• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 36.4°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 32.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 36.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 30.3°C
  3 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  4 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 33.6°C
  3 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.2°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.4°C / 32.8°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 29.5°C / 35.9°C
  4 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.5°C / 30.7°C
  4 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 31.4°C / 36.6°C
  4 BF
  11%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 33.7°C
  3 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  24%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κυνηγός της Επανάστασης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην ανοιξιάτικη καραντίνα ξανάδα την ταινία «Οι κυνηγοί» του Αγγελόπουλου. Ενα κλασικό έργο της κινηματογραφικής τέχνης, στην οποία αποτυπώνεται η μεταπολεμική, πολιτική περιπέτεια της χώρας με το κυνήγι και τη φίμωση κάθε διαφορετικής άποψης. Οι «Κυνηγοί» γίνονται το σύμβολο για να μιλήσει ο σπουδαίος σκηνοθέτης για τα πάθη της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Θα μπορούσε όμως αυτό το μεταφορικό σχήμα να μεταφερθεί και στην κατανόηση της Επανάστασης του 1821. Εμφύλιοι κι εκεί, αλλά και ανηλεές κυνηγητό και εξόντωση όσων θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο σ’ όσους επιθυμούσαν να χειραγωγήσουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Στρατιές ορφανών που ζητιάνευαν στους δρόμους. Χήρες αγωνιστών που πάλευαν να επιβιώσουν. Δάνεια που έχασαν τον δρόμο τους βρίσκοντας θέση σε ιδιωτικές τσέπες. Ενδεια και εξαθλίωση για τους πολλούς, αλλά και προνόμια για κάποιους που ρευστοποίησαν τη συμμετοχή τους στον αγώνα. Πρόκειται για μια κοινότοπη διαπίστωση, μιας και επαναλήφθηκε αρκετές στη διακοσίων ετών ιστορική πορεία του νεοελληνικού κράτους.

Κάθε φορά που υπήρχε μια εθνική περιπέτεια οι πολλοί έβγαιναν καθημαγμένοι. Εξαίρεση αποτέλεσαν μικρές ομάδες που φρόντισαν να πλουτίσουν, κατά κανόνα με τρόπο προκλητικό. Και ήξεραν τον τρόπο να εμβαπτιστούν και να αποκαθαρθούν από το σκιώδες παρελθόν.

Ομως υπάρχει και η άλλη Ιστορία. Των σιωπηλών που δεν χωράνε ούτε στις υποσημειώσεις των εγχειριδίων. Προφανώς είναι αδύνατο να χωρέσουν στις κομψευόμενες τσάντες των εθνικών μας εορτασμών. Εκεί μπορούν να συναντήσουν απλοχωριά, η αμετροέπεια και η αλαζονεία για την ιδιοκτησιακή αντίληψη της Ιστορίας.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν και οι αφανείς. Που δεν νοιάστηκαν για λοφία και αντιγυρίσματα. Απέναντι στους «Κυνηγούς» του Αγγελόπουλου στέκει το ισχνό σαρκίο του κυνηγού της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού, που έγινε καλόγηρος στην Κλεισούρα, στα στενά, ανάμεσα το Αιτωλικό και το Αγρίνιο.

Γιάννης Γούναρης το όνομά του. Από την περιοχή της Κόνιτσας. Κυνηγός και τραγουδιστής στην αυλή του Ομέρ Βρυώνη, του πολιορκητή του Μεσολογγίου. Λογάριαζαν να επιτεθούν ανήμερα των Χριστουγέννων, μια μέρα που η αυτοσυγκέντρωση θα ήταν μειωμένη. Και τότε έρχεται ο από μηχανής θεός. Αποκάλυψε τα σχέδια του Ομέρ Βρυώνη στους πολιορκούμενους.

Στην Ιστορία δεν χωράνε υποθέσεις. Γνωρίζουμε τι συνέβη. Το Μεσολόγγι άντεξε στην επίθεση των πολιορκητών. Μπορούμε να εικάσουμε τι θα γινόταν αν έπεφτε η πόλη στα τέλη του 1822. Ποια θα ήταν η πορεία του επαναστατικού αγώνα.

Γνωρίζουμε τι συνέβη. Ο κυνηγός, ο Γιάννης Γούναρης, πλήρωσε βαρύ τίμημα. Κατεσφάγη η οικογένειά του, γυναίκα και παιδιά. Ισως κάποιοι να τον θεωρήσουν ιδεαλιστή. Που πότισε με αίμα, χωρίς ανταλλάγματα... την Ελευθερία. Ισως να ήταν ένα ίσκιωμα που δεν μπορούσε να βολευτεί με την εποχή του.

Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί. Οι κυνηγοί της συλλογικής αξιοπρέπειας.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τον φράχτη στην Πάντζα
Αυτός ο κίνδυνος ανάγκασε τις μανάδες να θυσιάσουν τα παιδιά τους. Πίεζαν τα παιδιά τους στα στήθη τους. Για να σιωπήσουν. Και το αποτέλεσμα; Κανείς δεν θυμάται τα ονόματά τους.
Από τον φράχτη στην Πάντζα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κιτς, η προβατοποίηση και η χούντα
Το κιτς ξεκίνησε γύρω στα 1870 στο Μόναχο, όπου οι τότε καλλιτεχνικοί κύκλοι χαρακτήριζαν με τη λέξη kitsch την παραφθορά της λέξης sketch (δηλ. σκίτσο), την αντίθεσή τους για τα μικροαντικείμενα με λαϊκή...
Το κιτς, η προβατοποίηση και η χούντα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί επετείων και εθνικού αφηγήματος
Ενα σύγχρονο εθνικό αφήγημα ασφαλώς απορρίπτει τα περί «ανάδελφου έθνους». Αναδεικνύει τα όσα πήραμε και δώσαμε σε Δύση, αλλά και Ανατολή [...] Ομως προβάλλει και την αξία της αντίστασης σε όλους όσοι...
Περί επετείων και εθνικού αφηγήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επίδειξη εμπορευμάτων!
Υπό τις πτήσεις σχηματισμών αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, που θα πετάξουν μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη, θα πραγματοποιηθεί η φετινή στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Επίδειξη εμπορευμάτων!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελληνοπρίγκιπες
Επετειακό το έτος. Διακόσια χρόνια από την απόφαση να γίνει η επανάσταση του 1821. Πέρα από τη λογική γεγονός και τον συσχετισμό δυνάμεων, κατά μία σύγχρονη έκφραση. Στην επαναστατική πυρά αποκτούσαν σχήμα οι...
Ελληνοπρίγκιπες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγάπη μου, συρρίκνωσα το εισόδημα
Ο τίτλος της ταινίας έχει έκτοτε αποκτήσει παροιμιακή λειτουργία. Χρησιμοποιήθηκε ως τίτλος βιβλίου, δημοσιογραφικών άρθρων, πολιτικής δήλωσης. Θυμήθηκα την ταινία ακούγοντας και διαβάζοντας τις δηλώσεις για...
Αγάπη μου, συρρίκνωσα το εισόδημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας