• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 22.9°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 20.0°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 20.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 19.6°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.7°C
  4 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.5°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  5 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 23.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  66%
INTIME NEWS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια

 • A-
 • A+

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 πάνω από το 1/3 του εκλογικού σώματος ψήφισε ένα κόμμα που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος στη Γη του Διαβόλου και τολμούσε να αμφισβητήσει, έστω και σε λεκτικό επίπεδο, τα «ιερά και όσια» μιας κατεστημένης τάξης. Τους επόμενους μήνες υπήρχε ένα ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, σίγουρα πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία, το οποίο στήριξε τη διάθεση σύγκρουσης με τα σύμβολα «πίστης» που κυριαρχούσαν μέχρι τότε. Παρά το γεγονός ότι παρουσιαζόταν ως κόλαση που έρχεται, ο ελληνικός λαός τόλμησε να μη φοβηθεί τον Ιούλιο του 2015 και αμφισβήτησε με μια μεγάλη πλειοψηφία έναν «απαράβατο» όρο της ύπαρξής μας.

Αμέσως μετά, αν πιστέψουμε την κυρίαρχη αναπαράσταση, επανήλθε η «κανονικότητα» η οποία στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις παρουσιάζεται να παίρνει την πρότερη «σταθερή» μορφή της: δικομματισμός, πολιτικός «ρεαλισμός» και σχεδιασμός «ώριμου φρούτου» και εναλλαγής.

Τα παραπάνω βέβαια είναι μόνο μια μιντιακή επιθυμία, που αναδεικνύει και μια προσπάθεια χειραγώγησης, και όχι η ρευστή πολιτική πραγματικότητα. Καταρχάς καμία αναβίωση του δικομματισμού δεν υφίσταται: στις τελευταίες εκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα πήραν σχεδόν 4 εκατ. ψήφους. Το 2004 είχαν πάρει 6,4 εκατ. και το 2009 5,3 εκατ. ψήφους. Τα αριθμητικά δεδομένα είναι σχεδόν όμοια με τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιανουαρίου 2015, όταν κανένας δεν μιλούσε για δικομματισμό. Το ότι αναζητούνται περίπου 1,3 ώς 2,4 εκατομμύρια ψήφοι κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να ανησυχεί. «Μαύρες τρύπες» υπάρχουν παντού: η Ν.Δ. δεν έπιασε ούτε τον αριθμό ψήφων της μεγάλης ήττας της το 2009. Τότε ήταν συντριβή. Σήμερα παρουσιάζεται ως μονοκρατορία… Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις ξεπέρασε τον αριθμό ψήφων της ήττας του 2012 και είναι μισό εκατομμύριο μακριά από τον Γενάρη του 2015. Το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές ποσοτικά είναι περίπου στο μισό της δύναμης του Μαΐου 2012, όταν και μιλήσαμε για το φαινόμενο της «πασοκοποίησης», συνώνυμο της συντριβής.

Η ρευστότητα αναδεικνύεται και από άλλα στοιχεία που η κυρίαρχη αναπαράσταση επιθυμεί να αποκρύβει: τα τελευταία έξι χρόνια οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από μικρό κόμμα σε άλλο μικρό κόμμα είναι μεγαλύτερες από τις μετακινήσεις από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο. Τα βασικότερο είναι ότι η συμμετοχή σταθεροποιείται σε ποσοστά κάτω από 60%, (από το άνω του 75% στα μέσα της δεκαετίας του 2000). Αν αφαιρέσουμε λευκό και άκυρο, ψηφίζει πια σχεδόν μόνο ο ένας στους δύο.

Η αποχή, η αδιαφορία, η απαξία, η ρευστότητα και ο πόλεμος μέχρι εξαφάνισης του πραγματικά ριζοσπαστικού αποτελεί μια κινούμενη άμμο στην πολιτική, που καταπίνει τον δημιουργό του. Οποιο κόμμα σχεδιάζει σύμφωνα με την κυρίαρχη αλλά εικονική κατάσταση, θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Γιατί η μιντιακά κατασκευασμένη πολιτική νηνεμία δεν έχει καμιά σχέση με τους υψηλούς κυματισμούς που επικρατούν στο πέλαγος των άφωνων και αποκλεισμένων.

* καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Εμείς δεν θα είμαστε κυβέρνηση τουρλού»
Το «κυβέρνηση τουρλού» εισήχθη στην πολιτική αργκό κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Ομως, η προϊστορία των «κυβερνήσεων τουρλού» ήταν λίγο μεγαλύτερη.
«Εμείς δεν θα είμαστε κυβέρνηση τουρλού»
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
Mετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και τα δύο κόμματα (δηλαδή η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ) επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό του πολιτικού αναστοχασμού τους. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα ωφεληθεί πολλαπλώς η...
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λείπει ξεκάθαρα ένας τέτοιος οδηγός
Σε τέτοιες περιστάσεις, όταν δηλαδή ένα εκλογικό αποτέλεσμα είναι τόσο εκκωφαντικό, δεν χρειάζονται υπεκφυγές και περικοκλάδες. Δεν περίμενα επ΄ουδενί μία τέτοια διαφορά υπέρ του πρώτου κόμματος και οφείλω να...
Λείπει ξεκάθαρα ένας τέτοιος οδηγός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προοδευτικοί πολίτες αναζητούν κομματική έκφραση
Η κρίση δημιούργησε στη χώρα έναν νέο διπολισμό που στερούνταν ξανά την ιδεολογική αναφορά. «Μνημόνιο» και «αντιμνημόνιο» θόλωσαν τις ιδεολογικές διαφορές και έφεραν στο προσκήνιο δύο νέα στρατόπεδα. Οι...
Προοδευτικοί πολίτες αναζητούν κομματική έκφραση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπάρχουν αρκετές καβάντζες για διλημματικού τύπου συναινέσεις
Βρισκόμαστε σε κάπως σχετικά προχωρημένο στάδιο της πρώτης «αριστερής διακυβέρνησης». Άρα, η ιστορική διάσταση του εγχειρήματος μεγαλώνει το ειδικό βάρος του. Μπορεί να μιλάμε για διαχειριστές των κυβερνητικών...
Υπάρχουν αρκετές καβάντζες για διλημματικού τύπου συναινέσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντι-ΣΥΡΙΖΑ λογική και παράκρουση
Οποια ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη κι αν είναι κυβέρνηση αυτή την εποχή, είναι αναγκαστικά δεσμευμένη με ένα «μνημόνιο», είτε ανήκει στη Δεξιά είτε στην Αριστερά. Η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο εφαρμογής και στα...
Αντι-ΣΥΡΙΖΑ λογική και παράκρουση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας