• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.4°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.3°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.8°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.4°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 11.5°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  86%
EUROKINISSI

Οι σημερινοί καιροί -Μαθήματα από παθήματα- (περίληψη μιας περίληψης)

 • A-
 • A+

Πριν από μέρες γιορτάσθηκε η συμπλήρωση χρόνου από τον θρίαμβο της απάτης που την είπαν «αρετή»... όταν, τον Ιούλιο 2019, «δικαιώθηκε» υπό του Λαού η «ακράτεια» λόγων της Ν.Δ. και επανέκαμψε «ορεξάτη», στα παλαιά λημέρια της!

Τούτο εθεωρήθη, παρά πολλών, κωμικοτραγικό· να δικαιώνουν δηλ. οι κατεστραμμένοι, τους καταστροφείς τους!

 • Για τις φυσικές ανισότητες που πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης: Στην φύση όλα τα όντα αντιδρούν στους καταναγκασμούς! Οι άνθρωποι κατέχουν το «προνόμιο» να συσσωρεύουν τις αντιδράσεις για την «ευκαιρία» τους, τότε που η αξόδευτη δυναμική τους θα «γεννήσει» τα γεγονότα της ιστορίας!
 • Με τα καμώματά τους οι κυβερνώντες δείχνουν την «αξιοσύνη» και τον επαγγελματισμό τους στη διακυβέρνηση!
 • Ο ψυχρός επαγγελματισμός σε συμμαχία με τα Μ.Μ.Ε., νίκησαν τους ερασιτέχνες! Όμως «ουδέν κακόν αμιγές καλού», και το «καλό» είναι το «μάθημα» στους ερασιτέχνες για να γίνουν καλοί επαγγελματίες! 
 • Ο κατά ομολογίαν του, μικρότερος εξόριστος «αντιστασιακός» υιοθετεί χουντικούς νόμους.
 • «Ευτύχησε» να ιδεί πραγματοποιούμενο στο πρόσωπό του, το «όνειρο» κάθε αυταρχικού πολιτικού, τον χωρίς προσχήματα απόλυτον έλεγχο όλων σχεδόν των ΜΜΕ με το αζημίωτο!
 • Είναι ο εκλεκτός τους και είναι οι δικοί του! 
 • Οι Έλληνες ας κατανοήσουν το βαθύ νόημα του λόγου του Ρήγα Φεραίου γιατί ελεύθερα συλλογάται όποιος σπάζει αλυσίδες! 
 • Τα δυο κόμματα (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ) μετέτρεψαν εκουσίως την πλειοψηφία του Λαού σε αγχώδεις καταναλωτές με τις υποσχέσεις απόκτησης «δανειακών» παραδείσων και την εκμαυλιστική διαφήμιση! Το σχέδιο αυτό οδήγησε σε «υποχώρηση» της ιδεολογίας πολλών, σε σύγχυση, τάσεις διάρρηξης(;) των κοινωνικών τάξεων και σχημάτισε νέες, βασισμένες στον καταναλωτισμό: καλοί - μεσαίοι - μικροί καταναλωτές! Αυτή η τάση υπέβοσκε πολύ ενωρίτερα (μέσω των πελατειακών σχέσεων), όπως ανέλυσε ο Π. Κονδύλης όταν έγραφε σχετικά με τη μετακίνηση των μαζών από κόμμα σε κόμμα! Οι Έλληνες έζησαν όμως το όνειρο τους, κατά πως τους έταξαν! Μέχρι που το σύστημα τα «τίναξε»˙ έμαθαν όμως τότε; Φαίνεται πως όχι! Γι’ αυτό γράφω τα παρόντα! Προς αποφυγή των ίδιων λαθών!
 • Στον διάβα δεκαετιών κουράσθηκα να παρακολουθώ λάθη-διασπάσεις-λόγια-«αριστερόμετρα» και τους στόχους να απομακρύνονται!
 • Η Ελληνική Γραμματεία διδάσκει πολλά˙ τα παρακάτω είναι λίγα!
 1. α) Στην Ιλιάδα αναφέρεται, στα σχετικά με την έριδα Αγαμέμνονα-Αχιλλέα: «Όταν αγόρευε ο Αγαμέμνων οι Αχαιοί ζητωκραύγαζαν και όταν ρητόρευε ο Αχιλλέας οι ίδιοι χειροκροτούσαν και έγερναν από δω και από κει όπως τα στάχυα, όταν φυσά ανατολικός ή δυτικός άνεμος»!(Η ακρισία των ανθρώπων). β) Στο ίδιο: «Κακόν η πολυαρχία, ένας να αρχηγεύει!». (Ας προσέξουν κάποιοι τις διαιρέσεις)!
 2. Στον Πρωταγόρα διαβάζουμε τον μύθο για τα εφόδια που έδωσε ο Δίας στους ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να ζήσουν σε πόλεις: «Είπε στον Ερμή να μοιράσει στα ίσια την αιδώ και τη δικαιοσύνη και όλοι να συμμετέχουν στα κοινά λέγοντας τη γνώμη τους για την εκλογή του ικανότερου ηγέτη της πόλης. Στο ίδιο ο Σωκράτης κάπου έλεγε πως, όταν πρόκειται να φροντίσει κάποιος την ψυχή του (την ύπαρξή του) πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά σε ποιον θα το αναθέσει! Διευρύνοντάς το, ερωτάται ο καθένας: Πώς θα αποφασίσεις άνθρωπε να εκλέξεις αυτόν ως κυβερνήτη σου και όχι τον άλλον; Ποια είναι η «σταθερά» στην οποία θα στηριχθείς, για να αποφασίσεις; Κρίνω ότι μια ακλόνητη σταθερά αποτελεί το συμφέρον των πολλών, των μη εχόντων, γιατί μέσα στους πολλούς θα βρουν λύση τα προβλήματα μας! Και ως μη έχοντες θεωρώ τους μη δυνάμενους να αποκτήσουν ένα ανεκτό και ασφαλές βιοτικό επίπεδο. Με όσα εμπεριέχονται στους ορισμούς και όχι τα επιμέρους ατομικά μικροσυμφέροντα!
 3. Στον «Θουκυδίδη», ένα από τα συμπεράσματα είναι: Αν παρουσιαστούν οι Α, Β καταστάσεις τότε, κατά τον ανθρώπινο χαρακτήρα θα αναμένουμε την Γ, Δ αντίδραση (έτσι λειτουργεί ο άνθρωπος έως τώρα)!
 4. α) Στον Γοργία είναι πολύ ενδιαφέροντα τα ακόλουθα: «Επειδή οι άνθρωποι ξεχνούν το παρελθόν, δεν γνωρίζουν το παρόν και δεν μαντεύουν το μέλλον, είναι διαχειρίσιμοι με τον λόγο – την ρητορική – την πειθώ! Δεν χρειάζεται να λέγει αλήθειες ο ομιλών (ή γράφων), αρκεί αυτά που λέγει/γράφει να είναι αληθοφανή, αυτό εκμεταλλεύεται ο καπιταλισμός ως τώρα! β) Στον ίδιο βρίσκουμε και μια σπουδαία ανακάλυψή του. Είναι η βαρύνουσα σημασία των ρημάτων βούλεσθαι και δύνασθαι και των συνδυασμών τους επί των ανθρώπινων αποφάσεων: Μπορώ και θέλω / Μπορώ αλλά δε θέλω - Δεν μπορώ και δε θέλω / Θέλω αλλά δεν μπορώ. Οι μεγάλοι ηγέτες που πέρασαν δε διόρθωσαν πληγές ενώ ήσαν ισχυροί: Δεν ήθελαν ενώ μπορούσαν! Έκαμαν πολλά αλλά οι πληγές έμειναν και μας τυραννούν!  Μόνο πρόσφατα ο πρωθυπουργός της πρώτης «αριστερής» κυβέρνησης ήθελε αλλά δεν μπορούσε και μια από τις αιτίες ήταν ότι δεν τον εφοδίασε ο Λαός με την απαραίτητη και συνεχή ισχύ, για να μπορέσει!
 5. Στον Επιτάφιο υπάρχει η φράση: «Να γίνουμε θεράποντες των αδίκως δυστυχούντων, κολασταί δε τον αδίκως ευτυχούντων, αυτών που τον νόμο παραβαίνουν, την δικαιοσύνη καταλύουν και το πλήθος διαφθείρουν! Πότε θα συμβεί αυτό και από ποιους(;) 
 • Οι συντηρητικές δυνάμεις επιζητούν την εξαφάνιση της Αριστεράς, τώρα του Επικίνδυνου ΣΥΡΙΖΑ, αύριο του ΚΚΕ. Ματαιοπονούν όμως˙ όσο υπάρχει αδικία θα υπάρχει και η αριστερά!
 • Και κλείνοντας μη λησμονούμε αυτά που είπε ένας νεότερος για τα ελαττώματα της φυλής μας: Τρία είναι τα κύρια, α) Το φιλοπρώτο (Το Υπερεγώ), β) Η ανικανότητα συνεχούς προσπάθειας, γ) Η πολιτική φαγωμάρα 
 • Αποτελούν ανέκαθεν αιτίες καταστροφικών γεγονότων!
 • Καθήκον του πολιτικού ως επιμελητού της προόδου και προκοπής του ΕΛΛ. ΛΑΟΥ είναι να ενσκήψει και σ’ αυτά, για να βρουν «Δικαίωση οι Αδίκως δυστυχούντες από τα παθήματα που τους επιφέρουν οι αδίκως ευτυχούντες! Για να γυρίσει ο Ήλιος θέλει πίστη, χρόνο, δουλειά πολλή και υπομονή, αλλά και ανεξαρτησία από την τρίτη εξουσία, με την ελπίδα αυτή να αποτελέσει την ασπίδα προστασίας της δημοκρατίας και των δικαίων των αδίκως δυστυχούντων, επανερχόμενη στο παράδειγμα των Πολυζωΐδη – Τερτσέτη και πολλών άλλων αδαμάντων!
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
Τι έγινε εκτός από την αλλοίωση της Δημοκρατίας τη χαμένη 4ετία Μητσοτάκη; Είναι η 4η φορά στα 45 χρόνια του βίου της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που ένα τόσο βαρύ έγκλημα διαρκείας έχει αποκαλυφθεί και μάλιστα...
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο περιεχόμενο ενός αριστερού ριζοσπαστικού σχεδίου
Η ιδέα ότι η συσσώρευση κεφαλαίου σε μια καπιταλιστική οικονομία και κοινωνία μπορεί να ακολουθήσει μια πορεία συνύπαρξης με ένα κοινωνικό κράτος, αποτελεί σήμερα μια επικίνδυνη αυταπάτη.
Το νέο περιεχόμενο ενός αριστερού ριζοσπαστικού σχεδίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί «ιδεολογικής καθαρότητας»
Για τις καθεστωτικές δυνάμεις, το πρόβλημα δεν είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει δημοσκοπικά τη φθορά που υφίσταται η Ν.Δ. τον τελευταίο καιρό. Αλλά περίπου το αντίστροφο.
Περί «ιδεολογικής καθαρότητας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μήπως το πρόβλημα είναι η λύση του;
Ολα τα κόμματα πιστεύουν πως όταν κερδίζουν, δίκαια κερδίζουν· και όταν χάνουν, άδικα χάνουν. Αυτό επιτάσσει η επικοινωνιακή πολιτική.
Μήπως το πρόβλημα είναι η λύση του;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
Από το 2010 και εντεύθεν, γράφτηκαν πολλά άρθρα γύρω από την ιδέα «η κρίση ως ευκαιρία», καλόβουλα υπονοώντας ότι (τότε) είχαμε την ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας, συνάμα ίσως και τις κοινωνικές...
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας