περισσότερες ζωές, δώστε κίνητρα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, σταθείτε δίπλα μας, συντηρήστε το μοναδικό όπλο μας, την ελπίδα, για να συνεχίσουμε τον άνισο αγώνα.

*Εντατικολόγος, διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Κοζάνης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
Υπάρχουν βαθύτεροι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες που επιδρούν στην άρνηση εμβολιασμού μιας μικρότερης μερίδας πολιτών που πρέπει να τους εξετάσουμε και να τους διαχειριστούμε μεσομακροπρόθεσμα.
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
Eστω και κατά προσέγγιση, ο δείκτης αντανακλά τις αδυναμίες του ΕΣΥ και ειδικότερα το έλλειμμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την εξασθένηση που προκάλεσαν τα μνημόνια.
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφο ειδικευόμενων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
Με έγγραφο τους οι ειδικευόμενοι γιατροί του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» γνωστοποιούν την κατάσταση του νοσοκομείου εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Εγγραφο ειδικευόμενων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χειροκροτήματα
Τα χειροκροτήματα προς το υγειονομικό προσωπικό δεν είναι αρκετά για να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας που χτυπά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής της μάχης.
Χειροκροτήματα
ΥΓΕΙΑ
SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία
Αλλη μία μέρα με υψηλά κρούσματα κορονοϊού που έφτασαν τα 2.442, ενώ σε 443 ανήλθαν οι διασωληνωμένοι και σε 63 οι θάνατοι.
SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Kερδοληψία
Η πρώτη λέξη που έρχεται στον νου είναι η «ιδεοληψία». Αναφέρομαι στην εμμονή της κυβέρνησης να λύσει όλα τα συγκοινωνιακά και νοσοκομειακά προβλήματα μέσω της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και της ατομικής ευθύνης.
Kερδοληψία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας