• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.3°C / 35.8°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 36.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 36.5°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.1°C / 35.5°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 32.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 35.5°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 31.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 36.0°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 33.3°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 33.3°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.2°C / 32.2°C
  1 BF
  24%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια «περίεργος κοινωνία»;

 • A-
 • A+

Η αρχαία σοφιστική κάλυπτε περίπου έναν αιώνα συναφών ζυμώσεων ως προς τη γένεση και τη λειτουργία των κοινωνικών παραστάσεων, από το 450 ώς το 350 π.Χ., εκτοξεύοντας μια πολυσχιδή κριτική: προς τη θρησκεία, την εκπαίδευση, την πολιτική εξουσία και τη γλώσσα, χρησιμοποιώντας για την υπερνίκηση των αντιδράσεων που συναντούσε η σοφιστική «τέχνη» μια τακτική «παραπετάσματος» (Πλάτων, Πρωτ. 316 d).

Ή, με μιαν άλλη κατάταξη που εισηγείται ο Καστοριάδης («Η αρχαία ελληνική δημοκρατία και η σημασία της σήμερα», 1986:12), η αμφισβήτηση της παράδοσης αφορά τόσο τους θεσμούς ως «νόμους» όσο και τις «κοινωνικές παραστάσεις του κόσμου», δηλαδή τις «θεσμισμένες παραστάσεις» ενός κοινωνικού συνόλου.

Οι αντιλήψεις αυτές, που οξυγονώθηκαν και εκλαϊκεύθηκαν στον περίβολο της αθηναϊκής δημοκρατίας, είχαν διαχυθεί στα περισσότερα κέντρα της ελληνικής πνευματικής παρουσίας, όπως ιδίως τα στελέχωσαν οι επίγονοι της σωκρατικής φιλοσοφικής παράδοσης. Για παράδειγμα, στην τροχιά των Κυρηναϊκών κινείται ο Θεόδωρος που συνεχίζει το γνωσιολογικό σχετικισμό του Πρωταγόρα και αναθέτει στο «σοφό» την απομύθευση της «κενῆς δόξης» των δεισιδαιμονιών (Διογένης Λαέρτιος, Βίοι II, 9,91).

Το «πνεύμα της υποψίας» ακτινοβολεί και στην Κω, τόσο κατά την περίοδο των συγκρούσεων Αθηναίων και Σπαρτιατών για την ηγεμονία στην περιοχή του Αιγαίου όσο ιδίως μετά το «μετοικισμόν» που απλώς αναζωογόνησε την πόλη της Κω, κατά το 366 π.Χ. Ως προς την πνευματική σκευή που θα εξασφάλιζε αυτήν την εξακτίνωση και με όρους μάλιστα ισοτιμίας θα μπορούσαν να συνεκτιμηθούν τα εξής:

 • 1) η «ευπορία των αγαθών» (Διόδωρος Σικελιώτης V, 81,2), που οφείλεται τόσο στον φυσικό πλούτο όσο και στην κοινωνική και πολιτική διάρθρωση, κατέτασσε την Κω στα νησιά των «μακάρων» .
 • 2) η ύπαρξη ενός σφριγηλού αστικού περιβάλλοντος, σύμφωνα πάλι με την υπόμνηση του Διόδωρου, είχε συναρτηθεί με τη δραστηριότητα του «αξιολόγου λιμένος» και του «πλήθους» που είχε συναθροισθεί εντός των «πολυτελών τειχών» .
 • 3) η πολυσχιδής άνθηση της καλλιτεχνικής ζωής (γλυπτική, ζωγραφική, ποίηση κ.λπ.) στοιχούσε αβίαστα προς τη δημόσια και την ιδιωτική ευπραγία .
 • 4) η εδραίωση της τοπικής Ιατρικής Σχολής και η συγκρότηση του ιπποκρατικού Corpus συνέβαλαν στην ταύτιση γιατρού και φιλοσόφου και στην αξιωματική παραδοχή ότι «φύσις νούσων ἰητρὸς» (για το θέμα αυτό, με επίκεντρο το ερμηνευτικό δίδυμο: «φύσει» - «νόμῳ», βλ. το βιβλίο μου: «Φιλοσοφείον», 2001, 105-114 και ιδίως 125-133).

Ακόμη κι αν κάποτε αμφισβητείται ο τόπος καταγωγής του Ηρώνδα (3ος αιώνας π.Χ.), αναμφίβολα αυτός έζησε στην Κω. Τούτο καταγράφεται και σε αρκετά σημεία του σωζόμενου έργου του «Μιμίαμβοι». Αυτός ήταν ο λόγος που τον τέταρτο «μίμο» («Ἀσκληπιῷ ἀνατιθεῖσαι καὶ θυσιάζουσαι», σύμφωνα με το αρχαίο κείμενο και τη νεοελληνική μετάφραση των Σ. Κακίση και Στ. Κουμανούδη) ανθολογήσαμε μαζί με τη Μ. Χατζηγιακουμή στο βιβλίο μας «Μια πόλη στη λογοτεχνία: Κως» (2006:35/36 και 44/45), καθώς και το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Οι μιμίαμβοι του Ηρώδου» (1892) που στρέφεται προς τον «ζωηρόν βίον μιας περιέργου κοινωνίας» μέσω «ευθυμιών οδών κι αγορών».

Στους «Μιμίαμβους», μέσα από διαδοχικούς σύντομους διαλόγους, υιοθετούνται γλωσσικοί νεολογισμοί («προκυκλίς»: μαστροπός, «γυλλίς»: «ψαρούκλα»), η κατακλείδα του διαλόγου καταγράφεται ως θυμοσοφία και ο παροιμιακός λόγος οργιάζει, κοινωνικές αντιπαραθέσεις εμφιλοχωρούν (σοκάκια vs παλάτια), η «άστατη ζωή» συνιστά κατάφαση του παρόντος και η εστίαση αφορά το «στιγμιότυπο», με την πρωτοκαθεδρία της γυναίκας. Συνολικά, προβάλλεται και καθαγιάζεται ο καθημερινός βίος.

Από τη μια πλευρά θα μπορούσε η «κανονικότητα» και ο συνηθισμένος ρυθμός της εργασίας να στρέφεται προς το βάρος του παρελθόντος που επαναλαμβάνεται. Από την άλλη οι όποιες «τομές» και τα «απρόοπτα» να εδραιώνουν μια αίσθηση προτεραιότητας του παρόντος. Αν λοιπόν το ημερολόγιο ως «σκηνή» συνιστά το μητρώο συνέχειας της ζωής των εργαζομένων/εξουσιαζομένων, ο σφυγμός όμως της επικαιρότητας μπορεί να υπονοεί τη δυνατότητα ενός διαφορετικού κόσμου. Συγκεφαλαιώνοντας, η «καθημερινότητα» είναι διαφορετική ανάμεσα σε εξουσιαζόμενους και σε εξουσιαστές, όπως άλλωστε και οι όροι αναπαραγωγής τους είναι ξεχωριστοί.

Το «τίνι τρόπω» («modo») δεν αφήνει τίποτα απ’ έξω. Κατοικία, από το χαμόσπιτο ώς το παλάτι, έπιπλα, χορός και μουσική, όπλα, εργαλεία, ένδυση, ερωτικές σχέσεις. Δηλαδή, με ό,τι μπορεί να αναπαρασταθεί η «καθημερινότητα» εξουσιαστών και εξουσιαζόμενων, μια και οι όροι αναπαραγωγής των κοινωνικών τους συνθηκών υπήρξαν ξεχωριστοί. Μόνο που οτιδήποτε συνιστά μνημείο του παρελθόντος προϋποθέτει την τέχνη της σύνθεσης. Και επομένως τον σπινθήρα της αξίας χρήσης που πράγματι εγκλείει κάθε καλλιτεχνική δημιουργία.

Αυτήν την περίοδο στο θέατρο «Σφενδόνη» «Οι Μίμοι» του Ηρώνδα αποτελούν μια εξαιρετική παράσταση που δεν απομακρύνεται από το πνεύμα του δημιουργού τους, σε σκηνοθεσία της Αννας Κοκκίνου και με πρωταγωνίστρια τη Ρηνιώ Κυριαζή, συνοδευόμενη από σειρά άξιων συνεργατών τους.


*ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Παν/μίου Ιωαννίνων

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Αδώνιδος κήποι»;
Σήμερα εκτός από τις «μοντέρνες» μορφές χειραγώγησης της «κοινής γνώμης» συνυφαίνονται με πρακτικές «νεοφασισμού» και κινήσεις «αντι-εμβολιαστών».
«Αδώνιδος κήποι»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά και προσομοιώσεις
Τα επιτεύγματα της τεχνοεπιστήμης είναι σαν μια δεύτερη φύση. Ειδικά ο σημερινός κόσμος υποτάσσεται στην αναπαράσταση ενός εικονικού κόσμου.
Αριστερά και προσομοιώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χέγκελ: 250 χρόνια από τη γέννησή του
Η παγκόσμια φιλοσοφική και πολιτική κοινότητα εορτάζει κατά τη διάρκεια του έτους 2020 τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Χέγκελ, ενός εκ των μεγαλύτερων φιλοσόφων στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Χέγκελ: 250 χρόνια από τη γέννησή του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κορονοϊός και η νεωτερικότητα
Με την κρίση του κορονοϊού μπήκαμε απροειδοποίητα σε μια λογική αν-ιστορική. Ή αν θέλετε ίσως (;) μετα-ιστορική. Ο,τι βλέπαμε στον κινηματογράφο το ζούμε στην πραγματικότητα.
Ο κορονοϊός και η νεωτερικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τραπεζική βαρβαρότητα και ο Αρθούρος Ρεμπό
Παρά την ισχυρή ρίζα στον ανθρωπισμό, στον πολιτισμό, στα γράμματα και στις τέχνες, η Ευρώπη μας απειλείται εκ νέου σήμερα από ένα άλλο στοιχείο, αυτό της παγκοσμιοποίησης: μια παγκοσμιοποίηση που σαρώνει σαν...
Η τραπεζική βαρβαρότητα και ο Αρθούρος Ρεμπό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας