• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.0°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.3°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 20.0°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 16.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.8°C
  5 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.2°C
  0 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.2°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπάρτιον το βουρλοειδές

 • A-
 • A+

Η επιστημονική ορολογία περιβάλλει συχνά τις λέξεις μ’ έναν μανδύα που τις αποξενώνει από την καθημερινότητά τους. Τους προσδίδει εγκυρότητα, υποτίθεται, και τις καθιστά σεβαστικές. Τις αποκαθαίρει από ενδεχόμενη μιαρότητα αλλά και τις ανυψώνει από τη γείωση με αισθήσεις και χρήσεις βιωμένες. Σε τελική ανάλυση, η επιστημονική λέξη μπορεί να δημιουργήσει έναν φαντασιακά διαφορετικό κόσμο, που υπάρχει μόνο εντός του λεκτικού φλοιού.

Στην περίπτωση όμως του θάμνου, σπάρτιου του βουρλοειδούς, η επιστήμη κινείται κοντά στην καθημερινή ονομασία σπάρτο ή σπάρτος, με την οποία είναι γνωστός ο θάμνος. Ισως η δεύτερη λέξη (βουρλοειδές) επιτρέπει στη λέξη να ενταχθεί σ’ ένα ευρύτερο γένος, το βούρλο, το οποίο έχει γίνει το σύμβολο ανθρώπινων ιδιοτήτων. Κουβαλάει την τάση του ανθρώπινου πολιτισμού να παρερμηνεύει τον κόσμο των φυτών. Ή να επιλέγει ένα μέρος της συμπεριφοράς του θάμνου.

Το βούρλο είναι ένα ταπεινό φυτό που περνάει απαρατήρητο. Είναι υδροχαρές, φυτρώνει εκεί που βρίσκεται νερό. Σε όχθες και δίπλα σε στάσιμα νερό. Οι άνθρωποι υποτιμούν τη αξία του, δεν έχει τη χάρη άλλων θάμνων. Βέργες όρθιες που δεν προσελκύουν την προσοχή. Ακόμη κι όταν αξιοποιούνται για να δώσουν ζωή σε νέα είδη, όπως είναι οι ψάθες, τα καλάθια και τα σκοινιά.

Για τον ανθρώπινο πολιτισμό το βούρλο ταυτίστηκε με την κουταμάρα. Είναι ένα ασήμαντο είδος, που δεν χρειάζεται φροντίδα. Που δεν εντυπωσιάζει και δεν γεννά έντονα αισθήματα, η παρουσία του γίνεται αισθητή μόνο όταν χρειαστεί να κοπεί για να χρησιμοποιηθεί.

Το ίδιο γίνεται και με το σπάρτο. Ολο τον χρόνο είναι ένα άχρωμο, αδιάφορο φυτό. Μακριοί λεπτοί και μυτεροί βλαστοί, που παρασύρονται από το πρώτο φύσημα του αγέρα. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το βούρλο. Με μια διαφορά. Μοιάζει με τον μαγεμένο βάτραχο, που απεκδύεται το βράδυ τον επενδύτη, παίρνοντας τη μορφή ενός πανέμορφου νέου.

Το ίδιο γίνεται και με τον σπάρτο. Ολο τον χειμώνα βρίσκεται στο περιθώριο του κόσμου. Ζει για την άνοιξη, τότε που μεταμορφώνεται. Αποκτά κίτρινους ανθούς. Από τα τέλη Απριλίου, ο τόπος ομορφαίνει. Αποκτά κίτρινη ταξιανθία που δίνει χρώμα στην περιοχή. Ο άχρωμος σπάρτος ανοίγει την ψυχή του κι αφήνει να διαχυθεί η μυρουδιά του.

Η εποχή μας δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ομορφιά που χρειάζεται υπομονή, για να σου φανερωθεί. Η ταπεινότητα και η λιτότητα ταυτίζονται με την παρέκκλιση από τον αισθητικό και κοινωνικό κανόνα. Η φράση «είσαι βούρλο» γίνεται απαξιωτικός χαρακτηρισμός και στιγματισμός, διαμορφώνει στερεότυπα. Η ανάγκη για εντυπωσιασμό εξελίσσεται σε εμμονή. Η εικόνα είναι το απόλυτο κριτήριο, όσοι/ες δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτήν εξωθούνται στο περιθώριο. Το βούρλο κάθε χρόνο μάς υπενθυμίζει την αλήθεια του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοπίο ζωγραφισμένο με τσάι
Ο πωλητής των βοτάνων με βλέπει να κοιτώ προβληματισμένη το καλάθι. «Δεν ξέρω τι να πάρω», του λέω. «Από τι πάσχεις;», με ρωτά με ενδιαφέρον. «Αυτή τη στιγμή από τίποτα». «Από τίποτα;». «Από τίποτα». Γελάει,...
Τοπίο ζωγραφισμένο με τσάι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κορίτσι με τους βασιλικούς
Το κορίτσι με τους βασιλικούς σπρώχνει κάθε Τρίτη μια σιδερένια τετράγωνη πλατφόρμα γεμάτη γλάστρες. Η μισή είναι γεμάτη φουντωτούς βασιλικούς, κι έτσι όπως εκείνη στέκεται ακριβώς πίσω τους, το βαρύ καρότσι...
Το κορίτσι με τους βασιλικούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Γεωεπίπεδη» mentalité
Χρησιμοποιούμε τον ξενόγλωσσο όρο «mentalité» ως συνοψίζοντα όρο για τις διάφορες συστατικές σημασίες της έννοιας αυτής που είναι η νοοτροπία, η διανόηση, η κοινή λογική (sens commun), ενίοτε ακόμη και η ίδια...
«Γεωεπίπεδη» mentalité
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Γαϊδούρια»
Χάνονται τα συμπαθή ζώα, τα ταυτισμένα με τον πολιτισμό της υπαίθρου. Κάποια απ’ αυτά έχουν υπαχθεί στις τουριστικές υπηρεσίες. Ομως δεν έχουν χαθεί οι μεταφορές που αποδίδουν ιδιότητες στους ανθρώπους.
«Γαϊδούρια»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδιώτευση
Η ιδιώτευση βρίσκεται σε διάσταση με τη διαρκή αναζήτηση της συλλογικότητας. Μεταφέρει η λέξη την ανάγκη για εστίαση στο άτομο και την απομάκρυνση από διεκδικήσεις όπου το άτομο γίνεται μέρος του «εμείς».
Ιδιώτευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κουρκούτι
Το κουρκούτι είναι μια διατροφική πρόταση, πρωτίστως για πρωινό. Και όχι μόνο. Ηταν η τροφή, κατά κανόνα, των φτωχών στρωμάτων. Μια απλή συνταγή, που εντάσσεται στην τακτική της οικιακής οικονομίας των...
Κουρκούτι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας