Το καλοκαίρι του 2015 ήταν πολύ δύσκολο για τη Λέσβο. Το νησί δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών –οικονομικών ή όχι– αποδιωγμένων από τις πατρίδες τους λόγω πολέμου και άλλων δύσκολων συνθηκών. Διεκπεραιώθηκαν σε κάποια από τις παραλίες και στη συνέχεια πήραν τον δρόμο για τη Μυτιλήνη, με σκοπό να καταγραφούν και να απογραφούν ως πρόσφυγες και μετανάστες. Κατόπιν να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής για να μετακινηθούν στη στεριανή Ελλάδα κι από κει να συνεχίσουν το προγραμματισμένο ταξίδι τους προς τις ευρωπαϊκές χώρες, τόπο προορισμού τους.
Οι ανοιχτοί ελεύθεροι δημόσιοι χώροι της πόλης είναι λίγοι και συγκεκριμένοι. Σε όλους εγκαταστάθηκαν· στον Δημοτικό Κήπο, στο πάρκο, στο λιμάνι, στα Τσαμάκια. Στήθηκαν σκηνές, απλώθηκαν κουβέρτες και υπνόσακοι, ρούχα και προσωπικά είδη. Ολη η γύρω περιοχή ήταν μια μεγάλη κατασκήνωση. Πρωτόγνωρη κατάσταση. Ενα πλήθος να κινείται διαρκώς για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές ανάγκες του· στους φούρνους για ψωμί, τυρόπιτες· στα καφέ για αφεψήματα· στα περίπτερα για νερά, χυμούς, έτοιμα φαγητά.
Τέλη Αυγούστου, στον κεντρικό ιστό της πόλης, γύρω από το λιμάνι, υπήρχαν περίπου δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) άτομα (πρόσφυγες, μετανάστες, κ.ά.) περιμένοντας να μεταφερθούν στη στεριανή Ελλάδα. Επανάληψη γεγονότων και σκηνών του 1914 και του 1922. Στη θέση των Μικρασιατών προσφύγων, αλλοεθνείς και αλλόθρησκοι κατατρεγμένοι. Εκείνες τις μέρες πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου.
Η ατμόσφαιρα τεταμένη, οι αντοχές όλων στα όριά τους, διέξοδος να μη φαίνεται. Κάποιοι προτείνουν να καταληφθούν τα σχολεία, ως μέσο πίεσης· δημόσιος λειτουργός προβλέπει πυρκαγιές που θα προξενήσουν οι μετακινούμενοι. Αυτές και άλλες φωνές κατευνάζει ο δήμαρχος κ. Σπύρος Γαληνός, ο οποίος λειτούργησε με σωφροσύνη και με χαρακτηριστικά ηγέτη. Πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, γίνεται γνωστό ότι αναχώρησε από την Αθήνα για το νησί πολυπληθές κλιμάκιο· το οποίο θα αρχίσει από τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας την καταγραφή και ταυτοποίηση όλων, με σκοπό την άμεση μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.
Επιφυλάξεις σχεδόν από όλους· άρνηση, κριτική, απόρριψη. Επικεφαλής, η αντιστράτηγος της αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Με την άφιξη στήθηκε μηχανισμός ταυτοποίησης προσφύγων στο γήπεδο των Επαγγελματικών Λυκείων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονου εξοπλισμού. Σε δυόμισι μέρες ταυτοποιήθηκε το σύνολο όσων ανέμεναν ταυτοποίηση. Ενα πρωτόγνωρο έργο, το οποίο δεν επαναλήφθηκε.
Τούτες τις μέρες η κ. Τσιριγώτη αποστρατεύτηκε. Οσοι τη γνώρισαν θα θυμούνται την οργανωτική ικανότητά της. Την ευαισθησία της για τον άλλο, τον πρόσφυγα, τον κατατρεγμένο. Αυτά ήταν που την ώθησαν να ασχοληθεί με το θέμα. Η Ιστορία έχει καταγράψει τα γεγονότα των δύο καλοκαιριών.
*συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας