• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.3°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 34.0°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 29.6°C / 31.5°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 33.4°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.0°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 32.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  5 BF
  65%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέος «Μεγάλος Περίπατος» στον Λόφο Στρέφη

 • A-
 • A+

Πριν από λίγες ημέρες και με πλειοψηφία σχεδόν αποκλειστικά της παράταξης του κ. Μπακογιάννη, το δημοτικό συμβούλιο ανέθεσε μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» την εκπόνηση μελέτης και την πραγματοποίηση μέρους των έργων ανάπλασης ύψους 1.000.000 ευρώ στον Λόφο του Στρέφη, σύμφωνα με υπολογισμούς της «αναδόχου» εταιρείας, η οποία τυχαίνει να διαχειρίζεται αρκετές δεκάδες ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Ο δήμος αναλαμβάνει να υλοποιήσει εν πολλοίς το έργο με δικά του κονδύλια, με την Prodea Investments να υποδεικνύει τις ακριβείς παρεμβάσεις, ακόμα και σε υλικοτεχνικά θέματα. Στην πρωτοβουλία της αυτή, η πλειοψηφία έχει έρθει αντιμέτωπη με σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση και με πλήθος οργανώσεων και συλλόγων πολιτών. Οι καταγγελίες, μάλιστα, αγγίζουν κρίσιμα ζητήματα.

Η Prodea φέρεται να υπερκοστολογεί σημαντικά (222 ευρώ/m2) τις μελέτες κοινόχρηστων χώρων και τις περιορισμένες εργασίες που συνεισφέρει. Αλλες, επείγουσες ελλείψεις στην περιοχή του λόφου που απειλούν ακόμη και τη ζωή των επισκεπτών δεν μνημονεύονται, ενώ εξαιρούνται από το έργο οι περιοχές με τη δεδομένα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα (γήπεδο μπάσκετ, αναψυκτήριο και περιμετρικά πεζοδρόμια). Επίσης, στη σύμβαση υποδεικνύει φωτογραφικά προδιαγραφές και υλικά συγκεκριμένης εταιρείας (Moccaferini), τα οποίες θα κληθεί να πληρώσει ο δήμος όταν αναλάβει να υλοποιήσει το τεχνικό έργο της μελέτης. Αυτονόητα, λοιπόν, προκύπτει σοβαρό ζήτημα και με τις μελλοντικές δημοπρατήσεις σε επίπεδο καταστρατήγησης της νομοθεσίας περί δημόσιων τεχνικών έργων και δημόσιων διαγωνισμών.

Το ενημερωτικό έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου προωθήθηκε προς το Δ.Σ. μόλις τέσσερις μέρες πριν από τη σχετική συνεδρίαση, με κυριολεκτικά ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και μελέτης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Επίσης, το θέμα δεν «πέρασε» από τις αρμόδιες διαμερισματικές αρχές, ούτε ακούστηκαν οι κάτοικοι που δεκαετίες τώρα φροντίζουν και διασώζουν τον λόφο από την εγκατάλειψη. Αναμενόμενα, λοιπόν, προκύπτουν εύλογες υπόνοιες μεγάλης προχειρότητας, ανεξήγητης βιασύνης και τετελεσμένου. Οι ίδιες εντυπώσεις ενισχύονται και από τη δέσμευση του δήμου να εξετάζει και να εγκρίνει κάποιες μελέτες της Prodea σε μόλις πέντε εργάσιμες ημέρες.

Η «δωρήτρια» εταιρεία επενδύει στην αγορά και διαχείριση πλήθους ακινήτων στην περιοχή και ενεργοποιείται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Είναι ορατός ο κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντων στην πορεία του έργου, μια και πολύ δύσκολα ταυτίζονται οι σκοποί και οι ανάγκες των κοινόχρηστων δημόσιων χώρων με εκείνες των μεγαλοϊδιοκτητών.

Ο προβληματικός «εξευγενισμός» (gentrification) που έχει ήδη πλήξει διάφορες συνοικίες του κέντρου επεκτείνεται με απόφαση της δημοτικής αρχής σε μια από τις λίγες περιοχές που απέμειναν να στεγάζουν πολίτες χαμηλών και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων με «λογικά» μισθώματα.

Η ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη αποτελεί έργο πνοής για τους πολίτες και για τους επισκέπτες της Αθήνας. Επειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης και υποβάθμισης, η ποιοτική αναβάθμιση του μεγαλύτερου πνεύμονα στον ταλαιπωρημένο αστικό ιστό του κέντρου είναι απαραίτητη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να είναι αδιαφανής και βεβιασμένη.

Τον τελευταίο μαύρο χρόνο του κορονοϊού, η Αθήνα έχει πληρώσει κατ’ επανάληψη πολύ ακριβά την αδημονία και την επιμονή του κ. Μπακογιάννη. Το είδαμε στην εκτός ελέγχου φιέστα της Ομόνοιας, στον «Μεγάλο Περίπατο» προς το πουθενά, στις εξωπραγματικές δαπάνες για φωτοστολισμό σε μια πόλη άδεια. Αντί να διατεθούν χρήματα για τη στήριξη των δημοτών απέναντι στην πανδημία, κάηκαν εκατομμύρια χωρίς νόημα. Δυστυχώς όμως, φαίνεται πως ο κ. δήμαρχος συνειδητά επιλέγει να μη διδάσκεται από τα βαριά του ατοπήματα, κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και ύποπτο σε αυτή την υπόθεση. Ενα είναι το βέβαιο: ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας δεν αντέχει πια άλλο φιάσκο, άλλο ψευτοκατεπείγον, άλλη αδιαφάνεια κι άλλον αποκλεισμό από τον διάλογο.

*Βουλευτίνα Α’ Αθηνών με το ΜέΡΑ25

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας
Είναι στη φύση του καπιταλισμού η παραγωγή μιας μεγάλης μάζας ανθρώπων που θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως «άχρηστοι», «πλεονάζοντες», ως τα «σκουπίδια της κοινωνίας». 
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας, μακριά και ενάντια σε αστέγους, εξαρτημένους και πρόσφυγες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας, μακριά και ενάντια σε αστέγους, εξαρτημένους και πρόσφυγες
Την «ατομική ευθύνη» και την αστεγία ως μια επιλογή βλέπει ο δήμαρχος της Αθήνας χωρίς να βρίσκει ουσιαστικές λύσεις για τους ανθρώπους που πλήττονται σε μέγιστο βαθμό από την πανδημία.
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας, μακριά και ενάντια σε αστέγους, εξαρτημένους και πρόσφυγες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μεγάλος περίπατος κι η μικρή Ιερά Οδός
Οι επιλογές του δημάρχου Αθηναίων για την αναμόρφωση των βασικών αρτηριών του κέντρου προκάλεσαν και προκαλούν αντιδράσεις και ταλαιπωρία. Δεκάδες αντιρρήσεις ή επιδοκιμασίες διατυπώθηκαν από ειδικούς και...
Ο μεγάλος περίπατος κι η μικρή Ιερά Οδός
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Έργα τσέπης
Για να επέλθει αστική μεταμόρφωση, λοιπόν, πρέπει προηγουμένως να μεταβληθεί η πόλη σε βουκολική γη. Εκεί ακριβώς στοχεύουν τα μεγαλεπήβολα πλάνα του βραβευθέντος.
Έργα τσέπης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πόλη-ιδέα του δημάρχου Αθηναίων
Εχουμε τώρα και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, να διαφημίζει την Αθήνα σαν ιδέα - πώς του ήρθε; Αλλά και τι να πει όταν δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα;
Η πόλη-ιδέα του δημάρχου Αθηναίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τους Αμπελόκηπους
Επιστολή σχετικά με τις προτάσεις για βελτιώσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην περιοχή των Αμπελοκήπων.
Για τους Αμπελόκηπους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας