Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι ισχυροί εταίροι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επέλεξαν να μη χαλάσουν την ωραία ατμόσφαιρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες και σε επίπεδο ρητορικής προσυπέγραψαν την πολιτική συνολικής ανάσχεσης της Κίνας που προωθεί ο Μπάιντεν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως πρώτη προτεραιότητα.
Ετη φωτός μοιάζει να μας χωρίζουν από το ορόσημο έναρξης του Ψυχρού Πολέμου ΗΠΑ-ΕΣΣΔ, το 1947.
Τότε, η συστράτευση με την Ουάσινγκτον είχε ως πριμ τη συμμετοχή στο Σχέδιο Μάρσαλ ενώ η καθημαγμένη από τις πολεμικές καταστροφές Μόσχα δεν είχε δυνατότητα παροχής ανάλογης βοήθειας.
Τότε, το Σχέδιο Μάρσαλ τερμάτισε τη συμμετοχή στις κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας των Κ.Κ., ενώ στην Τσεχοσλοβακία εγκαθιδρύθηκε μονοκομματική εξουσία σοβιετικού τύπου.
Σήμερα, με την πορεία της πανδημίας ακόμη μη προβλέψιμη και με το κόστος της ανάκαμψης να προβάλλει ως δυσθεώρητο, οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να συμπαραταχθούν σε μια σκληρή πολιτική ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με την Κίνα.
Με άλλα λόγια, χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία καλούνται να οριοθετήσουν τη διείσδυσή τους στην αγορά της Κίνας αλλά και να αποθαρρύνουν τα σχέδια για ταχύτερες και ασφαλέστερες υποδομές μεταφορών που είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών με το Πεκίνο.
Ετσι, η ρεαλπολιτίκ Μπάιντεν απέναντι στον αγωγό Nord Stream 2 δεν προλαβαίνει να διαμορφώσει μια επανεκκίνηση των σχέσεων του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον καθώς η οριοθέτηση των γερμανικών εξαγωγών στην Κίνα ακυρώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μεταψυχροπολεμική στρατηγική ευελιξία της Γερμανίας.
Αν η Κίνα πάψει να είναι η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάκαμψης και ανάπτυξης, τότε η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και όχι μόνον θα βρεθούν πλήρως εξαρτημένες από την πρόσβασή τους στην αμερικανική αγορά.
Ετσι, η πομπώδης ρητορική του τύπου «Η Αμερική επέστρεψε» είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, να επιταχύνει δηλαδή την εξέλιξη την οποία υποτίθεται ότι αποσκοπεί να επιβραδύνει και πολύ περισσότερο να ματαιώσει.
Η συσπείρωση έναντι της Κίνας μπορεί να επιταχύνει την ήδη ορατή ανάδυση ενός πολυκεντρικού - πολυπολικού μετα-αμερικανικού κόσμου…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας