• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -1.7°C / 3.5°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.9°C / 1.9°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 4.0°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.1°C / -3.0°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.5°C / 1.2°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.5°C / -3.7°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / 3.5°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 5.4°C
  5 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  2 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -2.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.3°C / 0.1°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 5.8°C
  1 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.8°C / 3.8°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.7°C / -0.1°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.8°C / 1.9°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  50%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου και Κτηματολόγιο

 • A-
 • A+

Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 14/5/2020 δημοσιεύτηκε μια απόφαση-σταθμός για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας. Είναι αυτή του Τριμελούς Εφετείου της Θεσσαλονίκης για μια υπόθεση που κράτησε 50 χρόνια και αφορά την απόρριψη της διεκδίκησης από το Αγιο Ορος και συγκεκριμένο ιδιώτη μιας έκτασης 17.000 στρ. στη Χαλκιδική. Το σημαντικότερο όμως είναι η βάση στην οποία στηρίχτηκε η απόφαση, «ότι η έκταση αποτελούσε δημόσια γαία του Οθωμανικού Δημοσίου, η οποία μετά την προσάρτηση των Νέων Χωρών περιήλθε στην Κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, ως διαδόχου του Τουρκικού Δημοσίου».

Πράγματι το τεκμήριο αυτό υπάρχει, όχι βέβαια γιατί θέλησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά την απελευθέρωση να δημεύσουν αυτές τις γαίες, αλλά ως διαδοχή του οθωμανικού κράτους από το ελληνικό Δημόσιο, που απορρέει από τη Συνθήκη Απελευθέρωσης της Κωνσταντινουπόλεως (1832), το Πρωτόκολλο του Λονδίνου (1830) και τις μετέπειτα Συνθήκες προσαρτήσεων των Νέων Χωρών.

Το ελληνικό Δημόσιο, λοιπόν, έχει το δικαίωμα να προβάλλει το τεκμήριο κυριότητας σε άγριες γαίες, δηλαδή σε μη καλλιεργούμενες και μη οικοδομήσιμες εκτάσεις. Ας δούμε όμως πόσο το υπερασπίστηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα στις διαδικασίες κτηματογράφησης της χώρας που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κατά πρώτον, το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου είναι μαχητό, που σημαίνει ότι στο Δημόσιο ανήκουν όλες οι άγριες γαίες, πλην αυτών που αναγνωρίστηκαν με έναν εκ των νομίμων τρόπων. Είτε με νομοθετική περέμβαση του ελληνικού κράτους, από την πρώτη με το Βασιλικό Διάταγμα του 1836 μέχρι και την πιο πρόσφατη του νόμου 3203/2003, είτε με αναγνωριστικές αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών, στο οποίο προσέφυγαν οι ενδιαφερόμενοι, είτε με αμετάκλητες αποφάσεις των τακτικών δικαστηρίων.

Τίτλοι από αυτές τις διαδικασίες έχουν υπάρξει αρκετοί, από τις μικρές ιδιοκτησίες, που οι Οθωμανοί είχαν επί της κυριαρχίας τους και όταν αποχωρούσαν τις μεταβίβαζαν, πράγμα που εφαρμόστηκε ιδιαίτερα στην Αττική και την Εύβοια, μέχρι τις μεγάλες ιδιοκτησίες, όπως αυτές των τσιφλικιών. Χρησικτησία σε αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχει, εκτός αν αποδειχθεί η νομή τους σύμφωνα με το ελληνορωμαϊκό δίκαιο, δηλαδή επί 35 χρόνια προ του 1915.

Μέσα όμως από αυτές τις διαδικασίες, το τεκμήριο κυριότητας πήρε πιο συγκεκριμένη μορφή, αφού έγινε πιο στοχοποιημένη η εφαρμογή του στις εκτάσεις, που διέπονται από τη δασική νομοθεσία, δηλαδή στα δάση, τις δασικές και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις. Κι αυτή η διαδικασία ανέδειξε πολλά προβλήματα στις περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, όπως στα Ιόνια Νησιά, στις Κυκλάδες και αλλού, όπου η Πολιτεία μπορεί να προβάλλει μόνο το δικαίωμα της δασοπολιτικής επιτήρησης, αφού οποιαδήποτε πράξη αναγνώρισης κυριότητας από ιδιώτες στοχεύει και στην αλλαγή χρήσης.

Η χρήση αυτής της δημόσιας γης από ιδιώτες έγινε με πολλαπλή στόχευση, από οικοπεδική μέχρι αγροτική, και με διαδικασίες νομιμοφάνειας έως καταπάτησης. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις, η καταπάτηση αυτή έχει και την ανοχή της Πολιτείας, γιατί έχει συνδεθεί με την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, που φτάνουν μέχρι και την απορρόφηση κοινοτικών πόρων.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να δούμε στην πορεία της κτηματογράφησης είναι μέχρι ποίου σημείου θα αποδεχτούμε την εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, αλλά και πώς θα τακτοποιήσουμε τη σχέση χρήσης των προηγούμενων εκτάσεων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη που έλαβε υπόψη της το συγκεκριμένο τεκμήριο, γι’ αυτό και θέσπισε την εξαγορά με ένα μικρό τίμημα της αγροτικής και μόνον χρήσης αυτών των εκτάσεων, μια ρύθμιση όμως που δεν έγινε δεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Βέβαια είναι γνωστή η διαφορετική προσέγγιση του τεκμηρίου κυριότητας μεταξύ του κράτους και των ιδιωτών-μοναστηριών. Η Εκκλησία, αντίθετα, ισχυρίζεται ότι τα ταπία και τα χρυσόβουλα αποτελούν τίτλους και γι’ αυτό δεν ακολούθησε τις διαδικασίες προσφυγής στην Επιτροπή που προέβλεψε το Διάταγμα 17/29 Νοεμβρίου του 1836. Και την άποψή της αυτή τη στηρίζει μέχρι σήμερα, παρότι υπάρχει δυνατότητα να διεκδικήσει την αναγνώριση, είτε μέσω της διοικητικής οδού με προσφυγή στα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών για τις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, είτε μέσω της δικαστικής οδού για όλες τις εκτάσεις.

Τώρα όμως που κάποια στιγμή θα προχωρήσει η διαδικασία σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, θα αναγκαστούν ειδικά η Πολιτεία, αλλά και η Εκκλησία να ξανακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι, για να γίνει και η συγκεκριμένη καταγραφή.

*βουλευτής Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νομοσχέδιο Πιλότος για ένα νέο πελατειακό κράτος της αγοράς
Στο όνομα της «αξιοκρατίας» και της «αποτελεσματικότητας» διαμορφώνεται ένα μοντέλο διοίκησης που θα αναπαράγει τις πελατειακές σχέσεις και θα προσιδιάζει στις στρατηγικές επιδιώξεις του ιδιωτικού τομέα. 
Νομοσχέδιο Πιλότος για ένα νέο πελατειακό κράτος της αγοράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αδικαιολόγητη καθυστέρηση απονομής της σύνταξης!
Οι συντάξεις στη χώρα μας και σε αρκετούς κλάδους βγαίνουν ακόμη με το χέρι και όχι με τη βοήθεια κάποιου λογισμικού, από ελάχιστους γνωρίζοντες υπαλλήλους επειδή οι περισσότεροι έχουν συνταξιοδοτηθεί, χωρίς...
Αδικαιολόγητη καθυστέρηση απονομής της σύνταξης!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ντροπή, κύριε Καραμανλή
Με προσωπική ατζέντα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οδηγεί στην απαξίωση και στην ανεργία τους ιδιοκτήτες φορτηγών διεθνών εμπορευματικών μεταφορών, επιλέγοντας την πριμοδότηση σε μεγάλους ξένους στόλους...
Ντροπή, κύριε Καραμανλή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εργα για τα έργα;
Το υπουργείο Υποδομών ανήγγειλε την αναβάθμιση της ήδη ανακαινισθείσης γραμμής, με προϋπολογισμό 815 εκατ. και με πρώτο στοιχείο αναβάθμισης τη «μετατροπή της γραμμής σε διπλή». Αλλά ούτε ο κυκλοφοριακός...
Εργα για τα έργα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημόσιες Βιβλιοθήκες: «Οι ακυβέρνητες πολιτείες» του υπουργείου Παιδείας
Το κακό είναι πως το υπουργείο φαίνεται να αδιαφορεί για τις Βιβλιοθήκες και τα ΓΑΚ και αυτό είναι ορατό με μια πρώτη ματιά στο οργανόγραμμα του υπουργείου.
Δημόσιες Βιβλιοθήκες: «Οι ακυβέρνητες πολιτείες» του υπουργείου Παιδείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγκόσμια Ημέρα Δημοσίων Υπηρεσιών – Μέρα γιορτής, δράσης κι αντίστασης
Μόνο μια ισχυρή δημόσια διοίκηση με δικαστήρια, εφορίες και αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς και του αθέμιτου ανταγωνισμού υψηλής ποιότητας μπορεί να αποτρέψει την κακοδιαχείριση των κονδυλίων και να...
Παγκόσμια Ημέρα Δημοσίων Υπηρεσιών – Μέρα γιορτής, δράσης κι αντίστασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας