• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.2°C / 18.4°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.2°C / 15.5°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.3°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.3°C / 14.7°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.9°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.9°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 16.8°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.8°C / 16.8°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.4°C / 18.6°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 13.8°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 15.5°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποβολή

 • A-
 • A+

Ακολουθώντας το παράδειγμα του ποιητή Βρεττάκου τριγυρίζω γύρω από τη λέξη. Αυτός ευχαρίστησε όσους δούλεψαν με το καλέμι τους στους αιώνες μεταγγίζοντας το αίμα τους σ’ αυτές. Η αφεντιά μου τριγυρίζει γύρω από μια στοιχειωμένη λέξη. Την αποβολή.

Είναι η λέξη που επιφορτίστηκε να αφηγηθεί την ιστορία της εκπαίδευσης στον τόπο μας. Θα μπορούσαν οι ερευνητές να αναπλάσουν το κοινωνικό περιβάλλον, τις σχέσεις μαθητών/τριών στο σχολείο, την αντίληψη για τον ρόλο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ανιχνεύοντας την περιπέτεια της λέξης, τις συνεχείς παλινδρομήσεις στη νοηματοδότησή της.

Η αποβολή ήταν η ώρα που το σχολείο επεδείκνυε την πυγμή του απέναντι σε ό,τι ανατάρασσε την «κανονικότητα» της σχολικής ζωής ή κυοφορούσε επικίνδυνες για την κοινωνική ζωή συμπεριφορές. Συνεπώς η ανακοίνωση των αποβολών είχε έναν τελετουργικό χαρακτήρα. Το σχολείο οριοθετούσε τα ανεκτά όρια ανάμεσα στην αποδεκτή και την απαράδεκτη συμπεριφορά. Υπό μία έννοια η αποβολή ήταν ένα είδος προσομοίωσης του ποινικού συστήματος.

Σποραδικά ακούγονταν φωνές διαφορετικές. Πως η αποβολή είναι η απόδειξη της αποτυχίας του εκπαιδευτικού συστήματος να εντάξει όλους τους μαθητές/τριες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η αποβολή δημιουργούσε έναν αποδιοπομπαίο τράγο, στον οποίο κατευθυνόταν η οργή για τη δυσλειτουργία της σχολικής ζωής. Κι έτσι όλοι οι άλλοι, υπουργοί, διευθυντές, γονείς και λοιποί, είχαν ήσυχη τη συνείδησή τους ότι πάταξαν το κακό, αναθυμούμενος τη φράση συμπαθούς καθηγητή μας.

Η ίδια εντύπωση δημιουργείται με όσα εξελίσσονται με αφορμή τη συζήτηση, υπερχειλίζουσα από τεστοστερόνη βαρβατίλας, σε τηλεοπτική εκπομπή που θα έπρεπε να προκαλεί δυσανεξία στους τηλεθεατές/τριες. Αποβλήθηκε αυτός που εκστόμισε χυδαίο, ρατσιστικό λόγο. Εναν λόγο που δεν είναι μεμονωμένος. Εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους. Είναι ο λόγος εκείνος που οδήγησε στη φρικτή δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Είναι ο ίδιος λόγος που έκανε τον νεαρό στην Κρήτη να σκοτώσει την Αγγλίδα αρχαιολόγο. Και η αιτία; Τόλμησε να αντισταθεί στην αρσενική ανοησία που θεωρεί κάθε γυναίκα υποψήφιο θύμα αν δεν ικανοποιήσει τις ορέξεις του. Είναι ο πολιτισμός εκείνος που μεγαλώνει τα αγόρια σύμφωνα με τη φράση «γ@μ@ω και δέρνω». Ολος ο κόσμος εμπεριέχεται στο εγώ μου.

Η απόφαση όμως για αποβολή του βαρβάτου νεαρού κινείται στην ίδια λογική των διευθυντών των σχολικών μονάδων στο παρελθόν. Βρέθηκε η πηγή της μόλυνσης, αυτό που απαιτείται είναι ο ακρωτηριασμός του σημείου, ώστε να μη μεταδοθεί στο υπόλοιπο κοινωνικό σώμα. Μετατοπίζονται λοιπόν οι ευθύνες στο προϊόν της μόλυνσης. Η πηγή που παράγει τέτοια φαινόμενα παραμένει στο απυρόβλητο.

Οι πανηγυρισμοί συνεπώς για την αποβολή του νεαρού συσκοτίζουν το πραγματικό πρόβλημα. Με άλλα λόγια, τη λειτουργία των τηλεοπτικών μέσων στην Ελλάδα. Την καθυπόταξη των αισθητικών και ανθρωπιστικών αξιών στο κέρδος. Ιδού πεδίο δράσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δομική βία του φασισμού και η ιδεολογία του μίσους
Η δομική βία αυταρχικών καθεστώτων, που ξανασημάδεψε τον 20ό αι. με τον φασισμό και τον ναζισμό, επανήλθε εμφατικά και σε εμάς, με το ξέσπασμα της μνημονιακής κρίσης και, τώρα, με την παγκόσμια οικονομική...
Η δομική βία του φασισμού και η ιδεολογία του μίσους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όσοι σκοτώνουν δεν είναι άντρες, αγάπη μου!
Σήμερα το βράδυ, θα αγκαλιάσω την κόρη μου και θα της πω ιστορίες για άνδρες που θυσίασαν τη ζωή τους για να σώσουν τις γυναίκες που αγαπούσαν, για αγόρια που μόνη τους έγνοια ήταν να κάνουν την κοπέλα τους...
Όσοι σκοτώνουν δεν είναι άντρες, αγάπη μου!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα δικαιώματα των θυμάτων έμφυλης βίας στα χέρια του κράτους;
Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη μη παρουσία συνηγόρου κατά την εξέταση μάρτυρα, δείχνει οδηγία σχετικά με την προστασία των θυμάτων.
Τα δικαιώματα των θυμάτων έμφυλης βίας στα χέρια του κράτους;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βαγγέλης Γιακουμάκης
Οι βασανιστές του ορμώντας πάνω του και χτυπώντας τον αλύπητα του προξενούσαν μώλωπες, μέχρι που μωλωπίζοντας και την ψυχή του τον έσπρωξαν στον θάνατο.
Βαγγέλης Γιακουμάκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα παγκόσμιο πρότυπο για να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των γυναικών
Σε 12 χώρες που εντόπισαν τα Ηνωμένα Εθνη, ο αριθμός των περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών που καταγγέλθηκαν σε διάφορες οργανώσεις αυξήθηκε κατά 83% από το 2019 έως το 2020.
Ενα παγκόσμιο πρότυπο για να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των γυναικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξανα-ορίζοντας τη «γυναίκα»
Αποτελεί υπόθεση όλης της κοινωνίας να σταθεί ενάντια στη λογική της ανάθεσης και καθεμία και καθένας να αποτελέσει μέρος της αναθεώρησης της αφετηριακής βάσης προσέγγισης του έμφυλου ζητήματος.
Ξανα-ορίζοντας τη «γυναίκα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας