• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 22.1°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  2 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.4°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 20.2°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.3°C / 21.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  72%
Eurokinissi

Πανδημία και υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας

 • A-
 • A+

Συμπληρώνονται δύο χρόνια με τον κορονοϊό στην καθημερινότητά μας. Με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, βιώνουμε μέτρα περιορισμού της δραστηριότητάς μας. Εύλογη η ανησυχία για την υγεία μας και η αγωνία για τις επιπτώσεις των υγειονομικών μέτρων στην οικονομία. Ωστόσο, έχουν επηρεαστεί όλες οι πλευρές της δημόσιας ζωής. Μεταξύ αυτών και η κοινοβουλευτική λειτουργία.

Η ΝΔ επιδιώκει να περάσει, όσο πιο «αθόρυβα» γίνεται, όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλει η νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Οι εκπτώσεις στην κοινοβουλευτική λειτουργία, είναι συστατικό στοιχείο της προσπάθειας, για υπερψήφιση νόμων, με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα (μεταξύ αυτών και στο κοινοβουλευτικό). Η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου πάει χέρι-χέρι (δεύτερη όψη του ίδιου νομίσματος) με την εξαγορασμένη επικοινωνιακή προστασία του κ. Μητσοτάκη προσωπικά.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιβάλλουν τον αριθμητικό περιορισμό στη συμμετοχή των βουλευτών στις συζητήσεις, ο οποίος, ως ένα βαθμό αποκλείει από την επεξεργασία των σχεδίων νόμου που κατατίθενται προς ψήφιση. Την ίδια ώρα η επιστολική ψήφος ουσιαστικά «επιτρέπει» την απουσία των βουλευτών από τις ψηφοφορίες. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων επηρέασε σοβαρά την πρώτη και κύρια υποχρέωση του βουλευτή, που είναι η διά ζώσης συμμετοχή του στο κοινοβουλευτικό έργο. 

Σε ό,τι αφορά την ακρόαση φορέων στις Επιτροπές της Βουλής, οι κοινωνικοί φορείς, εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της συλλογικής επεξεργασίας των θεμάτων για τα οποία καλούνται σε ακρόαση. Επομένως, η προσαρμοσμένη στα υγειονομικά πρωτόκολλα κοινοβουλευτική λειτουργία, επηρεάζει τον αριθμό των συμμετεχόντων κοινωνικών φορέων και την ποιότητα των παρεμβάσεων τους.

Στο όνομα της πανδημίας, έχει οξυνθεί το ζήτημα των τροπολογιών της «τελευταίας στιγμής» που ταλανίζει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου διαχρονικά. Το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και θα αναπαράγεται, όσο επιτρέπεται η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογιών. 

Συμπερασματικά, η ΝΔ, αξιοποιεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να αποτρέψει την φυσική συμμετοχή των βουλευτών και των κοινωνικών φορέων, υποβαθμίζοντας έτσι την κοινοβουλευτική λειτουργία. Η πρόσφατη συζήτηση της Ελληνογαλλικής συμφωνίας, δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα όπου ο κ. Μητσοτάκης δεν επέτρεψε τη συμμετοχή στην συζήτηση στην Ολομέλεια, όσων βουλευτών το επιθυμούσαν. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, παρεμβαίνοντας πριν ένα χρόνο, την 21η Δεκεμβρίου 2020 στη Βουλή, σημείωνε αυτό που παραμένει επίκαιρο: «…Πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει με την κοινοβουλευτική διαδικασία –και όχι μόνο με την κοινοβουλευτική διαδικασία– υπερβαίνει τα όρια. … Αναφέρομαι ιδιαίτερα στον τρόπο και στη μέθοδο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να νομοθετεί όχι μόνο παραμονές Χριστουγέννων, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της πανδημίας, σαν τον κλέφτη[…]. Εξυπηρετήσεις συμφερόντων, θα πω εγώ, που σε άλλες περιπτώσεις όχι απλά δεν θα μπορούσαν, λόγω της αντίδρασης των ίδιων των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να κατατεθούν επισήμως και να ψηφιστούν εδώ, αλλά ούτε από το καφενείο της Βουλής δεν θα πέρναγαν…»

Η αντιμετώπιση της πανδημίας, μπορεί και πρέπει να γίνεται με σεβασμό στη δημοκρατία και τους κανόνες της. Με επίγνωση των ορίων εμβάθυνσης της δημοκρατίας, έχουμε υποχρέωση να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια «εργαλειοποίησης» της πανδημίας. Δεν φτάνει να καταθέτουμε απλά την διαφωνία μας στις όποιες μεθοδεύσεις της Δεξιάς που υποβαθμίζουν το κοινοβούλιο. Οφείλουμε να επεξεργαστούμε την έμπρακτη αντίδρασή μας. Πρέπει να επικεντρώσουμε την παρέμβασή μας σε 3 στόχους:

1. ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

1α. Η λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών να ορίζεται έτσι ώστε σε όλες να κατοχυρώνεται η σύμφωνη με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, φυσική παρουσία όποιου βουλευτή το επιθυμεί.

1β. Κανένας αριθμητικός περιορισμός στη διαδικτυακή συμμετοχή των βουλευτών στις συζητήσεις. Είτε αφορά τις συνεδριάσεις των επιτροπών (αναφέρομαι σε βουλευτές που δεν είναι μέλη τους) είτε τις συνεδριάσεις της ολομέλειας.

1γ. Κανένας χρονικός περιορισμός, ούτε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια στην ψήφιση των σχεδίων νόμου. Ο διαθέσιμος χρόνος, να προσαρμόζεται στην διαθεσιμότητα τοποθέτησης από την πλευρά των Βουλευτών.

1δ. Καμιά ονομαστική ψηφοφορία με επιστολική ψήφο. Κάθε ονομαστική ψηφοφορία να διαρκεί όσο χρόνο χρειάζεται, ώστε χωρίς να παραβιάζονται τα υγειονομικά μέτρα, να εξασφαλίζεται η δια ζώσης συμμετοχή κάθε βουλευτή σε αυτήν. Φυσικά, όπως πάντα, να εξαιρούνται όσοι βουλευτές συμμετέχουν σε κοινοβουλευτικές αποστολές.

2. ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ-ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Χρειάζεται ευρεία διαβούλευση, με κριτήριο την απρόσκοπτη συμμετοχή και την ουσιαστική παρέμβασή των κοινωνικών φορέων στο κοινοβουλευτικό έργο. Διασφάλιση ενεργής και εποικοδομητικής συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων στα νομοσχέδια από το στάδιο της διαβούλευσης, της κατάθεσης, μέχρι και κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή. 

3. ΟΧΙ «ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΕΣ» ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι: Κάθε τροπολογία, υπουργική ή βουλευτική, συζητείται στην ολομέλεια, μόνον εφ’ όσον έχει κατατεθεί, το αργότερο, στην τελευταία συνεδρίαση στις επιτροπές που προηγούνται. Τροπολογία που δεν κατατέθηκε στις επιτροπές, δεν μπορεί να συζητείται στην ολομέλεια. Ιδού ο δρόμος για όσους θέλουν να σταματήσουν τις όποιες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Αναμφίβολα, το θέμα αφορά τον Κανονισμό της Βουλής και μια συζήτηση που ίσως μας φέρει ενώπιον ομόφωνης απόφασης.

4. ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ 

Πρέπει να επισημανθεί ότι τον τελευταίο διάστημα ελάχιστες γραπτές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και αναφορές που έχουν κατατεθεί για μείζονα θέματα έχουν απαντηθεί εγκαίρως, ενώ από όσες έχουν απαντηθεί, συνήθως οι Υπουργοί παραπέμπουν ή διαβιβάζουν τα έγγραφα σε άλλα Υπουργεία. Κι αυτό παρά τα θέματα που τίθενται αφορούν την υγεία, την παιδεία, τις υποδομές, το περιβάλλον και την αγωνία των πολιτών για τα θέματα της καθημερινότητάς τους. Αυτό δημιουργεί μια ανησυχητική αντικοινοβουλευτική πρακτική που δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Οι Υπουργοί να στέλνουν τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις-αναφορές που κατατίθενται, και να μην υποβαθμίζουν άλλο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η πανδημία δεν μπορεί να είναι πλέον η δικαιολογία για τα πάντα. 

Η Αριστερά, ευρύτερα η δημοκρατική - προοδευτική παράταξη, έχει την υποχρέωση να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, σε όλη την πυραμίδα της διοίκησης. 

Οι βουλευτές της Αριστεράς, ανυποχώρητοι στις αρχές μας, με τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας και τη γενικότερη στάση μας, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ισότιμη συμμετοχή όλων των βουλευτών στο κοινοβουλευτικό έργο και να αντιταχθούμε στην υποβάθμιση του κοινοβουλίου.

 

*Βουλευτής Ηρακλείου, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Έκθετοι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής
Για την απουσία εκπροσώπων της Βουλής και της κυβέρνησης από την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Γιώργου Μπίζου, που αγωνίστηκε για την κατάργηση του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.
Έκθετοι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παιχνίδι της ειμαρμένης
Ως προς τη σήψη της κυβέρνησης, ο Όργουελ ήταν ξεκάθαρος: «Ο λαός που εκλέγει διεφθαρμένους… δεν είναι θύμα. Είναι συνεργός τους».
Το παιχνίδι της ειμαρμένης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με τον Ουκρανικό λαό. Ούτε ΑΖΟΦ ούτε χΑΖΟΦ
Οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποχώρησαν έσωσαν όχι μόνο την τιμή του κόμματός τους, αλλά λειτούργησαν λυτρωτικά για το σύνολο της Βουλής και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Με τον Ουκρανικό λαό. Ούτε ΑΖΟΦ ούτε χΑΖΟΦ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ούτε «μαστίγιο», ούτε καρότο»: εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό και στήριξη του ΕΣΥ
Αργός εμβολιασμός, άνοιγμα του τουρισμού και ένα δημόσιο σύστημα υγείας σκόπιμα απαξιωμένο μας φέρνουν μπροστά σε σοβαρό κίνδυνο το τέταρτο επιδημικό κύμα να αποβεί το πλέον θανατηφόρο.
Ούτε «μαστίγιο», ούτε καρότο»: εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό και στήριξη του ΕΣΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάς, Ελλήνων Μεσιτών
Μια κοινόχρηστη έκταση της Αθήνας, μεγαλύτερη και ομορφότερη του Central Park της Νέας Υόρκης, του Hyde Park του Λονδίνου, του Tivoli Gardens της Κοπεγχάγης παραδόθηκε στην real estate κερδοσκοπία.
Ελλάς, Ελλήνων Μεσιτών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιτέλους, προσλαμβάνεται ο Γρηγόρης Ψαριανός!
Προσελήφθη - πάντα στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους - στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ως συνεργάτης. Εμείς ακόμη θυμόμαστε τότε που έκανε επερωτήσεις για «τις στρατιές των μετακλητών του...
Επιτέλους, προσλαμβάνεται ο Γρηγόρης Ψαριανός!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας