• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.3°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 17.0°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 8.9°C / 12.2°C
  0 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 13.2°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.5°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  79%
EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «Επίτιμοι»

 • A-
 • A+

Ο λόγος για τους θεσμούς και πάλι. Λόγος συχνός, αλλά και φλύαρος πολλές φορές στην τρέχουσα νεοελληνική πραγματικότητα, με ευδιάκριτη σκοπιμότητα και διαφανή κίνητρα, επιλεκτικός και αντιφατικός, κατά την προσέγγιση των ζητημάτων, ενίοτε.

Αφορμή και ερέθισμα η νομοθετική μεταβολή που επήλθε ως προς τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και η θεσμοθετηθείσα δυνατότητα να επιλέγεται για τη θέση αυτή και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «επί τιμή», με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, μετά πρόταση του τελευταίου και γνώμη της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό αυτής, για την καταλληλότητα του προτεινομένου προσώπου.

Με δεδομένο ότι, πέραν του ανθρώπινου λόγου που μπορεί όχι μόνο να εκφράζει τα πράγματα αλλά και να τα υποκαθιστά όταν ελλείπουν, υπάρχει πάντα και η ζώσα πραγματικότητα, απέριττη, αψιμυθίωτη και, πλειστάκις, αποκαλυπτική ανομολόγητων προθέσεων και σκοπιμοτήτων, οσάκις και εφ’ όσον βεβαίως αυτές συντρέχουν, από τις αντιδράσεις που αρχήθεν και προ της ψήφισης της σχετικής νομοθετικής τροπολογίας εκδηλώθηκαν και τις επ’ αυτών διευκρινίσεις που εδόθησαν, θα εστιάσουμε στις προερχόμενες από τη δικαστική πλευρά και μόνον.

Κατ’ αρχάς, συνιστά κοινόν τόπο και αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι οι αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Ακυρωτικού, εν ενεργεία και επίτιμοι, τυγχάνουν πρόσωπα άκρως εξειδικευμένης και ιδιάζουσας νομικής «τεχνογνωσίας», με συσσωρευμένη μακρά και πλουσιότατη επιστημονική πείρα, απολύτως αναγκαία και πολύτιμη για τις επιδιώξεις και τους στόχους της Αρχής για την οποίαν πρόκειται και όχι μόνον, λόγον για τον οποίον και επιλέγονται για τη συγκεκριμένη, αλλά και άλλες, αντίστοιχες των εξειδικευμένων προσόντων τους, θέσεις.

Σίγουρα και στον βαθμό ενδεχομένης ουσιαστικής βασιμότητας των αιτιάσεων κατά της επιλογής «επιτίμου», το τιθέμενο ως συναπτόμενο με «την ουσία και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» ζήτημα, δεν γεννάται και δεν προκύπτει από και διά της επιλογής, αλλά δι’ αυτής μόνον και εν δυνάμει ενδεχομένως αναδεικνύεται, ως προϋφιστάμενο.

Υπό την αυτήν εκδοχή ενδεχομένης ουσιαστικής βασιμότητας των ιδίων αιτιάσεων, αν δεν σταθούμε στον τύπο και δεν περιοριστούμε σε επιδερμική απλώς προσέγγιση του θέματος, δεν πλήττει η επιλογή του «επιτίμου» αφ’ εαυτής «την ουσία και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», αλλά επειδή αυτή (επιλογή) συνιστά, υποτίθεται, την εύλογη συνέχεια στην αλυσίδα μιας μακράς σειράς πράξεων υποτιθεμένης «ευνοίας» και εικαζομένων «αντιπαροχών», με χρονικό ορίζοντα καταλαμβάνοντα αναποφεύκτως και τον υπηρεσιακό βίο του «επιτίμου» που, εκάστοτε, επιλέγεται.

Συνεπώς, το πρόβλημα που για πολλοστή φορά ανακύπτει στον δημόσιο λόγο, εάν όντως υφίσταται, ευρίσκεται, από ουσιαστική άποψη, εντός των τειχών και όχι στην εκτός αυτών «επιτιμία».

Εκείθεν, σε περίπτωση κατάφασής του, εκκινεί, με τους αναγκαίους και αυτονοήτους κάθε φορά αμφίδρομους «διαύλους» και αμφίδετους «αγωγούς», που ευτυχώς και σε κάθε περίπτωση αφορούν τους ενδεχομένως ενταγμένους σε αυτούς και μόνον, χωρίς να χαρακτηρίζουν και σκιάζουν τη Δικαιοσύνη ως σύνολο, ούτε συλλήβδην τους λειτουργούς της, εν ενεργεία και επιτίμους.

Καθ’ όσον, εξάλλου, αφορά τις δημιουργούμενες εντυπώσεις από την επιλογή «επιτίμου» και το «φαίνεσθαι», ας μη διαλανθάνει της προσοχής μας ότι η Πολιτεία και οι Λειτουργοί της, ως θεσμικό σύνολο, γνωρίζουν άριστα την πραγματικότητα, αλλά και η κοινωνία, αν μη τι άλλο και ανεξαρτήτως ρυθμίσεων, ορθώς την αφουγκράζεται, τη διαισθάνεται, την εισπράττει και πάνω απ’ όλα τη βιώνει.

* αντεισαγγελέας Α.Π. ε.τ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρίση στη Δικαιοσύνη
Και οι κρίνοντες κρίνονται και πρέπει να κρίνονται, ώστε να λειτουργεί κατά το δυνατό εύρυθμα η πάντα κινδυνεύουσα Δημοκρατία μας και η πάντα βαλλόμενη Δικαιοσύνη.
Κρίση στη Δικαιοσύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κράτος δικαίου
Ο δικαστής είναι για την κοινή συνείδηση, και πρέπει να είναι, περισσότερο από έναν οιονδήποτε δημόσιο λειτουργό. Αποτελεί μια ενσάρκωση του νομικού δέοντος που είναι -για να μεταχειριστώ μια οιονεί υπερβολική...
Κράτος δικαίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απονομή... δικαιοσύνης
Στην αδράνεια της Δικαιοσύνης οι πολιτικοί κάθε φορά που ανακύπτει έστω κάποια έρευνα ή απόπειρα ελέγχου των πεπραγμένων τους κάνουν πλάκα, διότι προφανώς γνωρίζουν ότι κανένας δεν θα ελέγξει τα λεγόμενα και...
Απονομή... δικαιοσύνης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι μία καλή ευκαιρία να διευκολυνθεί το μέλλον των ανθρώπων
Η Τέχνη, ναι μεν καταγράφει με τη δική της ιδιαίτερη ματιά όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή, αλλά αν μπορεί να συμβάλλει στο να περιοριστούν τα φθαρτικά γιατί να μην το κάνει;
Είναι μία καλή ευκαιρία να διευκολυνθεί το μέλλον των ανθρώπων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας