Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.9°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  3 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.2°C / 18.3°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.2°C / 18.0°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.7°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 5.6°C / 17.0°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.0°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  89%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  4 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.2°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.0°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.7°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  42%
Η αύξηση της θητείας εναντίον της νεολαίας
EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αύξηση της θητείας εναντίον της νεολαίας

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση απειλεί ότι θα προσλάβει μισθοφόρους, θα αυξήσει τη θητεία για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση και θα επιβάλει τη στράτευση στα 18.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος έχει πάρει θέση και παλιότερα, όταν τέθηκε θέμα αύξησης της θητείας και στράτευσης στα 18. Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης Ν.Δ. είναι να εκμεταλλευτεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να επιβάλει τα εξοπλιστικά προγράμματα των 10,5 δισ. ευρώ και πρόσληψη 15.000 μισθοφόρων στρατιωτών.

Η συγκρότηση του Ισραήλ των Βαλκανίων εξυπηρετεί κατ’ αρχήν την παρατεταμένη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για ΑΟΖ-ενεργειακά κοιτάσματα-έλεγχο θαλάσσιων ενεργειακών-εμπορικών ροών σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο, εντάσσεται στους σχεδιασμούς ανασυγκρότησης του αστικού παραγωγικού μοντέλου με τον πόλεμο «πυλώνα καπιταλιστικής ανάπτυξης», τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με τον μεταξύ τους ανταγωνισμό να οξύνεται.

Αυτές τις αναγκαιότητες εξυπηρετούν οι τεράστιες αγορές όπλων με ωκεάνιες φρεγάτες και αεροσκάφη 4,5 γενιάς που δεν σχετίζονται με την άμυνα. Εξυπηρετούν την επιθετικότητα και τον επεκτατισμό του ελληνικού κράτους.

Ο νέος ρόλος του ελληνικού στρατού στο πλαίσιο του ελληνικού κράτους άμυνας/ασφάλειας, ρόλος χωροφύλακα των λαών και παρόχου ασφάλειας των επενδυτών (όπως έλεγε ο τέως ΥΕΘΑ Αποστολάκης), κυνηγού προσφύγων-μεταναστών σε Εβρο και Αιγαίο, συμμέτοχου στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και στην καταστολή των κινητοποιήσεων του κόσμου της εργασίας απαιτεί έναν στρατό πιο μισθοφορικό.

Στρατολογώντας ΟΒΑ και ΕΠ.ΟΠ. από τον βούρκο της ανεργίας και της φτώχειας, της μαύρης εργασίας και της εργασιακής εκμετάλλευσης, γαλουχημένους σε αντιλήψεις του κοινωνικού εκφασισμού της κοινωνίας που δρομολογούν κυβερνητικά επιτελεία και καθεστωτικά ΜΜΕ.

Εντείνοντας την τρομερή στρατιωτικοποίηση με τον ασύγκριτο, με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, αριθμό χιλιάδων στρατιωτικών-αστυνομικών-συνοροφυλάκων, αλλά και εθνοφυλάκων, ακροδεξιών λεσχών εφέδρων. Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, σημερινός ΥΦΕΘΑ, ΑΓΕΣ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., δίνει το αίσθημα της συνέχειας της αστικής πολιτικής!

Οποιος προσέξει τον χειρισμό για την πρόσληψη μισθοφόρων, θα διαπιστώσει ότι οι κυβερνήσεις μείωναν τη θητεία για να αυξήσουν τους μισθοφόρους. Αυτή ήταν και η πρόθεση του πρώην ΥΕΘΑ Μεϊμαράκη όταν μείωσε τη θητεία στους 9 μήνες, αλλά τα μνημόνια απαγόρεψαν την πρόσληψη 10.000 ΕΠ.ΟΠ.

Τώρα η κυβέρνηση απειλεί ότι και θα προσλάβει μισθοφόρους, θα αυξήσει τη θητεία για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση και θα επιβάλει τη στράτευση στα 18. Σε συνδυασμό με τις τρομερές αγορές όπλων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται ότι ζητά ταυτόχρονα οικονομικές θυσίες αλλά και θυσίες σε αίμα. Αίμα φτωχών.

Προχωρά στη συγκρότηση ενός στρατού με ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά, στρατολογώντας τους φτωχούς -είτε τους φτωχούς νέους στα 18 είτε τους μισθοφόρους- για να πολεμήσουν για τα συμφέροντα των πλουσίων.

Ηδη διαρροές κάνουν λόγο για το ότι γενικευμένη εφαρμογή της στράτευσης στα 18 δεν μπορεί να γίνει, αλλά εξετάζεται στράτευση δύο ταχυτήτων. Οσοι μαθητές περνάνε σε σχολές χρήσιμες για τον στρατό (γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, σε ειδικότητες Η/Υ κ.λπ.) θα παίρνουν αναβολή, ενώ οι υπόλοιποι θα πηγαίνουν φαντάροι.

Παράλληλα, η ταξικότητα του νέου στρατού αποκαλύπτεται καθώς στην Ελλάδα έχει δοθεί η δυνατότητα οι νέοι μεσαίων-ανώτερων στρωμάτων να εξαγοράζουν τη θητεία στα 32 χρόνια, με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην Κύπρο, με απόφαση όλων των κομμάτων, οι εφοπλιστές και οι γόνοι τους απαλλάσσονται της στρατιωτικής θητείας.

Τι όμως σημαίνει στράτευση στα 18;

Αντί ο νέος να γνωρίζει την πανεπιστημιακή γνώση και να έρχεται σε επαφή με τις τάσεις αμφισβήτησης της φοιτητικής νεολαίας, θα περνά την πύλη του στρατοπέδου για να τον αρπάξουν ο μιλιταρισμός και οι στρατιωτικοί, να «στάξει» στην καταπίεση και εκμετάλλευση, για να του συντρίψουν προσωπικότητα και αξιοπρέπεια, ώστε γαλουχημένος σε υποταγή και «εθνικά δίκαια» να παραδοθεί στον εργοδότη!

Εκτιμούν ότι όσο πιο μικρός περάσεις την πύλη του στρατοπέδου τόσο λιγότερο θα τους αντισταθείς, θα υπερασπίσεις τα δικαιώματα του φαντάρου πολίτη με στολή.

Με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς αυξάνουν τα οικονομικά βάρη για τη λαϊκή οικογένεια, την αδικία και ανισότητα, την ευνοιοκρατία, τη βυσματοκρατία και ψηφοθηρία.

Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος καλεί νεολαία και εργαζομένους να γενικεύσουμε τις αντιστάσεις, με κινηματικές πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τον στρατό.

Από το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος

ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Από το αυτί και στον λοχία
Η υποχρεωτική στράτευση στα 18, αμέσως δηλαδή μόλις τα πιτσιρίκια τελειώσουν το σχολείο και πριν καν ανοίξουν τις φτερούγες τους στον κόσμο, είναι μια συζήτηση που ξαναζεσταίνεται κατά περιόδους - κυρίως όταν...
Από το αυτί και στον λοχία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαζί στους καταυλισμούς προσφύγων;
Η κυβέρνηση έχει μια επιλογή: να στηριχτεί στις εκατοντάδες -ίσως και πάνω από χίλιες- αποκεντρωμένες δομές που δημιούργησαν αυθόρμητα οι απλοί πολίτες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Σ’ αυτές οφείλεται κατά 95% ο...
Μαζί στους καταυλισμούς προσφύγων;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανάκριβος ο εθνικισμός των Τσίπρα - Καμμένου
ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το προπαγανδιστικό επιτελείο του Υπουργείου Άμυνας εργαλειοποιούν τον εθνικισμό προκειμένου να βγάλουν από τη δεινή πολιτικά θέση στην οποία βρίσκονται, τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο και το Δ.Βίτσα,...
Πανάκριβος ο εθνικισμός των Τσίπρα - Καμμένου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στρατιωτικοποίηση και διαχείριση του προσφυγικού
Ως διά μαγείας οι επιφυλάξεις Καμμένου για τα hotspots αίρονται και ο στρατός εμφανίζεται ως από μηχανής θεός που θα αναλάβει τη χώρα στα δύσκολα, θα κάνει τα hotspots στην ώρα τους και η χώρα θα περάσει με τη...
Στρατιωτικοποίηση και διαχείριση του προσφυγικού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τι και το γιατί
Μερικές φορές μάλιστα εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι μας οδήγησε να επιλέξουμε ή να απορρίψουμε κάτι. Επιπλέον, η στάση μας συνήθως δεν καθορίζεται από έναν αλλά από πολλούς παράγοντες που ο...
Το τι και το γιατί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάς, Ελλήνων Μεσιτών
Μια κοινόχρηστη έκταση της Αθήνας, μεγαλύτερη και ομορφότερη του Central Park της Νέας Υόρκης, του Hyde Park του Λονδίνου, του Tivoli Gardens της Κοπεγχάγης παραδόθηκε στην real estate κερδοσκοπία.
Ελλάς, Ελλήνων Μεσιτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας