• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 33.1°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 31.2°C
  0 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.0°C / 34.8°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.0°C
  2 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 30.8°C
  1 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 27.2°C / 31.4°C
  2 BF
  17%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 34.0°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.1°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 29.9°C
  1 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 30.8°C
  2 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.5°C / 33.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 30.1°C
  1 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.6°C / 33.3°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 34.2°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  22%
EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή διαμαρτυρίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη και Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού,

Δεν τρέφω ελπίδες ότι μετά την ανάγνωση αυτής της επιστολής θα λάβουμε από εσάς τις πολυπόθητες απαντήσεις, αισθάνομαι, ωστόσο, ότι οφείλω τη δημοσιοποίησή της στη μνήμη της μητέρας μας, που σήμερα θα «έκλεινε» τα 87 της χρόνια. Κι όχι, δεν είχαμε αυταπάτες ότι με τα σοβαρότατα προβλήματα της υγείας της θα μπορούσε να ζήσει για ακόμα πολλά χρόνια – ειδικά από τη στιγμή που, τις τελευταίες της μέρες, βρέθηκε αντιμέτωπη και με τον κορονοϊό. Είχαμε όμως την πεποίθηση ότι θα «έφευγε» με τις τιμές που της άξιζαν, όπως αξίζουν σε κάθε οντότητα που «φεύγει» από αυτήν τη ζωή.

Πριν από τα ερωτήματα που μας «καίνε», θα ξεκινήσω με όσα διαβάσαμε τουλάχιστον 10 φορές η αδερφή μου κι εγώ στον επίσημο ιστότοπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας:

● Δε συστήνεται απολύμανση του νεκρού σώματος προ της μεταφοράς στον νεκροθάλαμο/νεκροτομείο, ούτε σε καμία άλλη περίπτωση.
● Η τοποθέτηση του νεκρού σώματος σε ανθεκτικό, αδιάβροχο, πλαστικό σάκο με φερμουάρ, γενικά δεν προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
● Διατήρηση του νεκρού σώματος σε ψυγείο σε θερμοκρασία το μέγιστο έως 4ºC.
● Οι θανόντες με λοίμωξη Covid-19 κηδεύονται σύμφωνα με το εθιμοτυπικό.
● Το προσωπικό του γραφείου τελετών που θα φροντίσει τον νεκρό (λουτρό, χτένισμα, ντύσιμο...) πρέπει να φορά τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό.
● Η ταρίχευση δεν συνιστάται.
● Ο νεκρός τοποθετείται σε φέρετρο, αφού περιβληθεί με σεντόνι εμποτισμένο με αντισηπτικό διάλυμα. Σχετικά με την τοποθέτηση του νεκρού σε ανθεκτικό, αδιάβροχο σάκο με φερμουάρ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν την κρίνει απαραίτητη, εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι (π.χ. μεγάλη διαρροή σωματικών υγρών).
● Εάν η οικογένεια το επιθυμεί, μπορεί να δει τον νεκρό, χωρίς να τον αγγίξει ή να τον ασπαστεί.

Τι ζήσαμε εμείς; Τι ακριβώς έζησε η μητέρα μας;

Στο νοσοκομείο την έκλεισαν σε έναν σάκο, γυμνή, το γραφείο τελετών την έκλεισε σε έναν επιπλέον σάκο –ακολουθώντας όλοι προηγούμενες κυβερνητικές εγκυκλίους (τελευταία ήταν αυτή της 7ης Μαΐου 2020) και φοβούμενοι τα πολύ υψηλά πρόστιμα που ακόμα ισχύουν– τη μετέφεραν σε «ειδικό» ψυγείο (για 6 ολόκληρες μέρες, μέχρι να βρούμε πού μπορούμε να την κηδέψουμε), το φέρετρο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου με χονδρό πλαστικό (όπως και η εικόνα της Παναγίας, που ήταν πάνω του), καταλήξαμε στο Κοιμητήριο Βύρωνα (επειδή η τοποθεσία ενταφιασμού των νεκρών από κορονοϊό είναι λιγότερο απομακρυσμένη και πιο «ανθρώπινη»), η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στη μικρή, παλιά εκκλησία (γιατί στην «καλή» δεν μπαίνουν τέτοιες περιπτώσεις, με απόφαση του μητροπολίτη), ο παπάς ΔΕΝ μας συλλυπήθηκε ούτε πλησίασε το φέρετρο και, στο τέλος, την παρέλαβαν για να τη θάψουν 4 άντρες ντυμένοι σαν... αστροναύτες!

Και, φυσικά, όλοι την κοίταζαν! Ολοι τη συζητούσαν! Μόνο εμείς δεν μπορέσαμε ούτε να τη δούμε, για μια τελευταία φορά, από μακριά, ούτε να τη χαιρετήσουμε. Ούτε τίποτα... Ούτε, βέβαια, να τη μεταφέρουμε στο χωριό της (αφού τότε, σύμφωνα πάντα με τις παλιές εγκυκλίους, θα απαιτούνταν ταρίχευση που ο ΠΟΥ έχει απαγορεύσει!) κι ούτε καν να της εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο για «τελευταία της κατοικία» (αφού πιθανολογείται ότι οι συγκεκριμένες θέσεις «πιάνονται» για 5-10 χρόνια, άρα πρέπει να είναι στις πιο... αζήτητες).

Εχουμε περάσει πολλά, ως οικογένεια, και ξέρουμε καλά ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία... Διαβάζοντας, όμως, ένα από τα δεκάδες άρθρα που έχουν γραφτεί για τη μακάβρια διαχείριση των νεκρών από κορονοϊό (https://www.cnn.gr/focus/story), δεν μπορώ παρά να σιγουρευτώ πως δεν υπάρχει πλέον κανένας σεβασμός! Η αδιαφορία, η ολιγωρία, η γραφειοκρατία, ο «ωχαδερφισμός» κυριαρχούν παντού, ακόμα κι όταν πρόκειται για την απλή «αντιγραφή» των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εμείς δεν κοιμόμαστε τα βράδια... Και τις εικόνες αυτές αποκλείεται να τις ξεχάσουμε! Εσείς –με πρώτο τον σεβάσμιο μητροπολίτη– κοιμάστε ήσυχα; Ειλικρινά, δεν σας το εύχομαι! Κι αν κάτι μας κάνει σήμερα λίγο να χαμογελάμε, είναι η γνώση ότι η μαμά μας γιορτάζει τα γενέθλιά της με τους «άλλους» πολυαγαπημένους της, κάπου ψηλά, φωτεινά, σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο από τον δικό σας. Κι ας μην μπόρεσαν να της πουν «αντίο» οι δυο κόρες της...


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 05/07/2021.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
Eστω και κατά προσέγγιση, ο δείκτης αντανακλά τις αδυναμίες του ΕΣΥ και ειδικότερα το έλλειμμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την εξασθένηση που προκάλεσαν τα μνημόνια.
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το φαινόμενο του λεπρού»
Η λύση απέναντι στην πανδημία δεν βρίσκεται στον στιγματισμό των ασθενών, αλλά στη μετατόπιση του προβλήματος από τους ασθενείς στους υγιείς.
«Το φαινόμενο του λεπρού»
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ: 42 θάνατοι, 359 οι διασωληνωμένοι
Πτώση κατέγραψαν οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις •Άνοδος στον αριθμό θανάτων • Στο 1,49% ο δείκτης θετικότητας. 
ΕΟΔΥ: 42 θάνατοι, 359 οι διασωληνωμένοι
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ: 37 θάνατοι, οριακή άνοδος σε διασωληνώσεις και εισαγωγές
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.636 θάνατοι • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται πλέον σε 334.
ΕΟΔΥ: 37 θάνατοι, οριακή άνοδος σε διασωληνώσεις και εισαγωγές
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ: Ασταμάτητη η άνοδος σε διασωληνώσεις και νοσηλείες
Συνεχίζεται η περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος Υγείας από τη νόσο Covid-19 που συνεχίζει απρόσκοπτα την εξάπλωσή της στη χώρα, με την παραλλαγή Δέλτα να κυριαρχεί.
ΕΟΔΥ: Ασταμάτητη η άνοδος σε διασωληνώσεις και νοσηλείες
ΥΓΕΙΑ
Μείωση κρουσμάτων και θανάτων - «Βράζουν» Αττική - Κρήτη, «τσίμπησε» κι η Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο είχαμε 2.562 νέα κρούσματα, 7 θανάτους και 124 διασωληνωμένους.
Μείωση κρουσμάτων και θανάτων - «Βράζουν» Αττική - Κρήτη, «τσίμπησε» κι η Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας