• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.4°C / 26.2°C
  2 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 27.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.0°C
  3 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.3°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.3°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 20.6°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.7°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 18.5°C / 25.6°C
  1 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 25.0°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κανένας εφησυχασμός, καμία ανοχή

 • A-
 • A+

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί της ουσίας ήρθε να επιβεβαιώσει με κατηγορηματικό τρόπο όλα όσα διαισθανόταν η συντριπτική πλειονότητα του λαού μας, ότι δηλαδή η Χρυσή Αυγή είναι μια γνήσια ναζιστική εγκληματική οργάνωση που έχει στο ενεργητικό της δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις. Οι ισχυρισμοί των χρυσαυγιτών για τυχαίες και ασύνδετες μεταξύ τους εγκληματικές επιθέσεις, οι φαιδρότητες περί «περαστικού Ρουπακιά», η υποκριτική απάρνηση της ναζιστικής ιδεολογίας τους κ.ά. έπεσαν στο κενό.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τόσο η δολοφονία του Π. Φύσσα όσο και οι επιθέσεις ενάντια στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έγιναν από οργανωμένες ομάδες κρούσης της Χ.Α., οι οποίες ενήργησαν στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ίδιας της εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός και καμία επανάπαυση απέναντι σε τέτοιου είδους ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα. Είναι ενδεικτική άλλωστε η περίπτωση της υπόθεσης της δολοφονίας του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Το Τριμελές Εφετείο έκρινε ότι οι δύο κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες, οι οποίοι έχουν ήδη καταδικαστεί αμετακλήτως από άλλο δικαστήριο για αυτή τη στυγερή δολοφονία, ήταν ενταγμένοι στην εγκληματική οργάνωσης της Χ.Α. και ενήργησαν στο πλαίσιο αυτής. Δυστυχώς όμως τόσο η εν λόγω δολοφονία η οποία είχε διαπραχθεί τον Γενάρη του 2013 όσο και οι δεκάδες άλλες εγκληματικές ενέργειες της Χ.Α. που είχαν προηγηθεί της ανθρωποκτονίας του Π. Φύσσα δεν ήταν αρκετές για να προχωρήσουν οι διώξεις σε βάρος της Χ.Α., καταδεικνύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο την ασυλία που αυτή απολάμβανε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η εμβληματική δήλωση του Ρουπακιά προς τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν: «Είμαι δικός σας».

Αυτή η ασυλία της Χ.Α. φανερώνει τους διαχρονικούς δεσμούς που διατηρούν οι ναζιστικές οργανώσεις, όπως η Χ.Α., με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους παρά τις εναλλαγές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτές οι σχέσεις της Χ.Α. έμειναν στο απυρόβλητο, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός πως στην παρούσα δίκη παραπέμφθηκε και τελικώς καταδικάστηκε μόλις μία ανθυπαστυνόμος!

Φυσικά η σύμπλευση τέτοιων οργανώσεων με το αστικό κράτος δεν είναι τυχαία, όπως εξάλλου προέκυψε από την επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Κατά την εξέταση αυτής της υπόθεσης στο δικαστήριο αναδείχτηκαν με πανηγυρικό τρόπο οι σχέσεις που διατηρούσε η Χ.Α. με διάφορους εργοδότες της Ζώνης, οι οποίες και οδήγησαν στη δολοφονική επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2013. Αλλωστε, αυτό είναι το σταυροδρόμι στο οποίο συναντιούνται οι ναζιστικές οργανώσεις με το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία: το κοινό μίσος που τρέφουν ενάντια στον εχθρό λαό και την πρωτοπορία του, τους κομμουνιστές.

Αυτές οι «ειδικές αποστολές» που καλούνται να εκτελέσουν οι ναζιστικές οργανώσεις είναι που τις κάνει πολύτιμες για το σύστημα, με αποτέλεσμα να τις εμφανίζει και να τις αποσύρει κατά το δοκούν, όποτε δηλαδή κρίνεται αναγκαίο. Δεν είναι άλλωστε τυχαία τα διάφορα «χαριεντίσματα» των αστικών κομμάτων με το ναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α.

Κατά την ακροαματική διαδικασία μάλιστα προβλήθηκε έπειτα από απαίτηση των χρυσαυγιτών το βίντεο όπου αποτυπώνονταν οι επαφές που διατηρούσε η Χ.Α. με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης της Ν.Δ., τον Τ. Μπαλτάκο, ακόμη και εν μέσω διώξεων! Επίσης «αναγνώστηκαν» έγγραφα από τα οποία προέκυπταν αλισβερίσια της κυβέρνησης της Ν.Δ. με τη Χ.Α. για τη στάση της τελευταίας απέναντι στην ψήφιση νομοσχεδίων. Οι εικόνες, άλλωστε, του Κασιδιάρη στο Καστελόριζο με στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. είναι εξίσου χαρακτηριστικές για την ανοχή που υπήρχε απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα από όλα τα αστικά κόμματα.

Επίσης ιδιαίτερη αξία έχει να αναφέρουμε πως οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις απεχθείς ενέργειές τους, αξιοποίησαν όλα τα αντιδραστικά και αναχρονιστικά ιδεολογήματα, τα οποία αναπαράγονται μέχρι και σήμερα από τα αστικά κόμματα. Μόνιμη επωδός των χρυσαυγιτών στο δικαστήριο ήταν οι χυδαίες επιθέσεις τους κατά των αγώνων του λαού μας (βλ. απεργίες), η αντικομμουνιστική υστερία τους, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός κ.ά., γεγονός που καταδεικνύει πως το λίπασμα που τους τρέφει εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Παρά λοιπόν την ιστορική αυτή απόφαση του δικαστηρίου δεν επιτρέπεται καμία επανάπαυση, καθώς οι αιτίες που γεννούν και θρέφουν τέτοιες οργανώσεις εξακολουθούν να είναι παρούσες. Ως εκ τούτου, ο λαός μας αξιοποιώντας και το τεράστιο υλικό που αναδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία των 5,5 ετών πρέπει να εντείνει τους αγώνες του, στοχεύοντας τη ρίζα που γεννά και συντηρεί αυτά τα μορφώματα, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

*Δικηγόρος των κομμουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χ.Α.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νίκη του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας;
Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών τεκμηριώνουν τούτη την κοινή διαπίστωση: ως έκφραση της κρίσης του ύστερου καπιταλισμού ο νεοφιλελευθερισμός είναι ασυμβίβαστος με τη διασφάλιση των θεμελιωδών...
Νίκη του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πτώση της Χ.Α. και η μνήμη του χρυσόψαρου
Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής (Χ.Α.) ως εγκληματικής οργάνωσης και συνάμα της πολιτικής ηγεσίας της συνάντησε τη συνολική ή σχεδόν συνολική ικανοποίηση της κοινωνίας, του πολιτικού συστήματος των ΜΜΕ κ.λπ.
Η πτώση της Χ.Α. και η μνήμη του χρυσόψαρου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια κάθε άλλο παρά αυτονόητη απόφαση
Ενας από τους ιδρυτικούς μύθους του φιλελεύθερου συνταγματισμού είναι πως τη δικαστική εξουσία συγκροτούν άνθρωποι απαλλαγμένοι από πάθη, κάτι σαν εκκοσμικευμένοι άγγελοι, που ίπτανται έξω και πάνω από την...
Μια κάθε άλλο παρά αυτονόητη απόφαση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι λαϊκές συγκεντρώσεις, το τεκμήριο της αθωότητας και η πίεση στην κρατική εξουσία
Η συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών έξω από την αίθουσα του Εφετείου κατά την εκφώνηση της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής άνοιξε μια συζήτηση για το κατά πόσο συνιστά αθέμιτη πίεση στους δικαστές και κατά πόσο...
Οι λαϊκές συγκεντρώσεις, το τεκμήριο της αθωότητας και η πίεση στην κρατική εξουσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εν αναμονή της τελικής απόφασης
Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση από την κορυφή μέχρι τα νύχια, από τον Αρχηγό μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη. Αν θέλουμε να μην ξανασυμβεί αυτό που συνέβη με τη Χρυσή Αυγή, ο αγώνας είναι μπροστά...
Εν αναμονή της τελικής απόφασης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νίκη της δημοκρατίας
Η Χρυσή Αυγή με την παρουσία και τη δράση της, τραυμάτισε τη Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία. Η αυτομαγεμένη, παράλογη ταύτιση της ηγετικής κλίκας με τον χιτλερικό ναζισμό, τα σύμβολα, τους ύμνους των SS έξω από τη...
Η νίκη της δημοκρατίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας