Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Νάρκη» 8 δισ. ευρώ απειλεί τις συντάξεις
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Νάρκη» 8 δισ. ευρώ απειλεί τις συντάξεις

  • A-
  • A+
Πέρα από την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, με κόστος 3,9 δισ. ευρώ, το ασφαλιστικό σύστημα επιβαρύνεται από απώλειες 3 δισ. λόγω πανδημίας, ενώ άλλο 1 δισ. σε ετήσια βάση είναι το κόστος της μείωσης των εισφορών που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση

Ενώ αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, που συνεδρίασε με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης προκειμένου να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των περικοπών του 2012, καθώς και της κατάργησης των «δώρων» και επιδομάτων, όπως είχαν διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις του 2010, το έλλειμμα του νέου e-ΕΦΚΑ συνεχώς και αυξάνεται κάθε μήνα λόγω της επικείμενης αύξησης της ανεργίας, της έκρηξης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, των αναστολών συμβάσεων εργασίας και των μειώσεων των μισθών.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες κοντά στα 3 δισ. ευρώ για τα Ταμεία έως τα τέλη του έτους, αν συνεχιστεί η βαθιά ύφεση και την επόμενη περίοδο.

Τέλος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα μείωση εισφορών, κοντά στις 4 μονάδες, προκειμένου να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για τρία δεδομένα που, αν επιβεβαιωθούν, αναμένεται να δημιουργήσουν νέο τοπίο στην κοινωνική ασφάλιση της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και να θέσουν σε νέα βάση τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

1. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να επιδικάσει σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους ποσά αναδρομικά για το περίφημο 11μηνο, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016. Το κόστος συμμόρφωσης για τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ και αφορά τις παράνομες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

2. Οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της πανδημίας συνεχώς αυξάνονται. Οι αρχικές εκτιμήσεις,που έκαναν λόγο για απώλειες κοντά στο 1,7 δισ. ευρώ, διαψεύδονται και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών ακόμα δεν έχει καταβάλει στον e-ΕΦΚΑ τα ποσά που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή στο ύψος του ονομαστικού μισθού, όπως προβλέπει ο νόμος. Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι επιπλέον πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών για τον τουρισμό και την εστίαση, που σαφώς επιδεινώνουν την κατάσταση.

3. Σε αυτό το δημοσιονομικό περιβάλλον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 4 μονάδες, ακόμα και εντός του 2021. Οι απώλειες από εισφορές, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Είναι μάλιστα απορίας άξιο από πού θα προέλθει η μείωση αυτή, αφού πριν από ένα μήνα ήδη μειώθηκαν οι εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ και Εργατικής Εστίας και μοναδική δεξαμενή πλέον αποτελούν οι εισφορές υπέρ κύριας και επικουρικής σύνταξης (26,5% είναι οι εισφορές υπέρ σύνταξης, 7,1% για τον κλάδο ασθένειας και 5,45% για τον ΟΑΕΔ). Οι πληροφορίες λένε ότι επανέρχεται ξανά το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης («σχέδιο Μηταράκη»), προκειμένου να προκύψει η μείωση των εισφορών, καθιστώντας εφεξής προαιρετική την καταβολή εισφοράς για επικουρική σύνταξη στους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση.

Αν αθροίσει κανείς τα νούμερα, αντιλαμβάνεται ότι οι ανωτέρω παρεμβάσεις αντιστοιχούν σε ένα ποσόν κοντά στα 8 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, πράγμα που προφανώς και δεν έχει συμπεριληφθεί στην αναλογιστική μελέτη που συνόδευε τον ν.4670/2020.

Οι «πανηγυρισμοί» της κυβέρνησης ότι το Ασφαλιστικό είναι πλέον βιώσιμο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πολύ γρήγορα οι συνταξιούχοι που αναθαρρούν με τις επικείμενες αυξήσεις σε επικουρικές και κύριες συντάξεις (αναμένεται η καταβολή το φθινόπωρο) ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεων.

Η αγορά εργασίας και συνεπώς το Ασφαλιστικό αποδεικνύεται ότι είναι μια δυναμική κατάσταση που επηρεάζεται άμεσα από την πορεία της οικονομίας. Η ανάγκη για έναν «ασφαλιστικό κουμπαρά» με την εισροή νέων πόρων για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων κρίνεται επιτακτική αν θέλουμε να φύγουμε από τη λογική περικοπής των παροχών, σε συνθήκες όποιας οικονομικής αβεβαιότητας.

* Δικηγόρος – Εργατολόγος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκίτσο για το καλοκαίρι (Μέρος Γ')
Είναι Αύγουστος. Και αυτή η διαδοχή των εποχών αποτελεί κύκλο στον οποίο το φθινόπωρο είναι μια παρένθεση. Ας ελπίσουμε ότι ο χειμώνας θα το «παίξει» για λίγο άνοιξη και θα ορίσει ένα μέλλον με υποσχέσεις.
Σκίτσο για το καλοκαίρι (Μέρος Γ')
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μίσος απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους
Η κυβέρνηση κινείται με ταξικό μίσος απέναντι στα φτωχά λαϊκά στρώματα, κάτι που έγινε εμφανές και στη διαχείριση της πανδημίας. Αυτοί άλλωστε δεν είναι και ψηφοφόροι της!
Μίσος απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πλουμιστές «ουρές» του Μητσοτάκη και της Ν.Δ.
«Μόνη νομική διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα», που όμως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι ολόκληρη δική μας, οπότε κάθε διάλογος για την οριοθέτησή της, είναι σα να παραχωρούμε τμήμα της εθνικής...
Οι πλουμιστές «ουρές» του Μητσοτάκη και της Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πολίτης δρων και ο πολίτης θεατής
Σε μια κρiσιμη περίοδο που θέτει υπό αμφισβήτηση τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα και ελευθερίες προκύπτει έντονη η ανάγκη να προωθηθούν μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή των πολιτών.
Ο πολίτης δρων και ο πολίτης θεατής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρησιμοποιώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για την καταστροφή του
Η διεθνής κοινότητα εν γένει -και ειδικότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- βρίσκεται ενώπιον μιας σημαντικής απόφασης: θα διασφαλίσουμε τον σεβασμό του κράτους δικαίου ή επιστρέφουμε στον νόμο της ζούγκλας;
Χρησιμοποιώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για την καταστροφή του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν ο ΕΛΑΣ καταλάμβανε την Αθήνα
Αν είχε επιτραπεί στον EΛAΣ να μπει τον Οκτώβριο του '44 στην Αθήνα, θα είχαμε μια εντελώς διαφορετική εξέλιξη της χώρας. Δεν θα υπήρχε λόγος για το αιματοκύλισμα που ακολούθησε, ούτε θα πρωταγωνιστούσαν...
Αν ο ΕΛΑΣ καταλάμβανε την Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας