• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.8°C
  0 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 21.0°C
  0 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 21.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 21.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 16.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.1°C / 27.8°C
  1 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 25.7°C
  0 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 25.0°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 21.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινωνική επανεκκίνηση

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Καλούμαστε να επιλέξουμε αν θα κατευθυνθούμε συντηρητικά ή προοδευτικά. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της πρόσκαιρης μη επιλογής∙ αυτή της αδράνειας - που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε ήττα.

Η πανδημία έφερε κόπωση. Ενα μούδιασμα, προϊόν της αμηχανίας που προξενούν οι δυσοίωνες μεταβολές που συντελούνται ταχύτατα, κυριάρχησε. Βιώθηκε ως μοιρολατρική σχεδόν υποταγή στις έξωθεν συνθήκες που μας υπερβαίνουν. Ενώπιον του αγαθού της ζωής που προτάσσεται, όλα τοποθετήθηκαν σε δεύτερη μοίρα. Ενώπιον του διακυβεύματος της ασφάλειας, τηρήσαμε στάση αναμονής απέναντι σε πρωτοφανείς περιορισμούς, που φυσιολογικά θα ήταν αδιανόητοι. Οι όποιες αντιδράσεις που σε συνθήκες ομαλότητας θα εκφράζονταν κάμφθηκαν, η διεκδίκηση των κεκτημένων υπονομεύθηκε, η πρόοδος ανακόπηκε. Επικράτησε ο φόβος. Ο φόβος -αν και εύλογος- που γεννάται σε συνθήκες προτετελεσμένων γεγονότων που μας απειλούν ορατά στο παρόν είναι καθηλωτικός. Ο φόβος προάγει την ιδιώτευση. Μας στέλνει στο «καβούκι» μας. Ο φόβος οδηγεί στη συντηρητικοποίηση.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικές μέθοδοι κοινωνικής «διαπαιδαγώγησης» εναλλάσσουν την επιβολή με τη δήθεν «επιβράβευση», τον εξαναγκασμό με ανταλλάγματα και «δώρα». Η πολιτεία πότε σε ρόλο τιμωρού, πότε σε ρόλο καλού νονού, απευθύνεται στην κοινωνία ως πάτρονας, αντιμετωπίζοντάς την άνισα, εκλαμβάνοντάς την εκ προοιμίου ως χαμηλότερης πνευματικής στάθμης. Η παντελής απουσία πρόθεσης να προαγάγει τον κοινωνικό διάλογο αποτελεί σαφή στροφή στη συντηρητικοποίηση.

Παράλληλα, η ατμόσφαιρα πόλωσης και οι νέες μορφές διχασμού που προκύπτουν ευνοούν τις φωνές του πολιτικού ανορθολογισμού και των θιασωτών του λαϊκισμού. Κυρίως όμως διαμορφώνουν πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω συντηρητικοποίηση τμήματος της κοινωνίας και ταύτιση με τις πιο ακραίες φωνές.

Παρά ταύτα, η κρίση της πανδημίας δημιούργησε μια δυναμική που μας έδειξε έναν άλλο δρόμο, που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Συνοδεύτηκε από μια τάση ατομικής και συλλογικής ενδοσκόπησης που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελεί εφαλτήριο προόδου. Η ιδιόμορφη συνθήκη αναδιάταξε τις προτεραιότητές μας, μας απογύμνωσε -έστω και προσωρινά- από ορισμένα παρηκμασμένα σύμβολα lifestyle και νοηματοδότησε εκ νέου την επικοινωνία. Σε ένα κλίμα άρρητης αλληλεγγύης που ξυπνά το κοινό βίωμα, οι ανθρώπινες σχέσεις αναθερμάνθηκαν. Καθώς ο Αλλος δεν ήταν πια αυτονόητος, η απόσταση μας έφερε πιο κοντά. Σε μια εποχή ακατάσχετης φλυαρίας και λιγότερης ουσίας, ο λόγος απέκτησε πάλι, έπειτα από καιρό, περισσότερη αξία από το σκηνικό. Δεν προϋπέθετε πια ένα επιτηδευμένο πλαίσιο. Αναδείχθηκε εκ νέου η αξία των δημόσιων αγαθών. Η αξία του δημόσιου χώρου. Αναζητήσαμε την ομορφιά σε πράγματα που πριν προσπερνούσαμε ως αόρατα, στις μικρές γωνιές της πόλης. Η αξία των δημόσιων υπηρεσιών -ειδικά της Δημόσιας Υγείας- ως πλέγματος προστασίας και ως στοιχείου του κοινωνικού μοντέλου βρέθηκε στο επίκεντρο. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν παρακαταθήκη διαμόρφωσης της προοδευτικής πρότασης της επόμενης μέρας.

Η πρόταση της επόμενης μέρας πρέπει να απαντά σε ένα αίτημα, παράγωγο της κοινωνικής αυτοσυντήρησης, που, αν και δεν έχει εκφραστεί ακόμη ηχηρά, αναδύεται στο παρασκήνιο της κοινωνικής ζωής. Τη στιγμή λοιπόν που ζητούμενο είναι να μην παγιωθεί ο φόβος ως μονιμότητα και ενώ καλούμαστε να επιλέξουμε κατεύθυνση, κρίσιμο είναι την περίοδο της στασιμότητας να μη διαδεχθεί ο στείρος θυμός, που θα κάνει το αφήγημα της συντήρησης να μοιάζει ως η «έλλογη» πρόταση. Εχοντας διανύσει πρόσφατα μια παρατεταμένη περίοδο θυμού, η όξυνση της δυσαρέσκειας δεν μπορεί να είναι η κύρια στρατηγική επιλογή. Κοινώς, βρισκόμαστε σε φάση που δεν χρειάζονται δράματα, αλλά οράματα. Στοίχημα είναι ο φόβος να μετουσιωθεί σε ελπίδα.

Σήμερα, που μπαίνουν περισσότερο από ποτέ προσκόμματα, χρειάζεται η πολιτική έκφραση που θα θέσει με πλειοψηφική προοπτική εκ νέου την κοινωνία σε κίνηση, ιδεολογικά, πρακτικά, εξελικτικά. Η κίνηση είναι προαπαιτούμενο της προόδου, η πρόοδος ενσωματώνει την κίνηση. Η κίνηση συμβολίζει τα όνειρα, τον αγώνα για την εκπλήρωσή τους, τη βούληση, τη δράση, την αλλαγή, τη ζωή. Ζητούμενο της επόμενης φάσης δεν είναι μόνο να μείνει η κοινωνία όρθια, αλλά η δυναμική μεταβολή της. Συνεπώς, η προοδευτική πρόταση πρέπει να εστιάζει στην κοινωνική επανεκκίνηση, να στρέφεται στην κοινωνική ώθηση και ενδυνάμωση. Και σε μια εποχή όπου οι λέξεις έχουν κουράσει, χρειάζεται να κωδικοποιηθεί ως μήνυμα με σύγχρονο τρόπο, ώστε να γίνεται ευθέως αντιληπτή και να εμπνεύσει.

 * διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική ελευθερώνει
Οι αργοπορημένες, ανεπαρκείς ρυθμίσεις όσον αφορά τη διανομή βασικών υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, μέσα μεταφοράς) υπογραμμίζουν και εντείνουν τις ανισότητες, ενώ η υπονόμευση της ποιότητας του δημοσίου έναντι...
Η πολιτική ελευθερώνει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτονόητα, ευνόητα και ανόητα περί «καθολικής ασφάλειας»
Το αίσθημα «Επίκτητης Αβοηθησίας», σύμφωνα με την ομώνυμη θεωρία, εκτός από προκαταθλιπτική κατάσταση προερχόμενη από την αίσθηση πως «αυτό που ξέρω πως λειτουργεί δεν λειτουργεί πια», συνιστά ακραία συνθήκη...
Αυτονόητα, ευνόητα και ανόητα περί «καθολικής ασφάλειας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκθετική αύξηση διαρκείας πρέπει να έχει μονάχα η υπευθυνότητα
Αν τη δούμε αυτήν την πολύ επικίνδυνη κατάσταση ως ένα ισχυρό και απαιτητικό τεστ, αν ο καθένας κάνει αυτό που πρέπει με υπομονή (και ίσως και με «ατσάλινα» νεύρα), έχουμε αρκετές πιθανότητες να αντέξουμε. 
Εκθετική αύξηση διαρκείας πρέπει να έχει μονάχα η υπευθυνότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς λύνονται τα παγκόσμια προβλήματα;
Σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε προσφάτως («Τα Νέα», 21 και 22 Αυγούστου 2021) με τον τίτλο «Πανδημίες και εξοπλισμοί» ο Νίκος Μουζέλης διατυπώνει μια ρηξικέλευθη πρόταση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί...
Πώς λύνονται τα παγκόσμια προβλήματα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όσοι μεροληπτούν ασύστολα, ας προετοιμάζονται για τις αντιδράσεις των θιγμένων
Όταν η πολιτική συζήτηση θυμίζει καβγά γυμνασιακού επιπέδου, υπάρχει θέμα. Και τότε είναι που αποκαλύπτονται οι ουσιαστικές μεθοδολογίες του καθενός...
Όσοι μεροληπτούν ασύστολα, ας προετοιμάζονται για τις αντιδράσεις των θιγμένων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι δεν πήγε καλά, πρέπει να ξαναρχίσουμε
Ενώ η χώρα καίγεται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, και το «επιτελικό» κράτος έφτασε στην κατάρρευσή του, αποκαλύπτεται η μεγάλη σύγχυση στην οποία βρίσκεται το πολιτικό σύστημα.
Κάτι δεν πήγε καλά, πρέπει να ξαναρχίσουμε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας