• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.2°C / 20.1°C
  1 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 15.2°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 10.1°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 18.5°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.7°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.6°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.5°C / 13.9°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 11.8°C / 17.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 20.3°C
  1 BF
  85%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.1°C / 15.5°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 16.0°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπάρτιον το βουρλοειδές

 • A-
 • A+

Η επιστημονική ορολογία περιβάλλει συχνά τις λέξεις μ’ έναν μανδύα που τις αποξενώνει από την καθημερινότητά τους. Τους προσδίδει εγκυρότητα, υποτίθεται, και τις καθιστά σεβαστικές. Τις αποκαθαίρει από ενδεχόμενη μιαρότητα αλλά και τις ανυψώνει από τη γείωση με αισθήσεις και χρήσεις βιωμένες. Σε τελική ανάλυση, η επιστημονική λέξη μπορεί να δημιουργήσει έναν φαντασιακά διαφορετικό κόσμο, που υπάρχει μόνο εντός του λεκτικού φλοιού.

Στην περίπτωση όμως του θάμνου, σπάρτιου του βουρλοειδούς, η επιστήμη κινείται κοντά στην καθημερινή ονομασία σπάρτο ή σπάρτος, με την οποία είναι γνωστός ο θάμνος. Ισως η δεύτερη λέξη (βουρλοειδές) επιτρέπει στη λέξη να ενταχθεί σ’ ένα ευρύτερο γένος, το βούρλο, το οποίο έχει γίνει το σύμβολο ανθρώπινων ιδιοτήτων. Κουβαλάει την τάση του ανθρώπινου πολιτισμού να παρερμηνεύει τον κόσμο των φυτών. Ή να επιλέγει ένα μέρος της συμπεριφοράς του θάμνου.

Το βούρλο είναι ένα ταπεινό φυτό που περνάει απαρατήρητο. Είναι υδροχαρές, φυτρώνει εκεί που βρίσκεται νερό. Σε όχθες και δίπλα σε στάσιμα νερό. Οι άνθρωποι υποτιμούν τη αξία του, δεν έχει τη χάρη άλλων θάμνων. Βέργες όρθιες που δεν προσελκύουν την προσοχή. Ακόμη κι όταν αξιοποιούνται για να δώσουν ζωή σε νέα είδη, όπως είναι οι ψάθες, τα καλάθια και τα σκοινιά.

Για τον ανθρώπινο πολιτισμό το βούρλο ταυτίστηκε με την κουταμάρα. Είναι ένα ασήμαντο είδος, που δεν χρειάζεται φροντίδα. Που δεν εντυπωσιάζει και δεν γεννά έντονα αισθήματα, η παρουσία του γίνεται αισθητή μόνο όταν χρειαστεί να κοπεί για να χρησιμοποιηθεί.

Το ίδιο γίνεται και με το σπάρτο. Ολο τον χρόνο είναι ένα άχρωμο, αδιάφορο φυτό. Μακριοί λεπτοί και μυτεροί βλαστοί, που παρασύρονται από το πρώτο φύσημα του αγέρα. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το βούρλο. Με μια διαφορά. Μοιάζει με τον μαγεμένο βάτραχο, που απεκδύεται το βράδυ τον επενδύτη, παίρνοντας τη μορφή ενός πανέμορφου νέου.

Το ίδιο γίνεται και με τον σπάρτο. Ολο τον χειμώνα βρίσκεται στο περιθώριο του κόσμου. Ζει για την άνοιξη, τότε που μεταμορφώνεται. Αποκτά κίτρινους ανθούς. Από τα τέλη Απριλίου, ο τόπος ομορφαίνει. Αποκτά κίτρινη ταξιανθία που δίνει χρώμα στην περιοχή. Ο άχρωμος σπάρτος ανοίγει την ψυχή του κι αφήνει να διαχυθεί η μυρουδιά του.

Η εποχή μας δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ομορφιά που χρειάζεται υπομονή, για να σου φανερωθεί. Η ταπεινότητα και η λιτότητα ταυτίζονται με την παρέκκλιση από τον αισθητικό και κοινωνικό κανόνα. Η φράση «είσαι βούρλο» γίνεται απαξιωτικός χαρακτηρισμός και στιγματισμός, διαμορφώνει στερεότυπα. Η ανάγκη για εντυπωσιασμό εξελίσσεται σε εμμονή. Η εικόνα είναι το απόλυτο κριτήριο, όσοι/ες δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτήν εξωθούνται στο περιθώριο. Το βούρλο κάθε χρόνο μάς υπενθυμίζει την αλήθεια του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοπίο ζωγραφισμένο με τσάι
Ο πωλητής των βοτάνων με βλέπει να κοιτώ προβληματισμένη το καλάθι. «Δεν ξέρω τι να πάρω», του λέω. «Από τι πάσχεις;», με ρωτά με ενδιαφέρον. «Αυτή τη στιγμή από τίποτα». «Από τίποτα;». «Από τίποτα». Γελάει,...
Τοπίο ζωγραφισμένο με τσάι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κορίτσι με τους βασιλικούς
Το κορίτσι με τους βασιλικούς σπρώχνει κάθε Τρίτη μια σιδερένια τετράγωνη πλατφόρμα γεμάτη γλάστρες. Η μισή είναι γεμάτη φουντωτούς βασιλικούς, κι έτσι όπως εκείνη στέκεται ακριβώς πίσω τους, το βαρύ καρότσι...
Το κορίτσι με τους βασιλικούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λάι οάμινjι
Η Ομοσπονδία έχει περιοριστεί σε φολκλορική προσέγγιση με τη διοργάνωση των ανταμωμάτων και με επιδερμικές εκδηλώσεις. Επιδεικνύει φοβικά σύνδρομα στη διδασκαλία της βλάχικης γλώσσας ή και στη διοργάνωση ενός...
Λάι οάμινjι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χέρια
Τα χέρια είναι το πιο φλύαρο ανθρώπινο μέλος. Σε αντίθεση με τα μάτια. Ή και το πρόσωπο. Που εκπαιδεύονται στην απόκρυψη. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, λέγεται. Εκπαιδεύεται ο άνθρωπος όμως να τραβάει...
Χέρια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύκλοι
Ζούμε με ψευδαισθήσεις πιστεύοντας πως απαλλαγήκαμε από παραδοσιακές μορφές συμπεριφοράς. Αυτές επιστρέφουν, ενίοτε ως παραμόρφωση με εστίαση σε ανορθολογισμούς αχρείαστους. Αλλοτε, η επιστροφή γίνεται ως...
Κύκλοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η ανάγκη για επιστήμονες του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από ποτέ»
O σχεδιασμός του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να γίνει βάσει των αναγκών της κοινωνίας. Πρέπει να γίνει συστηματική μελέτη και ανάλυση για το ποιες ειδικότητες θα υπάρχει η αναγκαιότητα να...
«Η ανάγκη για επιστήμονες του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από ποτέ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας