• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 9.7°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 9.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 8.7°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  0 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.7°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.8°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 10.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 8.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.5°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  0 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 13.1°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.7°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.2°C / 10.6°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεμογεννήτριες, απόβλητα και τουρισμός

 • A-
 • A+

Μεταξύ τζουρά και δειλινού, τα θέματα βγαίνουν αβίαστα και σκόρπια στον ικαριώτικο αέρα, ψηφίδες που συνθέτουν τη μικρογραφία των τοπικών κοινοτήτων της Ελλάδας.

Τα κατσίκια που τρώνε ανεξέλεγκτα τη βλάστηση γιατί διψάνε υπερβολικά από τη βαμβακόπιτα με την οποία τα ταΐζουν (ζωοτροφή που μάλιστα επιδοτείται), οι υπεραπογραφές κεφαλιών ζώων για επιδοτήσεις, η απροθυμία δημιουργίας υποδομών για αξιοποίηση των ζωικών προϊόντων, όπως τυροκομεία με την αιτιολογία ότι δεν συμφέρουν ή δημιουργία ενός κινητού σφαγείου με προδιαγραφές για εξυπηρέτηση και των γειτονικών νησιών.

Η ιδέα δημιουργίας ενός κτηνοτροφικού συνεταιρισμού φαίνεται ενδιαφέρουσα για κάποιους κτηνοτρόφους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία όχι μόνο ως πάρεργο για τις επιδοτήσεις. Αποτέλεσμα, τα ζώα, χάριν των επιδοτήσεων, να ξεπερνούν τη βοσκοϊκανότητα του νησιού, καταστρέφοντας, εκτός από το βουνό, και αγροτικές περιουσίες, αναβαθμούς και κήπους.

Είναι βέβαιο ότι η πολιτική των επιδοτήσεων θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να είναι συνδυαστική και ενθαρρυντική άλλων δραστηριοτήτων, όταν μάλιστα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η επιδότηση λαδιού σε συνδυασμό με τη συντήρηση των αναβαθμίδων που εμποδίζουν τη διάβρωση και ερημοποίηση, αλλά και η στήριξη των τοπικών παράγωγων προϊόντων με κατάλληλη σήμανση και ποιότητα.

Μήπως η ανακύκλωση και η διαχείριση απορριμμάτων είναι λιγότερο σημαντική; Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες με την τοποθέτηση τεσσάρων ρευμάτων και σύντομα και καφέ κάδου για τα οργανικά, η αλυσίδα της διαδικασίας δεν ολοκληρώνεται, εφόσον

 • α) ποιος θα τα μαζέψει συστηματικά, αφού ο Δήμος δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό και τα μέσα,
 • β) τη λειτουργία μιας ΚοινΣΕπ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) που μπορεί να συνεργάζεται με τον Δήμο δεν τη βλέπουν με καλό μάτι κάποιοι στο νησί, ενώ
 • γ) η μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών που θα συλλεχθούν για να σταλούν με πλοία στις μονάδες ανακύκλωσης της πρωτεύουσας από τους Δήμους είναι ακριβή. Η πρόταση που έχει διατυπωθεί από τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η συλλογή ανακυκλώσιμων να κατευθύνεται σε νέες μονάδες αξιοποίησης σε γειτονικά νησιά ανάλογα με το είδος, π.χ. χαρτί στη Σάμο για παραγωγή συσκευασιών, γυαλί στη Χίο για παραγωγή μπουκαλιών, βιοαποικοδομήσιμα (κλαδέματα, πυρήνας κ.λπ.) στη Λέσβο για ενέργεια, πέλετ, ζωοτροφές, δεν έχει βρει ανταπόκριση.

Το θέμα, όμως, που επί μια δεκαετία έχει φέρει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Ικαρίας -και όχι μόνο- είναι οι 110 ανεμογεννήτριες για εξαγωγή 330 MW για την Αθήνα. Η Ικαρία διαθέτει ήδη 5 ανεμογεννήτριες, με τις οποίες σε συνδυασμό με έναν υβριδικό σταθμό (υδροηλεκτρικό με ανεμογεννήτριες) καλύπτει το 80% περίπου των ενεργειακών της αναγκών, καλύπτοντας ήδη κατά πολύ και τους κλιματικούς στόχους για το 2050.

Το σχέδιο της ΡΑΕ του 2011 για την εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών σε όλη την κορυφογραμμή κατά μήκος της Ικαρίας μοιάζει να έχει παγώσει έπειτα από σθεναρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και να έχει πυροδοτήσει έναν έντονο διάλογο για την αξία της ενεργειακής αυτονομίας στα νησιά του Αιγαίου, σε συνδυασμό με την προστασία της βιοποικιλότητας και του τοπίου, τις παραγωγικές δραστηριότητες, τον τουρισμό.

Από την άλλη, τίθεται η «ηθική» υποχρέωση να παράγουν τα νησιά ρεύμα για τις ανάγκες των μεγάλων αστικών κέντρων και ειδικά της Αθήνας, χωρίς να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας και επικουρικότητας, όπου θα πρέπει να συμβάλουν και νησιά που σήμερα εξαιρούνται, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πόσο ρεύμα θα παράγεται, εφόσον δεν υπάρχουν τοπικά ενεργειακά σχέδια για τις πόλεις, τη γεωργία και άλλες δραστηριότητες, αλλά ούτε και σχέδιο αναθεωρημένης χωροταξίας ΑΠΕ, αφήνοντας έξω από την ενεργειακή πολιτική σημαντικές μορφές ΑΠΕ, όπως η γεωθερμία, η τηλεθέρμανση από τις θερμοπηγές της Ικαρίας, η αξιοποίηση της υδατόπτωσης.

Το παράδειγμα της Ικαρίας, μίας από τις φτωχότερες περιοχές της Ε.Ε., με ανερχόμενο ήπιο τουρισμό και υπαρκτούς κινδύνους διατάραξης των οικολογικών ισορροπιών και της βιοποικιλότητας, αναδεικνύει την ανάγκη οι όποιες λύσεις να γίνονται με τον σωστό σχεδιασμό, υπολογίζοντας τη διατήρηση των ευαίσθητων οικολογικών ισορροπιών και πάντα μέσα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να έχουν τη στήριξή της.

*συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αντίδραση της Εύβοιας στις νέες ανεμογεννήτριες
Η Εύβοια αυτή την περίοδο βρίσκεται σε σύγκρουση με τις εταιρείες που οδηγούν την κούρσα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ειδικά δε μετά την ανακοίνωση ότι οι επενδύσεις...
Η αντίδραση της Εύβοιας στις νέες ανεμογεννήτριες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καθαρή ενέργεια από υβριδικές ΑΠΕ
Η ΔΕΗ ήταν η πρώτη που εγγυήθηκε τη βιωσιμότητα των νησιών. Σήμερα, στις νέες συνθήκες, η ΔΕΗ αποτελεί και πάλι την εγγύηση για την ανάπτυξη της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στα νησιά στο πλαίσιο των νέων...
Καθαρή ενέργεια από υβριδικές ΑΠΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνική συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Πώς μπορούν οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Ο μακροχρόνιος ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας πρέπει να επανεξεταστεί.
Κοινωνική συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανανεώσιμες, ναι! Αλλά όχι έτσι!
Η αποικιοκρατία και η κερδοσκοπία σε βάρος του τοπίου, του ορεινού –πάνω από 800 μ.– και καλλιεργήσιμου εδάφους, με αιολικά και φωτοβολταϊκά μακρο-έργα, ωφελούν μόνο τις μεγάλες εταιρείες.
Ανανεώσιμες, ναι! Αλλά όχι έτσι!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Εύβοια δεν θα στέρξει στην εγκατάσταση άλλων ανεμογεννητριών
Η εικόνα που βλέπει κάποιος ταξιδεύοντας με αεροπλάνο πάνω από την Καρυστία είναι ενδεικτική: συστοιχίες γιγαντιαίων ανεμογεννητριών με μορφή πυραυλικών συστημάτων έχουν φυτρώσει σε όλες τις βουνοκορφές της...
Η Εύβοια δεν θα στέρξει στην εγκατάσταση άλλων ανεμογεννητριών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας