• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 19.5°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.1°C / 16.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 16.0°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.1°C / 12.4°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 17.9°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 19.2°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 18.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.6°C / 17.9°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 17.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 19.8°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.1°C / 15.5°C
  3 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  65%
AP PHOTO / ALEX BRANDON
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγκόσμια διακυβέρνηση και κορονοϊός

 • A-
 • A+

Σε ένα εξαιρετικής διεισδυτικότητας άρθρο με τίτλο «Global Capitalism, “World Government” and the Corona Crisis» ο καθηγητής Michel Chossudovsky (1) αναλύει τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούν την επιχείρηση «κορονοϊός» με στόχο την παγκόσμια διακυβέρνηση (2).

Ο συγγραφέας περιγράφει τρία στάδια:

1. Εμπορικός πόλεμος ενάντια στην Κίνα (31/1).

2. Χρηματοοικονομική συντριβή του χρηματιστηρίου μέσω της διαχείρισης του φόβου -

Τον Φεβρουάριο χάνονται παγκοσμίως περίπου 6 τρισ. $. O πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κερδοσκόπους και hedge funds.

3. Lockdown της παγκόσμιας οικονομίας

Στις αρχές Μαρτίου πολλές χώρες κάνουν lockdown, προκαλείται αποσταθεροποίηση σε εμπόριο, μεταφορές, επενδύσεις, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως, πτώχευση ολόκληρων τομέων της παγκόσμιας οικονομίας (αεροπορικά ταξίδια, τουρισμός, λιανεμπόριο κ.λπ.).

Ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας υπονομεύει την πραγματική παραγωγή των «αναγκών της ζωής» (τροφή, υγεία, στέγαση), αλλά και την «αναπαραγωγή» κοινωνικών σχέσεων, πολιτικών θεσμών, πολιτισμού, εθνικής ταυτότητας. Υπονομεύει και καταστρέφει τον ίδιο τον ιστό της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και τη φύση της κυβέρνησης και των θεσμών του κράτους. Από τη μια υπάρχουν οι ισχυροί τραπεζικοί και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, «οι πιστωτές», και από την άλλη η πραγματική οικονομία που αποσταθεροποιείται, οδηγείται σε πτώχευση και καταλήγει στον ρόλο του «οφειλέτη».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη χώρα μας, που πέρασε ήδη από την πτώχευση του 2010-2018 και τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου τέτοιου κύκλου;

● Εμείς δεν φαίνεται να επηρεαζόμαστε άμεσα από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα. Η Cosco στην Ελλάδα αποτελεί το προπύργιο της Κίνας για τη διείσδυση στην Ευρώπη. Θα υπάρξει όμως έμμεσα επίδραση.

● Η εκστρατεία φόβου, η δραματική κατάρρευση των αξιών του χρηματιστηρίου και της αξίας του πετρελαίου παγκοσμίως δεν φαίνεται να επηρέασε σημαντικά τη χώρα μας, ως εισαγωγείς πετρελαίου. Ωστόσο, η κατάρρευση των αξιών των χρηματιστηρίων δίνει πλεονέκτημα σε θεσμικούς κερδοσκόπους, όπως τα hedge funds. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη τι επίπτωση θα έχει στην Ελλάδα αυτό το νέο τοπίο των σημαντικών μεταφορών πλούτου.

● Η καραντίνα προκαλεί αναδιαρθρώσεις. Η μεσαία και κατώτερη τάξη πλήττονται ιδιαίτερα. Διευκολύνεται η διείσδυση ξένων επιχειρήσεων σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας (ξενοδοχεία, αλυσίδες τροφίμων, ενέργεια, πρωτογενής τομέας, εταιρείες χερσαίων, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών εμπορευμάτων και ανθρώπων κ.λπ.).

● Η κρίση του κορονοϊού επηρεάζει τη διεξαγωγή πολέμων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Λιβύη κ.λπ.) και τη στόχευση σε συγκεκριμένες χώρες (Ιράν, Τουρκία) με απρόβλεπτες συνέπειες στη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής.

● Η πραγματική οικονομία έχει επιβραδυνθεί. Υπάρχουν πρόσκαιρα οφέλη, όπως η μείωση των εισαγωγών για την τροφοδοσία του τουρισμού, η στροφή σε τοπικά και εθνικά προϊόντα, η αύξηση της ζήτησης εγχώριου εργατικού δυναμικού στη γεωργία, η αποαστικοποίηση μεγάλων τμημάτων των πόλεων προς την ύπαιθρο, η στροφή προς τη λογική κατανάλωση, η παραγωγή νέων κοινωνικών σχέσεων, οφέλη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για έναν αναπροσανατολισμό της κοινωνίας και της οικονομίας. Σήμερα η επίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη στο ΑΕΠ, στην ανεργία, στη φυγή στο εξωτερικό και στην επαρχία, στη φτωχοποίηση, στην απαξίωση της αστικής γης, στην αγορά μεγάλων τμημάτων αστικού, περιαστικού και αγροτικού χώρου για κάθε λογής επενδύσεις, στη μεγαλύτερη διείσδυση των hedge funds σε κλάδους πέραν του κτηματομεσιτικού.

● Ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας υπονομεύει την «αναπαραγωγή της πραγματικής ζωής», που φτάνει μέχρι τις κοινωνικές σχέσεις, τους πολιτικούς θεσμούς, τον πολιτισμό, την παιδεία, το περιβάλλον, την ξενοφοβία, την εθνική ταυτότητα, τον ίδιο τον ιστό της κοινωνίας των πολιτών αλλά και τη φύση της κυβέρνησης και των θεσμών του κράτους. Υπό αυτό το φως θα πρέπει να αναλυθούν οι ευρύτερες επιπτώσεις, όπως στη συμπεριφορά της νεολαίας, στη στάση απέναντι σε μειονοτικές ομάδες, στην υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, στις νομικές οπισθοδρομήσεις, σε περιβάλλον, παιδεία, εργατικά και δικαιώματα κ.ά.

Μπορεί να φαίνονται συνωμοσιολογικά αυτά τα σενάρια, αλλά «όταν ένα ψέμα γίνεται αλήθεια δεν υπάρχει επιστροφή», λέει ο συγγραφέας. Αυτή τη νέα κατάσταση θα πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος, καθώς φαίνεται ότι αλλάζουν τα πάντα, από την παγκόσμια οικονομία μέχρι την καθημερινότητά μας.

Σημειώσεις

(1) Global Research, May 16, 2020, https://www.globalresearch.ca/global-capitalism-world-government-and-the-corona-crisis/5712312?fbclid=IwAR28pRNR4qsOVCFEKtER2QLgPpwp4i8Mgtzct0MVtyit1qlGcF3-xhprArk

(2) Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η έννοια της Παγκόσμιας Κυβέρνησης τέθηκε από τον αείμνηστο David Rockefeller στη συνάντηση Bilderberg, Baden Germany, Ιούνιος 1991. Επίσης, το Rockefeller Foundation έχει περιγράψει το 2010 τα χαρακτηριστικά της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης σε σχέση με μια παγκόσμια πανδημία.

*Πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία και το δολάριο
Οι κύριοι ανταγωνιστές του δολαρίου, η Κίνα και η Ε.Ε., σπεύδουν να καλύψουν τα κενά που προκαλούνται από την υπεράσπιση της ισχύος του αμερικανικού νομίσματος, αναπτύσσονται και μεγαλώνουν το μερίδιό τους...
Η πανδημία και το δολάριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοσία πολλών ταχυτήτων;
O κίνδυνος διεύρυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων του πλανήτη δεν εντοπίζεται ως αποσταθεροποιητική παρενέργεια που θα καταγραφεί την επομένη της πανδημίας, αλλά ως σημερινή σκληρή πραγματικότητα.
Ανοσία πολλών ταχυτήτων;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ανοιχτές πληγές της επόμενης μέρας
Σε εποχές κρίσεων οι κοινωνίες θα πρέπει να συσπειρωθούν σε συλλογικές προσπάθειες. Τούτο είναι κομβικό. Ομως πώς μπορεί να επιτευχθεί ένας παρόμοιος στόχος όταν οι διχαστικές ανισότητες θα έχουν εκτοξευτεί...
Οι ανοιχτές πληγές της επόμενης μέρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Έθνος και η Πανδημία του
Εν συντομία, αν και ο ιός δεν είναι ορατός, γίνεται ωστόσο σαφές ότι πρόκειται για μια εξωγενή απειλή, κάτι του οποίου φορέας και κομιστής είναι ο ξένος, ο άλλος.
Το Έθνος και η Πανδημία του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψυχροπολεμική κλιμάκωση
Αντί της συναίνεσης και της παγκόσμιας συνεργασίας, ο Λευκός Οίκος στήνει το σκηνικό μιας νέας διπολικής ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης που θα πολλαπλασιάσει το κόστος τής ανάκαμψης.
Ψυχροπολεμική κλιμάκωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος έχασε τις ΗΠΑ;
Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά στην τελική πράξη ενός ψυχοδράματος που άρχισε την άνοιξη του 2003, όταν τότε η Βουλή της Τουρκίας απαγόρευσε τη διέλευση από το έδαφος της χώρας αμερικανικών στρατιωτικών...
Ποιος έχασε τις ΗΠΑ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας