• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.4°C / 34.2°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 30.6°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 33.0°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.1°C / 29.8°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 30.5°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.6°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.2°C
  4 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.5°C / 32.7°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.2°C / 34.4°C
  3 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 30.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  36%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Πράσινοι σφραγίζουν τον 21ο αιώνα!

 • A-
 • A+

Ο καθοριστικός ρόλος των Πράσινων στο κυβερνητικό σχήμα της Γερμανίας είναι μονάχα το τελευταίο επεισόδιο στην πολύχρονη πορεία να εκφραστούν στο πολιτικό σύστημα οι πράσινες αρχές και οι διεκδικήσεων των οικολογικών και κοινωνικών κινημάτων. Με χιλιάδες εκλεγμένους σε τοπικά συμβούλια και κοινοβούλια, οι Πράσινοι μετασχηματίζουν τις σύγχρονες πόλεις και αποτελούν την κινητήρια δύναμη στην ευρωπαϊκή πολιτική. Με 37 γυναίκες και 36 άνδρες, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ συμμετέχουν σε επτά ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η αγωνία «να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν» τους έχει ωθήσει στη διατύπωση οραματικών και ταυτόχρονα ρεαλιστικά εφαρμόσιμων προτάσεων, που αντικαθιστούν τα κυρίαρχα πρότυπα της αδιέξοδης μεγέθυνσης παραγωγής και κατανάλωσης και του ατομισμού με νέα πρότυπα δίκαιης και βιώσιμης ευημερίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η πανδημία αποτελεί μια έκφραση της ανατροπής της βιοποικιλότητας και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Ομως η πολύχρονη κρίση στη χώρα, που άφησε βαθιά τα σημάδια της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και ήρθε να επιταθεί με τις επιπτώσεις της πανδημίας, δεν επισκιάζει τη συνολικότερη οικολογική και κλιματική κρίση στη συνείδηση μεγάλου μέρους των πολιτών. Η πλανητική απορρύθμιση, παρόλο που χρησιμοποιείται ως άλλοθι από τις εξουσίες και τα συμφέροντα, επιβάλλει τη γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να αποφύγουμε μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία, στην οικονομία και στα οικοσυστήματα.

Παρόλο το ευρωπαϊκό πράσινο κύμα όμως, στη νότια Ευρώπη η ανάπτυξη των Πράσινων έχει καθυστερήσει και τα συμβατικά κόμματα -κυρίως της Αριστεράς- έχουν προσπαθήσει και αρκετές φορές έχουν πετύχει να εκφράσουν εκλογικά την οικολογική διαμαρτυρία. Οχι όμως και σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής. Ειδικά στην Ελλάδα, στην περίοδο των 4,5 χρόνων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., όπου συμμετείχαν -μέσω του ΣΥΡΙΖΑ- και στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, έγιναν πολύ μεγάλες υποχωρήσεις στα ζητήματα της πράσινης ατζέντας και ζημιώθηκε η αποτελεσματικότητα των πράσινων προτάσεων. Και αυτό οφείλεται βασικά στη μη ύπαρξη ενός ισχυρού και αυτόνομου πράσινου πόλου μέσα στη Βουλή, που να μπορεί να εκφράζει γνήσια τις οικολογικές αξίες και να επηρεάζει καθοριστικά τις πολιτικές.

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ήρθε στην Ελλάδα για να στηρίξει τον διάλογο που έχει ξεκινήσει για την ανασυγκρότηση και τον κοινό βηματισμό των δυνάμεων του πράσινου χώρου. Το νέο κόμμα Πράσινοι (www.prasinoi.eu), που ιδρύθηκε το 2020 με συνένωση των «Πράσινων-Αλληλεγγύη», του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, του Οικολογικού Δικτύου, νέων και παλαιότερων στελεχών, στοχεύει σε μια ενιαία και αυτόνομη πράσινη πολιτική έκφραση στις επόμενες εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και έχει καλέσει σε συνεργασία και άλλες δυνάμεις με πράσινο προσανατολισμό, που συμμερίζονται την αναγκαιότητα για ισχυρή, αυτόνομη, ισότιμη και αξιόπιστη πολιτική και οργανωτική ανασύνθεση.

Θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο και τη χώρα μας! Οι καιροί το επιβάλλουν.

* Ιδρυτικό μέλος των Πράσινων, πρώην ευρωβουλευτής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ο Μεγάλος Επαναπροσδιορισμός»
Τώρα είναι η ώρα για τον συνδυασμό της περιβαλλοντικής δράσης των οικολόγων, της οικονομικής και κοινωνικής ανάλυσης της Αριστεράς, καθώς και της φιλοσοφίας των γνήσιων φιλελεύθερων, ούτως ώστε να δημιουργηθεί...
«Ο Μεγάλος Επαναπροσδιορισμός»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα Αριστερά και η πρόκληση του πραγματικού
Η ιδεολογία θα πρέπει να παράγεται από την ορθή ανάγνωση της πραγματικότητας και όχι αντίθετα, δηλαδή η ιδεολογία να επιλέγει ή να διαμορφώνει τη δική της πραγματικότητα.
Η νέα Αριστερά και η πρόκληση του πραγματικού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θετική πλευρά των εκλογών στην Ολλανδία
Σχεδόν με ένα μίζερο και μονότονο τρόπο το Δυτικά ΜΜΕ (και τα δικά μας) γράφουν για μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς στις προχτεσινές περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία, οι οποίες θα καθορίσουν τη σύνθεση της νέας...
Η θετική πλευρά των εκλογών στην Ολλανδία
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ξεσηκωθείτε»: ένα κίνημα των προοδευτικών δυνάμεων στη Γερμανία
Εδώ και μερικούς μήνες, ένα πολιτικό κίνημα με το όνομα «Ξεσηκωθείτε» γεννήθηκε στη γερμανική κοινωνία. Η πρωτοβουλία ανήκει στην πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, Sahra...
«Ξεσηκωθείτε»: ένα κίνημα των προοδευτικών δυνάμεων στη Γερμανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα ιμάτια της Οικολογίας
Η ελλειμματική έως ανύπαρκτη επιρροή της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας βαδίζει χέρι χέρι με την κατίσχυση του αντίθετου πόλου, του παραγωγισμού και του βιομηχανισμού, οι οποίοι κυριαρχούν τόσο στα λεγόμενα...
Τα ιμάτια της Οικολογίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ικανότητα να συνθέτεις
Συνθετικές ικανότητες αναμένονται τώρα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα ανθρωπογεωγραφία της Κεντρικής Επιτροπής και η «για μια φορά» απλή αναλογική αποτελούν θαυμάσιες ευκαιρίες.
Η ικανότητα να συνθέτεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας