• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.1°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 21.5°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.9°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 21.1°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  73%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 18.9°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.8°C
  1 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 22.2°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  2 BF
  82%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πεινασμένος και άνευ ονείρων

 • A-
 • A+

Ο τίτλος είναι στίχος από ποίημα ενός καλού φίλου, του Χρήστου Λαζαρόπουλου, που αρχίζει με το «Ενεδύθην επαναστατικής στολής, κατελήφθην υπό ακμαίου φρονήματος…». Ομως, ποιος είναι ο πεινασμένος; Εκτός από αυτούς που βλέπουμε, είναι πολλοί. Δεν τους βλέπουμε, είτε γιατί δεν το λένε οι ίδιοι είτε γιατί οι στατιστικές αδυνατούν να ταυτοποιήσουν την πείνα τους. Και αν μιλήσουμε για συμβολική πείνα, τότε οι πεινασμένοι είναι εκατομμύρια γύρω μας. Ο καθένας κάτι θέλει∙ όλο και για κάτι είναι πεινασμένος, όλο και κάποιος θα του το προμηθεύει, για να έχει την ψευδαίσθηση ότι κάτι γίνεται.

Συνεπώς, το βάρος πέφτει στην πλευρά τού «άνευ ονείρων» που, από μόνο του, αντιπαρατίθεται στο «με όνειρα». Οι αρκετοί πεινασμένοι, σήμερα, σε λίγο θα κρυώνουν. Εχουν όνειρα; Μπορούν να έχουν; Η απάντηση είναι πως, ναι, νομιμοποιούνται να έχουν. Θα γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα; Για αρκετούς ναι, μα για τους περισσότερους όχι. Και δεν εξαρτάται από τους ίδιους - τουλάχιστον, όχι μόνον από αυτούς. Γιατί το γεμάτο στομάχι (ή το άδειο) δεν είναι αποκλειστικά ατομική υπόθεση. Οπως και η πείνα, έτσι και το όνειρο εξαρτάται από το πλαίσιο της ζωής τους∙ εξαρτάται από αυτό στο οποίο μετέχουμε και από αυτό που νομίζουμε ως «κανονικότητα», μια και η πείνα όπως και το όνειρο (ή ο εφιάλτης) είναι, μεταξύ άλλων, πολιτικές υποθέσεις.

Αυτό το πλαίσιο ζωής και εννόησης των καιρών είναι ατελές. Και δεν είναι αμιγώς ελληνικό φαινόμενο- πράγμα που θέλουν, σώνει και καλά, να καταπιούμε οι κούφιοι έμποροι της υπερβεβαιότητας και της πολιτικής σπέκουλας. Είναι, εν πολλοίς, παγκόσμιο. Μερικοί το περιγράφουν σαν ακυβέρνητο κόσμο – ως μη πηδαλιοχούμενο κόσμο. Λόγου χάριν, ο κοινωνιολόγος Αντονι Γκίντενς (ο εμπνευστής του Τρίτου Δρόμου) ήδη από τη δεκαετία του 1990 στο βιβλίο του «Οι συνέπειες της νεωτερικότητας» το είχε περιγράψει πολύ καλά με ένα τεράστιο φορτηγό, με ένα τζαγγερνότ για την ακρίβεια, για να δώσει την εικόνα της νεωτερικής κοινωνίας.

Το τζαγγερνότ ήταν ένα τεράστιο όχημα που χρησιμοποιούνταν στις τελετές λατρείας της ινδουιστής θεότητας Κρίσνα. Ανεβασμένο στο τζαγγερνότ, το λατρευτικό ομοίωμα του Κρίσνα περιφερόταν παλιά στους δρόμους της Ινδίας. Αλλά, η πορεία του οχήματος ήταν μέχρι ένα σημείο ελεγχόμενη. Δεν αποκλειόταν το όχημα να βγει απρόσμενα εκτός ελέγχου, συνθλίβοντας όποιον βρεθεί μπροστά του. Εδώ, η μεταφορική εικόνα του τεράστιου φορτηγού-οδοστρωτήρα, ας πούμε, υπονοεί μια τεράστια πολυδύναμη μηχανή που, αφού δεν λειτουργεί ως όλον, ούτε προκύπτει ως καλομονταρισμένο άθροισμα «συναρμοζόμενων» μεταξύ τους στοιχείων, αναδεικνύεται μάλλον ως κάτι αντιφατικό, απωθητικό και θελκτικό ταυτοχρόνως. Κάτι σαν ξεχειλωμένο πλεκτό που θέλει να μας προστατέψει αλλά που μας αφήνει απροστάτευτους. Λειτουργεί ως αυτοκατευθυνόμενη κοινωνικοπολιτική δυναμική, αφήνοντας τις αμφισημίες των χρήσεών της ανεξέλεγκτες στο μεγαλείο τους.

Τι γίνεται, επομένως, με τους λεγόμενους «πολέμους» των ημερών στα Εξάρχεια ή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Πατησίων; Τι γίνεται με την ελαύνουσα μνήμη του Πολυτεχνείου ή του Γρηγορόπουλου; Ολοι φοράνε τα «επαναστατικά» τους και κάνουν ό,τι λέει ο Γκίντενς. Πιστοί του παραδείσου επί Γης επιβιβάζονται στο τζαγγερνότ τους. Περιφέρουν ιδέες, ελπίδα και απελπισία, βεβαιότητες και αβεβαιότητες, τη δύναμη και τα κουσούρια τους. Κάτι μεταξύ πολύχρωμου θεάματος-ακροάματος (με σημαίες και μπόλικο Φαραντουρο-Ξυλούρη) και σκοτεινού υπογείου με μπουκάλια, κράνη και βαριοπούλες, κινδυνεύοντας να συνθλιβούν, χωρίς όμως να μπορούν να ανακόψουν την πορεία του φέροντος οχήματος – της δικής τους κοινωνίας.

Εξαιρουμένου του Δημήτρη Παπαχρήστου που έχει την καρδιά και το κουράγιο να μιλάει για το Πολυτεχνείο -τον ξέρω από τα δεκαοχτώ μου, και πάντα χαίρομαι όταν τον συναντάω στα ίδια μέρη στα εξήντα δύο μου- και εξαιρουμένων πολλών ευτυχώς δημοκρατικών και σκεπτόμενων που μπορώ να εμπιστεύομαι, όπως ο Περικλής Κοροβέσης, ούτε η κυβέρνηση ούτε οι μπαχαλάκηδες μπορούν να πετύχουν κάτι κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά σημαντικό. Και οι δύο πλευρές δεν έχουν πάρει καν χαμπάρι το γύρισμα της εποχής. Τη δεκαετία του ’70 ο πεινασμένος είχε όνειρο. Σήμερα, ο πεινασμένος είναι άνευ ονείρου.

Η μεν κυβέρνηση, ανοήτως, πιστεύει ότι με σχήματα «νόμου και τάξης» και της μηδενικής ανοχής θα αποδώσει τα ιδρύματα στις κοινότητές τους και τις γειτονιές στους κατοίκους τους. Οι μπαχαλάκηδες, το ίδιο ανοήτως, πιστεύουν ότι θα εγκαθιδρύσουν την «Ουτοπία» του Μορ ή την «Ηλιακή πολιτεία» του Καμπανέλα ή κάτι σαν «μπαχαλάκικο» πέριξ των Εξαρχείων. Εν τω μεταξύ, ο συντηρητικός νεοφιλελευθερισμός είναι συνταγή πλήρους αποτυχίας. Αμφιβάλλω, δε, αν οι μπαχαλάκηδες θα μπορούσαν να ζήσουν έστω για πέντε λεπτά της ζωής τους στην «Ουτοπία» ή στην «Ηλιακή πολιτεία». Και οι δύο πλευρές συγκλίνουν προς δυστοπικές καταστάσεις. Προπατορικοί πιστοί υπόσχονται αυτοσχέδιους, προκάτ Παραδείσους. Ξεχνάνε το μείζον (κανονικά θα έπρεπε να είναι η ύλη αναστοχασμού της σημερινής Αριστεράς): Δεν θέλουμε κάποιον Παράδεισο πάνω στη Γη, αλλά θέλουμε να εμποδίσουμε την επικράτηση της Κόλασης πάνω στη Γη. Δυσκολάκι, ε;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
Περί απληστίας ο λόγος. Το βυζαντινό λεξικό Σούδα την ονομάζει αδηφαγία. Με άλλο λόγια, αναφέρεται σε μια διαρκή ανάγκη που ουδέποτε ικανοποιείται. Διασώζεται η φράση «άπληστος πίθος», που ανακαλεί στη μνήμη...
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κοινωνία θα γράψει τον επίλογο της κυβέρνησης που ευθύνεται για τη βίαιη φτωχοποίησή της
Αδιαπραγμάτευτη είναι η ανάγκη για μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με μια ενδεχόμενη επιπλέον αύξηση σε δεύτερη φάση, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα...
Η κοινωνία θα γράψει τον επίλογο της κυβέρνησης που ευθύνεται για τη βίαιη φτωχοποίησή της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
Κι ακούω έναν καθωσπρέπει κύριο να λέει: - Χρησιμοποίησε απρεπή εκφορά λόγου! Αυτό δεν είναι πολιτισμός! Αυτό δεν είναι υγιής αντιπαράθεση!
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποταμίευση: το πιο σύντομο ανέκδοτο
Δεν επιλέγουμε, δεν προγραμματίζουμε τις έκτακτες ανάγκες μας. Αυτές έρχονται και μας βρίσκουν. Και η παντοτινή σύντροφος σήμερα του Ελληνα δεν είναι μόνο η πενία («τη Ελλάδι πενίη μεν αιεί κοτε σύντροφός...
Αποταμίευση: το πιο σύντομο ανέκδοτο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «εγγενής αυταρχισμός» των ανισοτήτων
Η διεύρυνση των ανισοτήτων, που τα τελευταία χρόνια οξύνεται, περιθωριοποιεί και φτωχοποιεί, όλο και περισσότερο, μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.
Ο «εγγενής αυταρχισμός» των ανισοτήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας