• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.6°C / 5.2°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.6°C / 3.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -1.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.0°C / 3.2°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -0.5°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.7°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.5°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -1.5°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.6°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.0°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 5.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.8°C / 2.7°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.4°C / 3.9°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  65%
U.S. Marine Corps photo by Staff Sgt. Victor Mancilla
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετά την Καμπούλ τι;

 • A-
 • A+

Απεμπλοκή από την ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοδυτική Ασία και μετατόπιση των στρατηγικών προτεραιοτήτων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ή Ινδοειρηνικού, δηλαδή ανάσχεση της Κίνας.

Αυτή τελικά είναι η διαμόρφωση της γραμμής πλεύσης του Μπάιντεν οκτώ μήνες μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, μια εξισορρόπηση που επιβεβαιώνει περισσότερο τη συνέχεια και πολύ λιγότερο τη διαφοροποίηση από τη γραμμή Τραμπ.

Η εν εξελίξει ασύντακτη αποχώρηση των ΗΠΑ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ εκπέμπει ένα μήνυμα γενικευμένης αποδρομής της χώρας που για δεκαετίες αποκαλούνταν Μόνη Υπερδύναμη, ένα μήνυμα που μάλλον δυσχεραίνει παρά διευκολύνει τη συγκρότηση διευρυμένης συσπείρωσης-συμμαχίας στη βάση ανάσχεσης της ισχυροποίησης του Πεκίνου.

Ατακτη εγκατάλειψη του Αφγανιστάν, προγραμματισμένη μέχρι στιγμής αποχώρηση από το Ιράκ μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι δύο δεδομένα που εύλογα θέτουν το ερώτημα για ποιον χρονικό ορίζοντα θα προσδιοριστεί η αποχώρηση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης από τη Βορειοανατολική Συρία όπου η παρουσία της μέχρι σήμερα συμβολίζει τη συμμαχία της Ουάσινγκτον με το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ PYD-YPG.

Την ώρα που υλοποιείται η απεμπλοκή των ΗΠΑ από την ευρύτερη Μέση Ανατολή, κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες για τον Διεθνή Ελεγχο του Πυρηνικού Προγράμματος του Ιράν, με τη βεβαιότητα ότι μετά την επιστροφή της Ουάσινγκτον στη Συμφωνία του 2015 θα δρομολογηθεί η συνολική εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Τεχεράνη.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι συνομιλίες της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν που αναζητούν περιφερειακή συγκατοίκηση, με την προσδοκώμενη σταθεροποίηση να προεξοφλείται ότι θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην Υεμένη και στη Συρία.

Το 2003, τις παραμονές της εισβολής των ΗΠΑ του Μπους υιού στο Ιράκ, οι θεωρητικοί των Νεοσυντηρητικών ήθελαν την ανατροπή του Σαντάμ σαν το πρώτο βήμα προς την επαναχάραξη του περιφερειακού χάρτη, με φιλόδοξο στόχο τη διαμόρφωση στη σκιά μιας συνολικής παγκόσμιας Pax Americana μιας Νέας Μέσης Ανατολής.

Δύο δεκαετίες σχεδόν μετά, η Νέα Μέση Ανατολή που αρχίζει να προβάλλει μοιάζει σαν η απόλυτη αντίστιξη των προσδοκιών, ή καλύτερα των φαντασιώσεων των Νεοσυντηρητικών.

Η Νέα Μέση Ανατολή δεν έχει πλέον πρωτεύουσα θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ουάσινγκτον και δεν μπορεί να χειραγωγηθεί ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τα υπόλοιπα κέντρα ισχύος του πλανήτη, παλαιά και νέα.

Η Νέα Μέση Ανατολή και Νοτιοδυτική Ασία που αρχίζει να διαφαίνεται πίσω από τον κουρνιαχτό που καλύπτει το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ένα πεδίο όπου η περιφερειακή σταθερότητα είναι ένα μακροπρόθεσμο ζητούμενο το οποίο θα διαμορφωθεί μέσα από παλινδρομήσεις ανάμεσα σε εντάσεις και περιόδους ύφεσης μεταξύ των κρατών της περιοχής.

Με άλλα λόγια, κλείνει μια περίοδος δύο και πλέον αιώνων, από την εκστρατεία του Βοναπάρτη στην Αίγυπτο το 1798, που οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή είχαν σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες δυνάμεων στην Ευρώπη.

Το φιάσκο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είναι πολύ πιο βαρύ από το άδοξο τέλος της εισβολής της Βρετανίας και της Γαλλίας τον Νοέμβριο του 1956.

Τότε έκλεισε το κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ηγεμονίας στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ να διαγκωνίζονται για την κατοχύρωση ερεισμάτων και συμμαχιών.

Σήμερα, η Μέση Ανατολή και η Νοτιοδυτική Ασία μάς εκπέμπουν το μήνυμα ότι έχει ήδη αναδυθεί το πρώτο μετα-αμερικανικό περιφερειακό γεωπολιτικό τοπίο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την Καμπούλ στην Ταϊβάν
Θα πυροδοτήσει το πρωτοφανές φιάσκο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν εντάσεις στον Ειρηνικό από στη Νότια Σινική Θάλασσα και την Ταϊβάν μέχρι την Κορεατική Χερσόνησο;
Από την Καμπούλ στην Ταϊβάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καμπούλ όπως Σουέζ και Ντιεν Μπιεν Φου
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπoύλ θα σκιάζουν την προσπάθεια των ΗΠΑ να συγκροτήσουν αντικινεζική συμμαχία στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό.
Καμπούλ όπως Σουέζ και Ντιεν Μπιεν Φου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αφγανικό σταυρόλεξο
Ουδείς αμφιβάλλει ότι το σχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ-Ταλιμπάν, που προβλέπει την άμεση αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών και το κλείσιμο πέντε βάσεων σε...
Αφγανικό σταυρόλεξο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια πολύ κλειστή λέσχη
Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν ο κοινός παρονομαστής ζωτικών συμφερόντων που οδήγησε τους Πέντε στην κοινή δήλωση επεκτείνεται και πέραν των πυρηνικών.
Μια πολύ κλειστή λέσχη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στον Ελεύθερο Κόσμο;
Η Παγκόσμια Τηλεδιάσκεψη για τη Δημοκρατία επιχειρεί να δώσει ιδεολογικό-αξιακό περιτύλιγμα κατά κύριο λόγο στη στρατηγική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα και δευτερευόντως με τη Ρωσία.
Επιστροφή στον Ελεύθερο Κόσμο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διμέτωπος Ψυχρός Πόλεμος;
Σε σκοτσέζικο ντους μοιάζουν να εξελίσσονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία καθώς υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο κορυφής και ταυτόχρονα από την Ουκρανία μέχρι την Ταϊβάν...
Διμέτωπος Ψυχρός Πόλεμος;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας