• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.1°C
  6 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.8°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  55%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόσφυγες πολέμου στην ελληνοτουρκική μεθόριο

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση απέκτησε τη νομιμοποίηση να ανακοινώσει σκληρά αντι-προσφυγικά μέτρα που παραβιάζουν ακόμη και αυτούς τους βασικούς κανόνες των διεθνών συμβάσεων, επικαλούμενη έκτακτη ανάγκη και απειλή. Στο σκοτάδι πολλαπλασιάστηκαν οι βάναυσες πρακτικές των άτυπων επαναπροωθήσεων, οι ενέργειες αποτροπής μέσω του εκφοβισμού. Η βία, οι συλλήψεις και οι καταδικαστικές αποφάσεις μπήκαν στην ημερήσια διάταξη και έγιναν καθημερινή πολιτική. Οι ακροδεξιές ομάδες, οι «θαρραλέοι» κεφαλοκυνηγοί ανυπεράσπιστων, οι πατριδοκάπηλοι σήκωσαν κεφάλι

Το άθλιο σκηνικό των τελευταίων ημερών σε σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον ποταμό Εβρο, με θύματα χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους, μετεξελίχθηκε, όπως ήταν προφανές εξ αρχής, σε ένα πιο άθλιο πάρε-δώσε στη ΝΑΤΟϊκή και Ευρωενωσιακή αυλή. Από το Παζάρκουλε της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ελπίδας για διαφυγή στην Ευρώπη στο κυνικό παζάρι στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε αυτούς που δημιουργούν και εμπορεύονται την ανθρώπινη δυστυχία για να κερδίσουν πολιτικά ανταλλάγματα, γεωπολιτική επιρροή και οικονομικά οφέλη.

Γι’ αυτό λοιπόν το άθλιο απάνθρωπο σκηνικό που στήθηκε με την αναγκαία συνδρομή, ως συνήθως, των διατεταγμένων ΜΜΕ, κανείς, εκτός μοναχά από τους ίδιους τους κατατρεγμένους, δεν είναι αθώος! Ενοχη είναι η ηγεσία της Τουρκίας, η οποία ενόψει των αδιεξόδων της επεμβατικής τυχοδιωκτικής πολιτικής της στη Συρία, με τους μηχανισμούς εξαπάτησης και χειραγώγησης οδήγησε κακήν-κακώς χιλιάδες ξεριζωμένους στα σύνορα. Με σκοπό να ανταλλάξει την απελπισία τους με πολιτική και στρατιωτική στήριξη από το ΝΑΤΟ και οικονομική συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ενοχη είναι η ελληνική κυβέρνηση η οποία αντιμετώπισε αυτούς τους ανθρώπους ως εισβολείς, σε συνέχεια μιας πολυετούς πολιτικής εγκλωβισμού χιλιάδων σε στρατόπεδα και κέντρα κράτησης σε απαράδεκτες συνθήκες. Υπηρετώντας έτσι τις πρόνοιες των αντιδραστικών συμφωνιών και πρωτοκόλλων που σκοπό έχουν να οχυρώσουν την Ευρώπη απέναντι στην ανθρώπινη δυστυχία και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε φράκτη και παγίδα όσων προσπαθούν να σωθούν από τη φωτιά του πολέμου και την ανυπόφορη φτώχεια.

Ενοχες πριν και πάνω από όλους είναι οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Οι οποίες με βόμβες, επεμβάσεις, διπλωματική υπονόμευση, οικονομικές κυρώσεις και ανορθόδοξες τακτικές διέλυσαν στην κυριολεξία μια ολόκληρη σειρά από παραδοσιακές κοινωνίες και κράτη. Μετατρέποντάς τα σε μαύρες τρύπες δυστυχίας και ιστορικής οπισθοδρόμησης. Στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Υεμένη, Σομαλία, Λιβύη.

Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο στην ελληνοτουρκική μεθόριο αναθεωρήθηκαν καταναγκαστικά όλα τα πραγματικά δεδομένα. Αναποδογύρισε η πραγματικότητα. Οι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία εξαφανίστηκαν! Οι «λαθραίοι μετανάστες» μεταμορφώθηκαν σε «εισβολείς» και «όπλα» ασύμμετρου πολέμου! Οι ικέτες στις πλαστικές λέμβους μετατράπηκαν σε εθνικό κίνδυνο. Ο παραμορφωτικός φακός των καθεστωτικών ΜΜΕ εστίασε στους νεαρούς που πετούσαν πέτρες και έκοβαν σύρματα. Αντί για απεγνωσμένα πρόσωπα, απειλητικές σκιές. Αντί για φοβισμένους και αδύναμους, σκληρές μορφές που απειλούν και προξενούν φόβο! Αντί για ανυπεράσπιστους και ανέστιους, καθοδηγούμενα όργανα μιας σκληρής κρατικής επιθετικής πολιτικής.

Η απειλή ορθώθηκε και με καλπασμό μεταφέρθηκε σε όλη τη χώρα. Οι κάθε είδους μηχανισμοί χειραγώγησης ελάχιστα χρειαζόταν να κάνουν. Εφτανε να αναπαράγουν τις εστιασμένες εικόνες. Το έδαφος άλλωστε είχε λιπανθεί από καιρό από τη συσσώρευση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούσε η απάνθρωπη και αναποτελεσματική διαχείριση όσων ζούσαν εγκλωβισμένοι στα κέντρα και στα στρατόπεδα. Κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συνενοχή των ισχυρών ΜΚΟ και τη μετακύλιση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Και παλιότερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση απέκτησε τη νομιμοποίηση να ανακοινώσει σκληρά αντι-προσφυγικά μέτρα που παραβιάζουν ακόμη και αυτούς τους βασικούς κανόνες των διεθνών συμβάσεων, επικαλούμενη έκτακτη ανάγκη και απειλή. Στο σκοτάδι πολλαπλασιάστηκαν οι βάναυσες πρακτικές των άτυπων επαναπροωθήσεων, οι ενέργειες αποτροπής μέσω του εκφοβισμού.

Η βία, οι συλλήψεις και οι καταδικαστικές αποφάσεις μπήκαν στην ημερήσια διάταξη και έγιναν καθημερινή πολιτική. Οι ακροδεξιές ομάδες, οι «θαρραλέοι» κεφαλοκυνηγοί ανυπεράσπιστων, οι πατριδοκάπηλοι σήκωσαν κεφάλι. Δίκαια η ελληνική κυβέρνηση απέσπασε τις επευφημίες των άθλιων ευρωπαϊκών ηγεσιών και των ακροδεξιών δυνάμεων. Χαρακτηριστική περίπτωση ο ακροδεξιός Αυστριακός καγκελάριος που δήλωσε ευγνώμων για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων!

Σε πείσμα όμως της κυρίαρχης και «πλειοψηφικής» εκδοχής, ούτε η αλήθεια μπορεί να κρυφτεί ούτε όσα αληθινά συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μπορούν να δικαιολογηθούν. Ακόμη και με τα ίδια τα στοιχεία των κρατικών αρχών, η εικόνα είναι αποκαλυπτική. Από τις 28 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η «ασύμμετρη εισβολή» ανθρώπων, που κατά την επίσημη αφήγηση προσποιούνται αναίτια τους πρόσφυγες πολέμου, ώς την 5η Μαρτίου, το 64% των συλληφθέντων είναι Αφγανοί.

Εναν μήνα νωρίτερα, στα ίδια ΜΜΕ που σήμερα θεωρούν τους Αφγανούς αδικαιολόγητους λαθρομετανάστες οι οποίοι απαρνιούνται μια δήθεν ειρηνική ζωή, δημοσιευόταν ο θανατηφόρος απολογισμός της αμερικανικής στρατιωτικής δράσης. Με τα ίδια τα στοιχεία του αμερικανικού στρατού, στο Αφγανιστάν ρίχτηκαν 7.423 βόμβες και άλλα πυρομαχικά στη διάρκεια του 2019! Αριθμός-ρεκόρ από το 2001 που ξεκίνησε η εικοσαετής επέμβαση, επτά φορές μεγαλύτερος από το 2015 και διπλάσιος από το 2009!

Αλήθεια, ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να δεχθεί πως οι Αφγανοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους από καπρίτσιο ή διάθεση για περιπέτεια; Οσο οι βασικές αιτίες του εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων δεν αντιμετωπίζονται και όσο οι αληθινοί ένοχοι των ανθρώπινων τραγωδιών συνεχίζουν το εγκληματικό έργο τους, κανείς δεν μπορεί να αποστρέφει το πρόσωπό του από την αλήθεια. Και κανείς αληθινά προοδευτικός και πολιτισμένος άνθρωπος δεν μπορεί να νιώθει υπερήφανος για όσα συνέβησαν ή μέλλει να συμβούν στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

*Μέλος του ΚΚΕ(μ-λ)


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην κόψη του ξυραφιού
Για την Ελλάδα, η οποία, μόνον λόγω της σχέσης της με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κάποια σχετική θέση ασφάλειας της εδαφικής της ακεραιότητας, η κατάσταση είναι πλέον δυστυχώς ανεξέλεγκτη. Η σχετική...
Στην κόψη του ξυραφιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
Ο «καλός μαθητής» του ΝΑΤΟ θα μείνει μετεξεταστέος, αφού είναι προβλέψιμος, ανίκανος να ορθώσει μια φωνή θετικής ουδετερότητας, σύνεσης, διπλωματικής ειρηνικής προοπτικής στην ουκρανική κρίση.
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε στην Ουκρανία
Η υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ ήταν αποτέλεσμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Απ' την άλλη μεριά η Ρωσία είχε περιγράψει επανειλημμένες φορές ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή.
Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε στην Ουκρανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί ευθύνης και ελευθερίας
Η πατρίδα δεν είναι μόνο ο τόπος που ζούμε. Είναι κυρίως ο τρόπος που αποφασίσαμε να συνυπάρχουμε. Ας μην το ξεχνάμε. Και τα θέματα με την Τουρκία και η περιπέτεια με τη δημόσια υγεία δοκιμάζουν για άλλη μια...
Περί ευθύνης και ελευθερίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κλάμα του βυθού
Και πώς να λαρώσει η ψυχή το Σαββατοκύριακο; Τα μαντάτα αδιαφορούν για την ανάγκη να ανασάνει η ψυχή και το σώμα από το βάρος της καθημερινότητας. Οι εικόνες στοιχειώνουν τον ανείπωτο πόνο. Οι λέξεις της...
Το κλάμα του βυθού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ουσία για το Αιγαίο
Αναμφίβολα η τουρκική στάση εδώ και έναν χρόνο είναι συχνά προκλητική, από την άλλη σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για αντίδραση στην εμπρηστική στάση του υπουργού Αμυνας ο οποίος πλειοδοτεί σε...
Η ουσία για το Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας