• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.1°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.2°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 2.2°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.2°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.8°C
  0 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  0 BF
  92%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.8°C / 9.3°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.7°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.5°C / 1.5°C
  0 BF
  100%
EUROKONISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανύπαρκτο κράτος μεσούσης της πανδημίας

 • A-
 • A+

Η ελληνική κοινωνία για πάνω από 6,5 μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη με την παγκόσμια επικράτηση του Covid-19. Ο αντίκτυπος του ιού για τη χώρα μας έγινε ακόμα πιο έντονος, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ιδιαίτερα κομβικό θα είναι το τρίτο τρίμηνο, αφού ο τουρισμός, σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης του ελληνικού ΑΕΠ, θα έχει τεράστιες απώλειες. Κλάδος με απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας και για τους ελάχιστους που εργάστηκαν, τα εργασιακά δικαιώματά τους σε πολλές περιπτώσεις καταπατήθηκαν.

Ολο αυτό το διάστημα είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδυνατεί να συντάξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Σωρεία λανθασμένων επιλογών και παρεμβάσεων επιδείνωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την κατάσταση. Αποτέλεσμα όλων αυτών των επιλογών είναι ότι δεν καταφέρνουμε να μείνουμε όλοι όρθιοι.

Οσα μέτρα έχουν ανακοινωθεί για εργαομένους και επαγγελματίες είναι άνευ ουσιαστικής αξίας. Τα 800 ευρώ για 45 μέρες, τα αλησμόνητα vouchers, οι μη καταβολές δώρων Πάσχα, η απένταξη των ΚΑΔ, το απανωτά λουκέτα σε καταστήματα και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας δεν συγκίνησαν τους νεοφιλελεύθερους κυβερνώντες.

Τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν συνιστούν εμπαιγμό μπροστά στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν αφουγκράζεται τον παλμό και την αγωνία των πολιτών. Πού θα οδηγήσει η κυβερνητική ολιγωρία, αφού δεν λαμβάνει εμπροσθοβαρή μέτρα ελάφρυνσης;

Το κρισιμότερο είναι ότι αρκετές υποχρεώσεις πολιτών έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, συνέπεια της κάθετης πτώσης του τζίρου. Αποκλειστικός σύμβουλος της κυβέρνησης είναι η επικοινωνιακή ωφελιμότητα. Οσα χρήματα και αν δαπανηθούν από τα δημόσια ταμεία για την υποστήριξη του «φαίνεσθαι» δεν θα μπορούν να αναπληρώσουν την έλλειψη οικονομικής αυτονομίας των πολιτών. Η Ν.Δ. κατέκρινε όλο το προηγούμενο διάστημα τον ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς του, και τώρα ως κυβέρνηση με την υγειονομική κρίση έδειξε πλήρη ανικανότητα.

Η Ν.Δ. πρέπει να παραμερίσει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της, για να προσπεράσει την υγειονομική κρίση. Οι ευθύνες που τη βαραίνουν είναι τεράστιες. Η εμπροσθοβαρής θέσπιση μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας είναι μονόδρομος.

Φράσεις όπως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύπτει όλα τα κενά» είναι επιλήψιμες και αδυνατούν να καλύψουν το κενό ενεργειών. Ηδη οι πληγές της ελληνικής οικονομίας είναι πολλές και ορατές και είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να μεριμνήσει για την άμεση επούλωση πριν γίνουν ανεξίτηλα τα σημάδια της στην οικονομία και την κοινωνία.

Σίγουρα διανύουμε μια από τις πιο απρόσμενες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Οι νέοι και νέες της χώρας παρά τις δυσκολίες επιβάλλεται να μη χάσουν την ελπίδα αλλά να συνεχίσουν τη διεκδίκηση για πρόοδο και κοινωνική συνοχή. Η μόνη ρεαλιστική επιλογή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που με τα κοστολογημένα οικονομικά προγράμματα δείχνει τον δρόμο αντιμετώπισης της οικονομικής κάμψης. Φτάνει με την ολιγωρία και τα ψέματα των αρίστων.

*γραμματέας Ο.Μ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ,Συν.» τη Δευτέρα 21/09/2020.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
Από το 2010 και εντεύθεν, γράφτηκαν πολλά άρθρα γύρω από την ιδέα «η κρίση ως ευκαιρία», καλόβουλα υπονοώντας ότι (τότε) είχαμε την ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας, συνάμα ίσως και τις κοινωνικές...
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι δεν πήγε καλά, πρέπει να ξαναρχίσουμε
Ενώ η χώρα καίγεται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, και το «επιτελικό» κράτος έφτασε στην κατάρρευσή του, αποκαλύπτεται η μεγάλη σύγχυση στην οποία βρίσκεται το πολιτικό σύστημα.
Κάτι δεν πήγε καλά, πρέπει να ξαναρχίσουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το 2021 θα δείξει τι έχουμε μάθει από την πανδημία»
Το 2021 είναι ένα κομβικό έτος για τη μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί, αλλά και για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας με την εκταμίευση των πόρων από το...
«Το 2021 θα δείξει τι έχουμε μάθει από την πανδημία»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ρωτάς γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ...
Οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αλλά τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά, χωρίς ουσιαστική και ολοκληρωτική άμυνα απέναντι στην πανδημία που μας θερίζει.
Με ρωτάς γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρόποι του σκέπτεσθαι και πολιτική
Οσο για μας τους κοινούς θνητούς, τα διπολικά διαζευκτικά σχήματα μας δίνουν τη δυνατότητα να καταλάβουμε κάτι οικείο: την κομματική αντιπαράθεση και την επικοινωνιακή της διάσταση.
Τρόποι του σκέπτεσθαι και πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανάγκη μόνιμου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού μηχανισμού
Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία εμφάνιζε αρνητική δυναμική ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, αποδεικνύεται ιδιαίτερα χαμηλή απέναντι στην ένταση της υγειονομικής κρίσης.
Ανάγκη μόνιμου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού μηχανισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας